iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
18. 10. 2015
18:25 na ČT1

1 2 3 4 5

21 hlasů
38336
zhlédnutí

Herbář

Nekašlete na nás

Bylin na nachlazení není nikdy dost. I v této sérii se budeme věnovat bylinám proti nachlazení.

25 min | další Zábava »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Herbář - Nekašlete na nás

  • 00:00:12 Titulky: Méhešová Iva,
    ČT 2015
  • 00:00:27 Dobrý večer.
    Tohle je lán Echinacií.
  • 00:00:30 Právě nakvétá.
  • 00:00:32 Echinacie je skvělá na imunitu.
  • 00:00:35 Ale jestli jste to zase podcenili
    a jste nemocní, nachlazení,
  • 00:00:40 máte virózu, tak tady je další
    díl o nachlazení.
  • 00:00:45 To už je náš takovej evergreen,
    tak se dívejte. Au!
  • 00:00:52 Ahoj, dnes vás vtáhneme do hry.
  • 00:00:55 Uděláme si bramboračku s kroupami
    ze špaldy a z pupence.
  • 00:00:59 -Vitamínové minerální vody.
    -Tymiánový a šalvějový sirup.
  • 00:01:03 -Horst nabídne dubovky.
    -A vyléčíme "Rybu" cibulí.
  • 00:01:07 -Jen si cucni, nemocná holčičko.
    -Uvaříme si vepřenky se zázvorem.
  • 00:01:12 A na závěr bude sorbet
    z bezové šťávy.
  • 00:01:16 Velmi dobré, to se ti podařilo.
  • 00:01:31 -Co děláš?
    -Jím.
  • 00:01:34 -Proč nesbíráš?
    Protože jím tady tu modrou kytičku.
  • 00:01:38 -Víš, co to je?
    -Nevím, vypadá to jako hluchavka.
  • 00:01:42 To je pupenec a ten je výborný
    na kašel a proto to sbíráme.
  • 00:01:46 Hezky si to nasušíme.
  • 00:01:48 Vidíte, jak je to droboučká kytička
    a roste to úplně všude.
  • 00:01:53 V zimě jako když to najdeme.
    Když nám bude zle.
  • 00:01:56 Tak to máme,
    to by nám mohlo stačit.
  • 00:01:59 To bude dobrot z pupence.
  • 00:02:01 Jdeme s tím do kuchyně
    něco udělat?
  • 00:02:03 Tak se převlíkneme a animace.
  • 00:02:06 Pupenec. Tato kytička patří
    mezi nejběžnější u nás.
  • 00:02:09 Je podobná modré hluchavce.
  • 00:02:10 Poznáte ji podle typické vůně
    a chuti.
  • 00:02:13 Sušená je ideální koření k masům
  • 00:02:15 a také jeden z nejlepších
    bylinných čajů.
  • 00:02:17 Některé zdroje uvádějí,
  • 00:02:18 že pravidelné a dlouhodobé pití
    tohoto čaje
  • 00:02:21 zlepšuje senné rýmy a alergie.
  • 00:02:23 Pupenec uvolňuje hleny
    a napomáhá odkašlávat.
  • 00:02:25 Sbírejte ho, všímejte si ho
    hlavně na jaře.
  • 00:02:28 -Všude samej pupenec.
    -Jasně, já ho tady nasuším.
  • 00:02:33 Víš co, já bych si z něj dala
    ten čaj, jak jsi slibovala.
  • 00:02:37 Ten je úžasnej a ten si můžeme
    dát i za čerstva, viď?
  • 00:02:40 Ale i pupenec budeme sušit,
    abychom měly zásobu i na zimu,
  • 00:02:44 když budeme mít kašel,
    nebo dýchací problémy.
  • 00:02:48 -Krásně to voní.
    -My si ho dáme i do polévky.
  • 00:02:51 Jo, budeme dělat bramboračku.
  • 00:02:53 Já jsem na to úplně zapomněla
    z toho pupence.
  • 00:02:57 Teď bych potřebovala sádlo.
  • 00:02:58 Kroupy se vařej trošku dýl,
    tak je budeme vařit jako první.
  • 00:03:02 Ale můžete si je taky předvařit,
    když budete mít chuť.
  • 00:03:06 Teď jsme tam daly
    celý špaldový kernotto.
  • 00:03:10 -Zdravíme pana Hutaře.
