iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
6. 9. 2015
18:25 na ČT1

1 2 3 4 5

24 hlasů
52286
zhlédnutí

Herbář

Svačiny do školy

Na začátek školního roku začneme dílem, který reflektuje trend zdravého stravování ve školách.

26 min | další Zábava »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Herbář - Svačiny do školy

  • 00:00:16 Titulky: Méhešová Iva,
    ČT 2015
  • 00:00:27 No a jsme tady.
  • 00:00:28 Nejstarší škola
    v Polici nad Metují,
  • 00:00:32 roubená, vidíš, to je jako
    ty stavby v Krkonoších.
  • 00:00:36 To je stejný.
    V r. 1785, to je stará škola, co?
  • 00:00:42 Půjdeme se podívat dovnitř.
    Všechny elektronické přístroje...
  • 00:00:46 -Já nic nemám.
    -Ty nic nemáš? To se fakt divím.
  • 00:00:49 Tak pojď, budoucí prvňáčku.
  • 00:00:51 Já ti to vrátím
    na konci školního roku, jo?
  • 00:00:56 To je krásný.
  • 00:00:57 Víš, proč tady není tělocvik?
    Protože ty děti cvičily na poli.
  • 00:01:02 Tak programuj. Ano.
  • 00:01:15 Ukažte mi ty jedovatý rostliny.
  • 00:01:18 -Blín, bolehlav.
    -Lýkovec.
  • 00:01:20 Bolehlav, krásný výlet
    a já jsem byla zrovna na dovolený.
  • 00:01:26 -A my v českým mraveništi.
    -A co si uvaříme?
  • 00:01:30 -Dneska budeme vařit hlavně dětem.
    -Jako podle Herbáře?
  • 00:01:34 No tak určitě.
  • 00:01:36 Kdo rodičů svých miluje,
    je ničím nezarmucuje.
  • 00:01:41 -Pan učitel to má už za sebou.
    -Toho už děti zarmoutily dávno.
  • 00:01:47 -Vy jste nás nachytali na malinách.
    -Budeme si dělat malinovou šťávu.
  • 00:01:52 Jak se dříve dělala.
  • 00:01:55 To nevadí, že vy máte teď podzim
    a my máme pořád léto.
  • 00:01:59 To nevadí.
  • 00:02:01 Že jo, že si to můžou
    zapsat do deníčku?
  • 00:02:04 Můžete si to zapsat do deníčku,
    my jsme taková vaše inspirace.
  • 00:02:09 Třeba máte nějaké maliny zamražený.
    -My jsme tady pro děti. -Ano.
  • 00:02:14 Aby byly zdravý,
    aby pily zdravý šťávy:
  • 00:02:16 -malinový, bezový, rybízový.
    -Jak tu šťávu uděláme?
  • 00:02:21 No, jak se to dělalo dřív.
  • 00:02:24 -To je jasný, když jsme v Herbáři.
    -To si piš.
  • 00:02:29 Maliny jsme v Herbáři ještě neměly.
    -Takže animaci, prosím!
  • 00:02:33 Malinovou animaci!
  • 00:02:35 -A ještě před tím vlastně...
    -Vítáme vás.
  • 00:02:39 My jsme tady zase s vámi.
    -Takže hezkej večer.-Dobrý večer.
  • 00:02:44 Dlouho se věřilo, že maliník je
    méně léčivý, než pravé ostružiny,
  • 00:02:48 ale od poloviny 20. století
    vědci prokázali,
  • 00:02:51 že především list je všelékem
    těhotných žen.
  • 00:02:54 List maliníku obsahuje velké
    množství kyseliny listové,
  • 00:02:58 která je důležitá pro tvorbu DNA
    a RNA.
  • 00:03:01 Proto se doporučuje užívat maliník
    před otěhotněním
  • 00:03:04 a v průběhu těhotenství.
  • 00:03:06 Tak jsme si to ovoce umyly.