    -Průkopníka špaldy.
  • 00:03:13 Teď tam dejte sušený houby.
  • 00:03:14 Dáme tam pár cibulí, pár brambor,
    když je to bramboračka.
  • 00:03:18 Tak brambor bude víc.
  • 00:03:20 Nakonec si dáme
    ještě medvědí česnek.
  • 00:03:23 Já jdu loupat brambůrky.
    Prostě klasická bramboračka.
  • 00:03:27 S kroupami ji můžete jíst
    celej rok.
  • 00:03:29 Pupenec si nasbírejte na jaře.
    A o to jde.
  • 00:03:32 Připravit se na zimu
    až vám bude špatně.
  • 00:03:35 -O tom je Herbář.
    -A je to.
  • 00:03:43 -Ještě česnek a dobromysl.
    -No jo, dobromysl.
  • 00:03:47 A můžeme servírovat, ne?
  • 00:03:50 Naházely jsme tam všechny
    jarní byliny,
  • 00:03:52 tak je to taková jarní bramboračka.
  • 00:03:56 Bramborami nešetřete, můžete tam
    dát klidně petrželku,
  • 00:03:59 -klidně ještě kopřivy.
    -Jdeme ven.
  • 00:04:02 Dobře, kluci, a přijďte na oběd,
    bude bramboračka, jo?
  • 00:04:05 Tak dobrou chuť!
  • 00:04:09 Dobré jaro!
  • 00:04:11 -A dál? -Co tam máme dál?
    -Nevím.
  • 00:04:18 Bezáčku, už jsme zase tady, viď?
  • 00:04:23 Jo, jo, to už jsou 3 roky, viď,
    co jsme si s bezem začaly?
  • 00:04:27 -Ano. -Humor stále stejnej.
    -Ty máš stále stejný šaty.
  • 00:04:32 Taky by tě neubylo,
    kdyby sis koupila nový.
  • 00:04:35 -Dáš mi na to prachy?
    -Jasně, z Herbáře.
  • 00:04:38 Bože můj, máš knížku Herbář, pořad.
    -Všechno mám, ale šaty furt ne.
  • 00:04:43 Furt ty starý šaty.
    Takže jedeme furt na stejný vlně.
  • 00:04:50 Ještě sliju tady tu šťávu
    ze včerejška,
  • 00:04:53 ještě jsem tam našla jednu láhev.
  • 00:04:55 Můžeme si udělat
    nějakou super vitamínovou vodu.
  • 00:04:59 Co ty na to?
  • 00:05:00 -Dáme si tam nějaké kytky.
    -Citrón.
  • 00:05:03 Máme tady někde rakytník?
  • 00:05:05 Já dojdu pro něj do mrazáku,
    počkej.
  • 00:05:08 Můžeš zatím něco říkat.
  • 00:05:14 My budeme dělat sirupy.
    To je strašně důležitý
  • 00:05:17 si sirupy na jaře, v létě vyrobit
    a potom je požívat.
  • 00:05:24 Budujte si imunitu.
    Pravidelně.
  • 00:05:27 Tady máš led, jahody, mátu,
    rakytník.
  • 00:05:30 Udělejte si vitamínovou clonu.
  • 00:05:33 Pijte bezovou šťávu a dělejte si
    takovýto vitamínový vody.
  • 00:05:37 Celé léto je pijte.
  • 00:05:39 -A nebudete kašlat na podzim.
    -Ještě tam dáme mátu.
  • 00:05:42 Když to máte takhle zamražený
    z jara nebo z léta,
  • 00:05:46 tak si to tam na podzim
    takhle naflákáte
  • 00:05:49 a máte takovou vitamínovou bombu.
    Základem mohou být bylinkové čaje.
  • 00:05:55 -Náš tip na podzim.
    -To bylo výborný.
  • 00:05:58 -Tak ty sirupy, za studena?
    -Ano.
  • 00:06:02 Uděláme mateřídouškovej,
    ten budu dělat já.
  • 00:06:06 Já zkusím šalvějovej.
  • 00:06:08 Tenhle recept je jednoduchej,
    byliny jen prosypete cukrem.
  • 00:06:13 Mateřídoušku je dobrý
    trošku navlhčit.
  • 00:06:16 Já tady drhnu šalvěj.
  • 00:06:18 Dejte tam lístky,
    dejte tam kvítka.