  • 00:03:08 Rozmačkané maliny prokládáme
    s cukrem.
  • 00:03:11 Toho cukru si tam dejte
    podle chuti.
  • 00:03:14 Já vždy s cukrem šetřím,
    protože dosladit se to dá vždy.
  • 00:03:18 Já zase naopak.
  • 00:03:20 Tento recept
    je opravdu jednoduchej,
  • 00:03:22 je to takovej rozjezd,
    zahřívací kolo našeho pořadu.
  • 00:03:26 -Zahříváme motory Herbáře.
    -Ano.
  • 00:03:28 A zahřejeme je super
    rybízem letním,
  • 00:03:31 který si přendám z kýble do kýble
    a protože je hodně kyselej rybíz,
  • 00:03:36 tak ani já se neostýchám
    a ten cukr tam nasypu.
  • 00:03:40 Pozor! Mám tady kameny z dovolený
    a těmi já rozdrtím rybíz.
  • 00:03:50 Normálně s cukrem.
  • 00:03:53 Omytým kamenem rozdrtím rybízek,
    aby se propojil s cukříčkem.
  • 00:04:02 Já tady jedu ty maliny.
  • 00:04:04 Vrstva malin rozmačkanejch,
    trošku pocukrovat
  • 00:04:08 a zase hrstka rozmačkanejch malin
    a zase pocukrovat.
  • 00:04:13 A takhle dokud budete mít
    maliny a cukr.
  • 00:04:16 To je příprava zvaná za studena.
  • 00:04:19 Já bych řekla, že já končím,
    víc malin jsme nenasbíraly,
  • 00:04:23 protože jsme je trošku snědly,
    tedy já jsme je snědly.
  • 00:04:27 -Navrch ho dám víc, Káčo, jo?
    -Dobře.
  • 00:04:31 -To je tak dobrý!
    A kolik jsi tam dala nakonec cukru?
  • 00:04:35 Zhruba na 3 kg malin, kilo cukru,
    trošku víc.
  • 00:04:39 O.K., tak já to mám asi na 6 litrů
    rybízu 4 kg cukru.
  • 00:04:44 -Kvůli konzervaci dáme citrón.
    -Já už to mám hotový, ne?
  • 00:04:49 Citróny tam mám, maliny, cukr,
    jak to mám dodělat?
  • 00:04:54 Teď to něčím přikryješ,
    aby ti tam nelítaly mouchy
  • 00:04:59 -a dáš to na 2 dny na slunce.
    -To je celý?
  • 00:05:02 -Jo. -Tak já mám hotovo?
    -Jo. ?Tak paráda.
  • 00:05:06 -To mi nepomůžeš?
    -Ne. Já jdu na to slunce.
  • 00:05:12 Klasika.
  • 00:05:15 To je to celý naše vaření.
    V Herbáři děláme šťávy.
  • 00:05:20 No a vy je dělejte taky.
  • 00:05:23 Tuhle naši stačí po dvou dnech slít
    a zavařit.
  • 00:05:26 -Nedávejte dětem slazený limonády.
    -A točenou malinovku už vůbec ne.
  • 00:05:31 -Fuj, ta se dělá z ropy.
    -Dělejte jen tu domácí.
  • 00:05:35 Bezovku, mátovku, nebo malinovku.
  • 00:05:37 Tak jdeme.
    Ještě kopr támhle, prosím tě.
  • 00:05:41 Hele, já to mám těžký.
  • 00:05:43 Já vím, máš to těžký
    v životě obecně.
  • 00:05:46 Děkuji, nechci!
    To nemám, ale líska je dost těžká.
  • 00:05:49 -O.K.
    -Můžeš, prosím tě, sebrat kopr?!
  • 00:05:52 -Jo.
    -Že bychom třeba šly?
  • 00:05:59 -Víš, že se dává do okurek, jo,
    když se nakládaj? -Já vím.
  • 00:06:04 Já si musím zase zvyknout.
  • 00:06:06 -A víš, že se dává k rybám
    taky kopr? -Vím.
  • 00:06:10 -Já je pak nejím.
    -A víš, co si uděláme my z kopru?
  • 00:06:14 -Netuším. -Koprovku!
    To je ale překvapení, viď?
  • 00:06:20 Ale takovou speciální. Víš?
  • 00:06:25 Třeba mi ta speciální
    bude konečně chutnat.
  • 00:06:28 Tak animaci, prosím!
  • 00:06:31 Anglické označení dill pochází
    od slova otupit, norsky utišit.
  • 00:06:36 Kopr utišuje především
    trávicí systém.
  • 00:06:38 Je osvědčeným prostředkem
    proti plynatosti.
  • 00:06:41 Je jemnější než kmín, či fenykl,
    proto je ideální pro děti.
  • 00:06:45 Zajímavostí je, že pomáhá
    při tvorbě mateřského mléka.
  • 00:06:49 Jeho příznivé účinky
    pozná i miminko.
  • 00:06:51 Tak jsme zpátky z pole,
    pěkně jsme se převlékly,
  • 00:06:55 přinesly jsme cuketu, kopr
    a máme tady Hanku Zemanovou,
  • 00:06:59 první propagátorka bio u nás vůbec.
  • 00:07:01 Hanka vydala 2 kuchařky,
    které tady mám.
  • 00:07:04 Za 10 let jsme jinde v surovinách.
  • 00:07:07 Najednou si lidé mohou koupit
    úplně všechno.
  • 00:07:10 -Takže, co nám uvaříš?
    -Koprovku.
  • 00:07:12 Takovou jinou, zdravější.
    Z jahel a ze zeleniny.
  • 00:07:15 To je skvělý, to se nám hodí.
  • 00:07:17 Tenhle díl je hlavně
    o vaření pro děti.
  • 00:07:20 Tak můžeme začít hned.
    Čím začneme?
  • 00:07:23 My budeme potřebovat
    přepuštěné máslo.
  • 00:07:26 Budeme potřebovat 3 másla,
    nebo klidně víc,
  • 00:07:29 když máme větší hrnec.
    Hrnec s tlustým dnem.
  • 00:07:32 Ten je nutnej, protože máslo
    se hrozně připaluje.
  • 00:07:36 Když z másla odstraníte vodu
    a zbylé příměsi,
  • 00:07:40 tak vám zbude čirý tuk,
    který má vyšší bod přepalování.
  • 00:07:43 -A to je právě přepuštěný máslo.
    -To je ideální na smažení.
  • 00:07:47 -Výborně, to potřebujeme.
    -Jo, hele, to je přesně ono!
  • 00:07:51 To bílý to musí pryč.
  • 00:07:53 Sbírá se pěna,
    to je tady perfektně vidět.
  • 00:07:56 Tohle co odendáváme, to je ono,
    proč přepuštěný máslo,
  • 00:08:00 když si jej koupíme v obchodě,
    je tak drahý.
  • 00:08:03 My třeba 1/3 nebo 1/4 odebereme.
  • 00:08:06 Je to opravdu koncentrovaný máslo,
    vlastně čirej tuk.
  • 00:08:10 My to známe většinou z východu,
    jako Indie.
  • 00:08:13 Já jsem to viděla v Sírii.
  • 00:08:15 Prodávají to ve velkých plechovkách
    jako od olivového oleje.
  • 00:08:19 Naše praprababičky dělaly především
    hlavně na másle.
  • 00:08:23 Já jsem našla, že se slovo,
  • 00:08:26 nebo pojem máslo se používalo
    pro přepuštěný máslo.
  • 00:08:30 Kdežto čerstvému máslu
    se říkalo putra.
  • 00:08:33 Přepuštěné máslo máme
    a teď už tu koprovku.
  • 00:08:36 -Je to tvoje, Hanko, prosím!
    -Já ti oloupu cuketu.
  • 00:08:39 -Já ti loupu cibuli.
    -Super, holky.