  • 00:06:22 Na sirupy jsou vždy lepší
    rozkvetlý rostlinky,
  • 00:06:26 protože je tam pyl.
    A třtinový cukr.
  • 00:06:31 Je dobrý cukr s tím
    takhle promačkat,
  • 00:06:34 abychom narušily listy a květy
    a aby to pustilo šťávu.
  • 00:06:38 -Jsme na konci.
    -Můžeme to fotit do knížky.
  • 00:06:42 -Tam to určitě najdete.
    -Kdybyste to zapomněli.
  • 00:06:46 Těch možností, jaký sirupy můžete
    ještě dělat, je opravdu hodně.
  • 00:06:51 -Lindo, které ještě další?
    -Meduňka? -Levandule, tymián.
  • 00:06:54 Kombinace máta s meduňkou,
    to jsme vlastně dělaly.
  • 00:06:58 -Jitrocel, ten jsme taky dělaly.
    -My jsme toho dělaly strašně moc.
  • 00:07:02 -Ten jsme dělaly s citrónem.
    -Bezovej. -Bezovej, ano.
  • 00:07:06 -Ten je tady.
    -Z něho si něco uděláme.
  • 00:07:08 -No jo, z bezu si uděláme sorbet.
    -Tak jdeme dál.
  • 00:07:12 Teď to nechte 20 dní
    na nějakým teplým místě.
  • 00:07:14 A ono se to pěkně vyšťaví.
  • 00:07:16 Pak to přeceďte
    a můžete to rovnou pít.
  • 00:07:19 Na sorbet si počkejte,
    bude na konci.
  • 00:07:26 Dnes je první jarní den,
    který se už chýlí ke konci.
  • 00:07:30 Zapadá slunce.
    Já tady sbírám vrbový proutky.
  • 00:07:34 Z vrbových proutků můžete
    uplést pomlázku,
  • 00:07:38 ale vrbové proutí se sbíralo hlavně
    kvůli vrbový kůře.
  • 00:07:42 Když máme tento díl o nachlazení,
    tak je dobré ukázat,
  • 00:07:47 že na jaře se dá kůra nasbírat,
    nasušit a můžete ji použít,
  • 00:07:52 když vám nebude dobře.
  • 00:07:58 Díky kyselině salicylový vznikl
    jeden lék, který se jmenuje aspirin
  • 00:08:03 ale to už je jiný příběh.
  • 00:08:06 Proti revmatizmu listí vrby
  • 00:08:07 používali již Asyřané
    ze sumerského období.
  • 00:08:10 Egypťané rovněž.
  • 00:08:12 V Ebersově papyrusu je podrobný
    návod k protizánětlivému použití
  • 00:08:16 odvaru z listů myrhy a vrby.
    Zejména k tišení kloubních bolestí.
  • 00:08:19 To doporučoval i Hippokrates.
  • 00:08:21 Aktivní látka salic není ideální
    pro žaludek.
  • 00:08:24 Zadrž, k tomu se dostaneme.
    Jsme na Kuksu.
  • 00:08:27 Je to tady moc hezký.
    Přijeďte se sem podívat.
  • 00:08:31 Dříve to tady bylo Šporkovic
  • 00:08:33 a v pondělí to tu bývá
    Winrovic a Rybovic.
  • 00:08:36 To máme takhle my,
    jinak zbytek týdne je váš.
  • 00:08:39 O prázdninách pondělky necháme.
    Tak sem můžete jezdit každej den.
  • 00:08:44 A tak je to krásný, ne?
    Krásně opravený.
  • 00:08:47 -Kolik to stálo?
    -Půl miliardy?
  • 00:08:49 Když to jde, tak se chce, že jo?
  • 00:08:53 Jezdí sem i vlak.
    Támhle je zastávka.
  • 00:08:57 Můžete sem přijet i vlakem,
    všichni, z celý Evropy.
  • 00:09:01 Kuks je prostě paráda.
  • 00:09:03 Pan Pilner založil nádhernou
    bylinkovou zahradu.
  • 00:09:06 -Pak je tam muzeum farmacie.
    -A hospital, ten je skvělej.
  • 00:09:10 Hospital, kdo tam nebyl, musí tam.
  • 00:09:14 Na Kuksu to chodilo tak,
    že v hospitalu,
  • 00:09:18 který byl útočištěm pro staré muže,
    kteří neměli prostředky,
  • 00:09:22 ani blízké osoby, které by se
    o ně mohly postarat,
  • 00:09:26 tak se o ně starali příslušníci
    hospitalního řádu sv. Jana z Boha,
  • 00:09:31 takzvaní milosrdní bratři.
  • 00:09:33 Ti v hospitalu provozovali lékárnu
    U granátového jablka.
  • 00:09:38 V r. 1743 byla
    lékárna hospitalu zřízena.
  • 00:09:41 Kromě oficíny měla lékárna
    laboratoř a sklad.
  • 00:09:45 Původně už od 16. století
    od dob renesance
  • 00:09:48 se začínají používat
    jednoduché látky anorganické,
  • 00:09:52 které se začaly vyrábět
    i v lékárenských laboratořích.
  • 00:09:56 Chemická léčiva mají své výhody
    a mají i své nevýhody.
  • 00:10:00 Můžeme vyrobit molekuly,
    které mají výhodnější vlastnosti,
  • 00:10:05 než mají léky
    přírodního původu.
  • 00:10:08 To je příklad účinné látky
    kyseliny salicylové,
  • 00:10:12 která je v aspirinu.
  • 00:10:14 Kyselina salicylová má mnohem
    méně nepříznivých účinků na žaludek
  • 00:10:19 než ve vrbě obsažený salicyn.
  • 00:10:22 V r. 1838 ji poprvé připravil
    italský chemik Rafelle Piria.
  • 00:10:26 6. 3. 1899 byla patentována
    pod obchodním jménem aspirin.
  • 00:10:30 Nejúspěšnější lék všech dob
    acylpyrin.
  • 00:10:33 A cibule teď!
  • 00:10:40 -Vy mně nepomůžete?
    -Já bych strašně plakal.
  • 00:10:44 Mně by se rozmazaly řasy.
  • 00:10:47 Co budeme dělat s tou cibulí?
  • 00:10:50 Cibuli rozsekáme na kusy
    a uděláme z ní dušenou.
  • 00:10:53 Animaci, prosím, na cibuli.
  • 00:10:57 Sumerové znali a pěstovali
    cibuli už 3 000 let před Kristem.
  • 00:11:00 Latinský název napovídá, že se
    jedná o blízkou příbuznou česneku
  • 00:11:04 a stejně jako u něj můžeme
    vyjmenovat léčivé účinky.
  • 00:11:07 Snižuje hladinu cukru v krvi,
    čistí žaludek a střeva,
  • 00:11:10 zlepšuje trávení, pomáhá
    při chřipce, nachlazení a kašli.
  • 00:11:17 Když jsme v díle o nachlazení,
    tak cibuli budeme používat na co?
  • 00:11:22 My si uděláme dušenou cibuli
    a použijeme z ní obklad.
  • 00:11:26 To je jedna věc.
  • 00:11:28 Pak budeme používat ještě
    rozsekanou cibuli,
  • 00:11:32 aby nám voněla silice
    a desinfikovala vzduch
  • 00:11:36 a stimulovala tvorbu
    řídkého hlenu v plících.
  • 00:11:41 Tak to necháme v mističce v pokoji,
    kde je nemocný? -Jo. -Fakt?
  • 00:11:45 Když budeme dávat cibuli do medu,
    tak stačí na proužky?
  • 00:11:49 Na menší proužky.
  • 00:11:50 Myslíte, že spotřebujeme půllitr
    za jednu nemoc? Jo? -Ano.
  • 00:11:56 Tak kolikrát denně se cibule jí?
  • 00:11:59 Cibuli s medem jíte vícekrát
    denně a nejen vy.
  • 00:12:03 Tam kde působí chřipkovej virus,
    tak tam by to měli užívat všichni.
  • 00:12:08 -Všichni? To je zajímavá informace.
    -Ale pozor!
  • 00:12:11 Všichni, kteří nemají paradentózu.
  • 00:12:14 Ideální teplota medu
    je 30 až 35 stupňů.
  • 00:12:17 Jen to zalijte tak,
    aby se to potopilo.
  • 00:12:20 Pak se to nechá den,
    aby se to nacuclo.
  • 00:12:25 Takhle v teple akorát,
    ale s pokličkou.
  • 00:12:29 -Potom se užívá jen ta šťáva?
    -To můžete i s cibulí.
  • 00:12:34 Toto je jeden tip.
    A další tip?