  • 00:08:42 Ještě bramboru budu potřebovat.
    Já tam nechám rozpálit máslo.
  • 00:08:46 Ten, kdo nemá přepuštěný máslo,
  • 00:08:49 tak stačí dát kousek másla
    a olivový olej.
  • 00:08:52 -Dáme tam cibuli.
    -Stačí jedna? -Stačí.
  • 00:08:55 Můžeme tam dát i brambory,
    ať se nám to restuje.
  • 00:08:59 Já tam nasypu jáhly.
    Jahel tam nedávám moc.
  • 00:09:03 Nechceme, aby to byla
    jahelná kaše,
  • 00:09:07 ale chceme, aby to bylo zahuštěno
    zeleninou a jáhly,
  • 00:09:11 to je pointa toho.
  • 00:09:13 Je to asi kilo zeleniny
    na 1,5 litru vody.
  • 00:09:16 Vaří se to asi 20 minut
    a měly by být měkké jáhly,
  • 00:09:20 -měkká cuketa, brambory.
    -Jdeme mixovat? -Přesně tak.
  • 00:09:24 Máme domixováno.
  • 00:09:29 -Tady máš lžíci a ochutnej si to.
    -Ochutnám.
  • 00:09:35 Moc dobrý základ.
  • 00:09:38 Hanka mi říkala, že právě tato
    omáčka jde jíst i bez kopru.
  • 00:09:44 -Tím mě nadchla.
    -Nemáš tam Uni ocet.
  • 00:09:47 Nemáš to ochucený.
  • 00:09:50 Je to fantastický ocet,
  • 00:09:52 který má léčivější účinky
    než normální ocet.
  • 00:09:56 Není jenom zdravý, ale pro mě je
    fantastická součást kuchyně.
  • 00:10:01 To hlavní nám chybí, kopr.
  • 00:10:04 Paní Rybová si v levé části
    obrazovky strouhá křen do koprovky.
  • 00:10:09 -Stačí? -To bude stačit.
  • 00:10:11 To už je opravdu o tom,
    jak to má rád každý.
  • 00:10:14 My to vaříme v létě
    asi tak 3x týdně.
  • 00:10:17 Jsem fakt zvědavá.
  • 00:10:19 Mohu si rovnou nalejt?
    Já bych to ráda ochutnala.
  • 00:10:23 Je to moc dobrý?
  • 00:10:25 To mám velkou radost,
    protože vidíme,
  • 00:10:29 že i zdravý věci
    mohou chutnat dětem.
  • 00:10:31 Já to vidím, že to není zahuštěný
    moukou a mně je to příjemný.
  • 00:10:36 -Je to výborný.
    -Ale je to výborný.
  • 00:10:38 -Koprová varianta je skvělá.
    -Křenová je taky dobrá.
  • 00:10:42 Tak mi to nesnězte!
    Jezte si svoji koprovku!
  • 00:10:45 Tady bych dala možná ještě
    kousek másla.
  • 00:10:47 Prosím vás, vedoucí školních
    jídelen a ředitelé škol
  • 00:10:51 a vůbec vy co vaříte pro děti,
    tohle jsou skvělý tipy
  • 00:10:55 a my bychom to chtěly mít
    ve školních jídelnách pro děti.
  • 00:10:59 Tak se nad tím zamyslete!
  • 00:11:01 Skvělý základ, skvělý nápad,
    děkujeme, Hanko.
  • 00:11:05 -Ach jo! -Co?
    -Nic, je září.
  • 00:11:08 -A co? -Nic.
    Já mám v září depresi.
  • 00:11:11 -Takovou lehkou depresi.
    -Tady máš "Žena lékařkou".
  • 00:11:14 Žena lékařkou, rozumíš,
    já musím mazat svačiny.