  • 00:12:38 To je můj nejhlavnější tip
    na všechny potíže,
  • 00:12:43 které máte v krku,
    nebo od klíštěte, když vás kousne,
  • 00:12:47 tak dáte dubovky, rozprašovač
    takhle stříkne.
  • 00:12:52 Vidíte, krásně stříká.
  • 00:12:54 Teď tam mám pozabíjené
    všechny plísně, mikroby, viry,
  • 00:12:59 -všechno, co mám v krku.
    -Ukažte.
  • 00:13:02 Úplný mrtvo.
  • 00:13:06 Na nachlazení cibule s medem,
    nebo dubovky.
  • 00:13:09 -A kolikrát denně?
    -2x až 10x denně. Neředěný.
  • 00:13:15 Pane Nový, vy prý znáte dobrý
    recepty s cibulí na nachlazení?
  • 00:13:20 Znám. Cibule je úžasná kytka,
    je všestranně výhodná.
  • 00:13:24 To čpící co nám čpí z cibule,
    nás dojímá,
  • 00:13:28 nám stimuluje tvorbu řídkého
    hlenu v plících
  • 00:13:32 a ten řídký hlen nám vytláčí
    bordel z plic do jícnu
  • 00:13:37 a ten my spolykáme
    a z bacilů pak máme polívku.
  • 00:13:42 -Vražte to do toho.
    -Jen tak bez ničeho, jo?
  • 00:13:45 -Dáme tam lžíci vody.
    -A dusíme ji?
  • 00:13:48 Čichneme. Výborný.
  • 00:13:50 Nemělo by to čpět,
    jako když jsme ji krájeli.
  • 00:13:54 Teď je to ono.
    Dáme ji na to.
  • 00:13:57 Takhle to rozdělíme.
  • 00:13:59 Dáme to tak, že ta tlustší
    vrstva textilie byla ven.
  • 00:14:03 Pěkně to pročvachtáme.
    Kašlete?
  • 00:14:06 Mne bolí v krku.
  • 00:14:08 Takhle se účinné látky
    během dvou, třech hodin
  • 00:14:13 dostávají skrz pokožku dovnitř
  • 00:14:16 a pak to můžeme odložit
    třeba ke slepicím, ony to vyzobou.
  • 00:14:21 Vy to máte zevně
    a tohle je vnitřně.
  • 00:14:32 -Jen si cucni, nemocná holčičko.
    -Výborný!
  • 00:14:37 Takže cibule je úplně nejlepší
    na nachlazení.
  • 00:14:41 Takhle i takhle.
  • 00:14:48 Tohle je typické české plemeno,
    přeštické prase.
  • 00:14:52 Tyto prasátka si tady krásně
    žijou na biofarmě Sasov.
  • 00:14:56 Podívejte se jak ryjou, jak jsou
    spokojený, vyladěný, šťastný.
  • 00:15:01 Krmí se technickým konopím.
    Nemají ustřižené ocásky,
  • 00:15:06 nemají vytrhané zuby, špičáky.
  • 00:15:08 Když jsou nemocné, tak jedí
    homeopatika, žádný antibiotika.
  • 00:15:13 To je ráj. Podívejte se, kde žijou.
  • 00:15:17 V tomhle krásným prostředí,
    v jabloňovém sadu.
  • 00:15:21 Jabka jim padaj přímo do huby.
    Myslím, že se mají skvěle.
  • 00:15:25 Nechte se!
  • 00:15:29 Sádlo z těchto prasat z konopí
    je biopotravinou roku.
  • 00:15:33 Je vidět, že se prasátkům
    tady daří skvěle.
  • 00:15:37 To je taky Herbář.
    Zajímejte se o to, co jíte.
  • 00:15:42 Takže bude hovězí.
  • 00:15:46 -Vidíš tady ty pupeny?
    -Vidím.
  • 00:15:49 Tady jsou pupeny a to znamená,
    že tenhle zázvor je životaschopnej
  • 00:15:53 a dal by se zasadit.
  • 00:15:55 Dalo by se to udělat i v Čechách,
    i když je to cizokrajná rostlina.
  • 00:16:00 Zázvor je skvělej na zahřátí,
    protože on zahřívá organizmus.
  • 00:16:04 Když si budete dělat čaj,
  • 00:16:06 tak není dobrý jej
    kombinovat s citrónem,
  • 00:16:08 protože citrón zchlazuje.
  • 00:16:10 Zázvorový čaj jenom se zázvorem,
    nebo s medem.
  • 00:16:13 Co mě překvapilo,
    zázvor se dovážel sušenej.
  • 00:16:17 Dříve si jej babičky dávaly
    do skleníků.
  • 00:16:21 Věř mi, věřte mi!
  • 00:16:22 Fakt jsme to našly v pramenech.
    Tak my to určitě zkusíme.
  • 00:16:27 Já ti zázvor nastrouhám,
    ty mi nameleš vepřový.
  • 00:16:32 Jdeme jej umlít.
    Budete potřebovat 0,5 kg vepřového.
  • 00:16:42 Vždy je lepší si koupit kus masa
    a namlít si jej doma sám.
  • 00:16:47 Víte, co v tom mase máte.
    Tohle je maso ze Sasova.
  • 00:16:54 Protože jsme v díle,
    který se jmenuje Nekašlete na nás,
  • 00:16:58 tak jste viděli,
    že lidé nemusí kašlat na zvířata
  • 00:17:02 a můžou je chovat v dobrých
    podmínkách a hezky mile.
  • 00:17:07 Já do mletého nastrouhám
    lžičku zázvoru.
  • 00:17:16 Jsou to takový stonky.
  • 00:17:18 My z toho potřebujeme
    toto spodní srdíčko
  • 00:17:22 a stonky se můžou dát do polévky,
    uvařit je.
  • 00:17:26 V našich podmínkách
    se asi pěstovat nedá.
  • 00:17:30 -Že bychom vyrazily...
    -Do Asie?
  • 00:17:33 -Nějaký výlet?
    -Na citrónové trávy?
  • 00:17:36 -To by bylo skvělý.
    -Já bych jela.
  • 00:17:38 Ne, pane řediteli?
  • 00:17:41 -Tak zpátky do receptu.
    -Zázvoru dáte tak lžíci.
  • 00:17:46 Podle toho,
    jak to chcete mít pikantní.
  • 00:17:49 Lžičku pepře, podle toho,
    jak to chcete mít pikantní.
  • 00:17:53 -Jeden stonek citrónové trávy.
    -A samozřejmě sůl.
  • 00:17:57 -A je to hotový.
    -Perfektní.
  • 00:18:00 Pěkně to promíchejte,
    ať se to spojí.
  • 00:18:03 Nemáme tam mouku ani vajíčko.
    Já to zamachlám.
  • 00:18:07 A dáme to na 20 minut odležet
    do lednice.
  • 00:18:10 Nejdříve z toho vytvarujeme
    karbanátky.
  • 00:18:16 Nám už to voní.
    My už tady 4 minuty smažíme.
  • 00:18:20 A teď už to otáčíme.
  • 00:18:23 Potom místo klasický
    housky nebo pity,
  • 00:18:26 si můžete vyrobit takovéto placky.
    Je tam jen máslo, mléko, mouka.
  • 00:18:31 Krásně se dělají na litinový pánvi,
    protože se pomalu propékají.
  • 00:18:35 -Dáme si k tomu zeleninovou oblohu?
    -No jistě.
  • 00:18:40 Já tady mám žlutý cuketky,
    rajčátko a mangold.
  • 00:18:48 A tohle je čatný z rajčat.
  • 00:18:50 Je to taková sladkokyselá
    kořeněná marmeláda,
  • 00:18:55 -která se nejvíc hodí k masu.
    -Máme usmaženo.
  • 00:18:59 Vidíš tu nádhernou oblohu?
  • 00:19:01 To je takový český servírování.
    To je taková česká obloha.
  • 00:19:06 Taková tradice.
    Já myslím, že je to krásný.
  • 00:19:09 Podívej se, česká obloha,
    asijský vepřenky,
  • 00:19:13 indický čatný,
    z anglického obchoďáku.
  • 00:19:16 Já myslím, že je to famózní
    multikulturní jídlo.
  • 00:19:20 Hele dívej! Sleduj!
    Jdeme dokola.
  • 00:19:24 Tak to je naprosto famózní.
    Já jsem vždy po tom toužila.
  • 00:19:29 -My na nějakej styling kašleme.
    -Aspoň dneska.
  • 00:19:33 -Vy na nás nekašlete.
    -To ne, dejte si zázvor.
  • 00:19:36 Kašlat na nás nebudete.