  • 00:11:17 Začíná škola a já musím
    začít mazat 3 svačiny
  • 00:11:20 a já nikdy nevím, co mám dětem
    udělat, aby jim to chutnalo,
  • 00:11:24 zároveň, aby to bylo vyvážený
    a aby tam měly zeleninu,
  • 00:11:28 aby tam měly ovoce,
    aby tam měly vlákninu,
  • 00:11:30 aby tam měly uhlovodany
    a všechny ty věci.
  • 00:11:33 Ano, aby bylo dětem během
    celého roku vždy do skoku.
  • 00:11:37 -Tak máme tedy pro vás...
    -...pár tipů.
  • 00:11:39 Nemoci žaludku.
  • 00:11:40 Těm bychom se mohly vyhnout,
    když dáme dobrou svačinu.
  • 00:11:44 Zase nás čeká zima,
    ony budou zase nemocné.
  • 00:11:47 -To prostě ne!
    -Nebudou, nebudou!
  • 00:11:49 Žena lékařskou, Kateřino,
    Žena lékařskou.
  • 00:11:52 Děti nebudou nemocné,
    když jim budeme dávat dobrý jídlo.
  • 00:11:56 Začneme zeleninou.
    Syrová zelenina.
  • 00:11:58 Mně to přijde taková základka,
    ale...
  • 00:12:01 Základka to je,
    ale přes děti to nějak neprochází.
  • 00:12:04 Jasně, když mají ve školách
    pořád automaty,
  • 00:12:07 tak si vyberou radši sušenku
    než mrkev.
  • 00:12:09 My jim to nedáme.
  • 00:12:10 My jim tu mrkev hezky zabalíme
    do něčeho, co jim bude chutnat.
  • 00:12:14 My jim uděláme výbornou svačinu.
  • 00:12:17 Zeleninu máme spláchnutou,
    přichází na řadu ovoce.
  • 00:12:20 Máme vybírat ovoce sezónní,
    z místa, kde žijeme.
  • 00:12:23 Banány jsou takovou výjimkou.
  • 00:12:26 Ony se v podstatě pěstují
    skoro už v Evropě.
  • 00:12:29 -To můžeme.
    -Teď jdeme na vlákninu.
  • 00:12:32 Třeba takový chleba.
    Teď tady máme super chleba.
  • 00:12:37 Počkej, já donesu,
    který jsme pekli s dědkem kořenářem
  • 00:12:41 a ten si teď pustíme.
  • 00:12:48 Začneme pěkně z gruntu
    a uděláme si svoji mouku.
  • 00:12:52 Já mám tady takovou vychytávku,
    to je mlýnek na obilniny.
  • 00:12:56 Dám tam 300 g,
    protože uděláme chleby dva.
  • 00:13:00 Paní Winterová zase mele
    mouku doma.
  • 00:13:03 To byla česká jednozrnka.
    Podívejte se, vypadá to špatně.
  • 00:13:07 Dostanete tady hlohovici.
    Vy určitě víte, na co to je.
  • 00:13:15 -Ano, to je na srdce.
    -Tak šup tam s tím.
  • 00:13:18 Tak si cucněte.
    Já vím, že alkohol nepijete.
  • 00:13:22 Tak mi tam nechte.
  • 00:13:23 -Povedlo se nám to?
    -Vynikající.
  • 00:13:28 Počkejte, to je z hlohu,
    co jsme sbíraly loni na Broumousku?
  • 00:13:32 -Jo, jo.
    -Tam to bylo skvělý.
  • 00:13:34 To bude v 8. díle, myslím.
    Taková zdravotní pálenka z plodů.
  • 00:13:46 Hele, přivezl ti ty dubový kapky?
  • 00:13:50 Dubovky pro vás mám,
    ale až do dalšího dílu.
  • 00:13:54 -Tak asi do dílu o nachlazení.
    -Tam jsou nejlepší.
  • 00:13:57 -Takže s námi půjdete dál?
    -Určitě.
  • 00:14:01 Proč tam dáváme tolik druhů?
  • 00:14:03 Protože čím víc druhů,
    tím víc vedlejších účinků
  • 00:14:06 a tím lepší úspěch.