  • 00:19:38 Nekašlete na ta zvířátka
    a ani na jiný zvířátka.
  • 00:19:42 DĚLAJÍ ZVUKY JAKO PRASÁTKA
  • 00:20:01 Dali byste si k tomu hranolky?
    A můžou být z polenty?
  • 00:20:06 Vy nevíte, jak se to dělá?
    Od toho jsem tady přece já.
  • 00:20:10 Ty umíš polentový hranolky,
    jako hranolky z polenty?
  • 00:20:14 To je strašně jednoduchý.
  • 00:20:16 Polentu si připravíš podle návodu,
    který je na pytlíčku.
  • 00:20:20 A furt mícháš a mícháš
    a přimícháš máslíčko asi tak 1/4.
  • 00:20:24 -Teď jsi tam dala co?
    -Parmazán.
  • 00:20:26 Asi tak hrnek parmazánu
    a pořádně to opepřit.
  • 00:20:31 To bych nemusela.
  • 00:20:32 Diváci, vy si to opepřete,
    je to fakt skvělý.
  • 00:20:36 A tak v 1,5centimetrový vrstvě
    rozmažeš na pekáček nebo plech.
  • 00:20:43 Vidím, rozumím.
  • 00:20:44 A teď nechte polentu asi 0,5 hod.
    zchladnout.
  • 00:20:48 -Dobře, Káčo, nechám vychladnout.
    -Až to vychladne,
  • 00:20:52 vidíš, nakrájím rychle na hranolky.
    -To taky tak rychle nakrájím.
  • 00:20:56 A co tam dělá Jim na traktoru?
  • 00:20:59 On jede hrozně pomalu,
  • 00:21:01 protože hranolky se pekly
    asi 50 minut na 160 stupňů.
  • 00:21:05 -Chutná ti to?
    -Jo, chutná.
  • 00:21:07 -Víš, že je to z kukuřice?
    -Vím. -Jak to víš?
  • 00:21:11 Protože jsem to hledal.
  • 00:21:13 Když jsi připravoval rekvizity,
    viď?
  • 00:21:15 Můžete si k tomu dát omáčky,
    co jsme dávaly k vepřenkám.
  • 00:21:20 -Ty už končíš dneska?
    -Jo, je večír.
  • 00:21:23 -Co budeš dělat?
    -Půjdu asi na pivo.
  • 00:21:28 -Pozveš mě? -Jo.
    -Fakt? -Jo.
  • 00:21:31 Tak my jdeme s Jimem na pivo.
    Ty hranolky si bereme s sebou.
  • 00:21:38 Tak to bylo hezký.
    A co máme dál?
  • 00:21:41 To je vzpomínka na léto.
    Červen vrcholí.
  • 00:21:45 -Tys nějaká melancholická.
    -Já jsem vždy melancholická.
  • 00:21:49 -Podívej!
    -Pěkně jsme to udělaly.
  • 00:21:51 Co jsi říkala?
  • 00:21:53 Že to tady voní jako v bezový
    sauně. Mně se chce spát.
  • 00:21:58 Tak to mě nepřekvapuje.
    To se vůbec nezměnilo.
  • 00:22:01 To se žádnej rok nemění.
  • 00:22:04 -Tak si lehneme, budeme spát.
    -Víš, co budeš dělat zejtra?
  • 00:22:08 -Ne, ne!
    -Jo, jo!
  • 00:22:11 -Sbírat bez.
    -A vařit taky ještě.
  • 00:22:15 Během toho budeš vařit
    a když bude zrovna pauza,
  • 00:22:18 -tak budeš sbírat bez.
    -Já se jdu vyspat!
  • 00:22:24 -Bez černý byla naše první bylina.
    -Ale to už jsou 3 roky.
  • 00:22:28 A já nebyla 3 roky nastydlá
    a naše děti taky ne.
  • 00:22:31 Protože jsi nechutná vzorňačka.
  • 00:22:33 Každý rok 20 l bezový šťávy
    a 30 kg sušenýho bezu.
  • 00:22:37 Před heřmánkem smekni
    a před bezem klekni.
  • 00:22:39 -Klekám, bezový květ.
    -Rakytníková šťáva.
  • 00:22:42 -Šalvějový bonbóny a kloktadla.
    -Dubovky.
  • 00:22:45 -Jitrocelový sirup.
    -A všechno jsme vyráběly.
  • 00:22:48 -Máte to na iVysílání.
    -Všechno se dá koupit v lékárnách.
  • 00:22:51 Nekašlete na byliny!
  • 00:22:53 Byliny jsou na chřipky,
    na nachlazení,
  • 00:22:56 na tyhle podzimní věci nejlepší.
    Teď si z bezovky něco uvaříme.
  • 00:23:00 -Bude sorbet.
    -Tohle je šťáva z tohoto víkendu.
  • 00:23:04 -Už by to mohlo stačit, ne?
    -Ne!
  • 00:23:06 Přijedeš ještě ten příští víkend
    a ještě ten další. ?Ne!
  • 00:23:10 Dokud pokvete bez, budeme dělat
    šťávu, je to pro děti. ?Ne.
  • 00:23:15 -Co bys pro ty děti neudělala?
    -Tak jo.
  • 00:23:18 A vy to můžete dělat taky
    celý jaro dokud kvete bez.
  • 00:23:22 Tenhle sorbet můžete dělat
    taky z kupovaný bezovky.
  • 00:23:26 Ale opatrně!
  • 00:23:27 Kupte si fakt dobrou,
    nejlépe domácí bezovku.
  • 00:23:30 Naše rada zní:
    dělejte si šťávy doma.
  • 00:23:33 -Kolik chceš?
    -Takovýho půllitránku.
  • 00:23:36 A ještě tam můžete vymáchat
    čerstvý květy s pylem.
  • 00:23:40 A když je nemáš,
    když máš podzim?
  • 00:23:43 Když je nemáš, tak ze sušených
    květů uděláš odvar
  • 00:23:46 a ten smícháš se sirupem.
  • 00:23:49 Sem přidáme ještě trochu vody
    a necháme to máchat.
  • 00:23:53 Dala jsem tam tak 150 ml.
  • 00:23:56 Dál budeme potřebovat
    sníh z vajíčka.
  • 00:24:01 Dala jsem tam dvě.
    Na sníh jsem dobrá.
  • 00:24:04 -To musíš prostě rychle.
    -Já vím, já to dělám taky.
  • 00:24:09 Tak si to zkus.
  • 00:24:11 Pokračujeme s tím,
    že si vezmeme jednu velkou mísu.
  • 00:24:15 Já přijdu za chvilku.
  • 00:24:17 A do ty velký mísy by měla
    sednout menší mísa.
  • 00:24:21 A do velký mísy nasypete led
    a zasypete jej solí.
  • 00:24:29 -Proč?
    Sůl led rozpouští.
  • 00:24:31 To už víme, proto se sypou silnice.
    Ona táním zvyšuje teplotu ledu.
  • 00:24:37 Myslím zvyšuje, že ji snižuje.
  • 00:24:40 Že akceleruje teplotu na vyšší,
    mým případě na nižší.
  • 00:24:46 Takže to víc mrzne.
    To je můj matematický výpočet.
  • 00:24:50 -Já jsem chodila na konzervatoř.
    -Dobrý?
  • 00:24:54 -Ještě trošku.
    Proč se solí silnice, když je sníh?
  • 00:24:57 -Ještě to není?
    -Ještě to není.
  • 00:24:59 Takhle se to nedělá.
  • 00:25:04 Zkouška tuhosti.
  • 00:25:06 -Dobrý, nepadá.
    -Takže rekapitulace.
  • 00:25:10 Sníh z dvou bílků,
  • 00:25:12 k tomu přilijte 0,5 l
    připravený šťávy, bezový.
  • 00:25:16 Smíchejte a dejte to na led.
  • 00:25:19 Čekat, až se to bude namrazovat
    a takhle se to od stěn odlupuje.
  • 00:25:26 -Zajímavý. -Počkej, nejez to!
    -Já to chci jíst.
  • 00:25:30 Hezky si to nazdobíme.
  • 00:25:33 ZPÍVÁ
  • 00:25:34 Pozri sa čo pre teba mám,
    pozri sa na ten zázrak.
  • 00:25:38 Je to velmi dobré,
    to se ti podařilo.
  • 00:25:42 To si udělejte,
    není to složité.
  • 00:25:45 -Je to velmi jednoduché.
    -Je to velmi dobré.
  • 00:25:48 -Tak co, rozloučíme se?
    -Ano, dovi. ?Dovi.

Související