  • 00:14:11 Je to, to bychom měli.
    Konec mletí.
  • 00:14:14 Teď tam přisypeme
    klasicky namletý mouky.
  • 00:14:18 Já myslím, že na tom zajímavý je,
    že můžete experimentovat
  • 00:14:23 a zkoušet si různé druhy mouk
    a různé poměry.
  • 00:14:28 -Pak tady máme amarantovou mouku.
    -Amarantová mouka je zajímavá tím,
  • 00:14:33 že obsahuje vysoký podíl
    rostlinných bílkovin.
  • 00:14:37 Používali ji jihoameričtí indiáni,
    tedy jenom jejich bojovníci.
  • 00:14:43 Ostropestřec jsme měli
    už v 1. sérii.
  • 00:14:46 Dělali jsme s ním tyčinky.
    Proč jej dáváme do chleba?
  • 00:14:50 Protože to je hlavní jaterní
    stimulant a tím pádem detoxikant.
  • 00:14:54 Játra potom, když dobře dýcháte,
    tak potom detoxikují.
  • 00:15:03 -To už bude dobrý.
    -Takhle to bude super?
  • 00:15:06 -Taková hrubá mouka z toho vznikne.
    -Já bych tam dala ještě sůl a cukr.
  • 00:15:11 -To je výborný nápad.
    -Lžičku soli. -Nebo dvě.
  • 00:15:15 -Tak lžičku cukru.
    -Přidejte ještě. -Jak to?
  • 00:15:18 Nebojte, to pomůže kvasinkám,
    aby kvasily
  • 00:15:21 -a chleba byl pěkně načančanej.
    -To stačí.
  • 00:15:24 Tohle je takovej obyčeknej
    detoxikační chleba,
  • 00:15:27 který bylinami vylepšíme
  • 00:15:29 a teď do toho můžeme dávat
    všechno možný.
  • 00:15:32 Co třeba?
  • 00:15:32 Kdybychom chtěli něco proti cukru,
    proti cukrovce,
  • 00:15:36 -tak tam dáme třeba kořen lopuchu.
    -Fakt? -Namletý.
  • 00:15:40 -A máme? -Máme.
    -Tak ho sem šoupněte.
  • 00:15:44 Byliny máme: kopřiva list, lopuch
    kořen, violka, andělika, borůvka.
  • 00:15:51 Borůvka list.
  • 00:15:57 Jak to prská, je to ještě ne dost.
    Teď už to tam můžeme dát
  • 00:16:02 a máme super bylinkový chleba,
    nádhera.
  • 00:16:06 A jak to voní.
  • 00:16:08 To jsem zvědavá, jestli to bude
    těm našim dítkám chutnat?
  • 00:16:12 Suchou část našeho super chleba
    pejska a kočičky máme připravenou.
  • 00:16:17 Jsou to smíchané 4 druhy mouky
    s bylinkami, s ostropestřem.
  • 00:16:21 Já udělám první chleba,
    půlku z této směsi.
  • 00:16:25 -Budu moderní, udělám ho v troubě.
    -To je pekárna, Káčo!
  • 00:16:29 A vy uděláte potom normálně růčo.
  • 00:16:33 Dík, Lindo, za to dostaneš ode mne
    recept na Facebook, přesnej postup.
  • 00:16:38 -Dík, Káčo, udělám si ho postaru.
    -Teď je to na vás.
  • 00:16:41 Jako dědek kořenář.
  • 00:16:44 Trochu kvasnic.
  • 00:16:45 Vodu budeme přidávat asi podle
    toho, jak mouka bude nasákávat.
  • 00:16:50 Tak. Teď do toho můžeme přidat
    rozinky, přiměřeně.
  • 00:16:54 -Já jsem přinesla Goji.
    -Výborně.
  • 00:16:57 Toho tam dejte nešetrně.
  • 00:17:00 Pistácie, pekanové ořechy,
    kešu ořechy.
  • 00:17:03 -To bychom mohli trochu pomlet?
    -Malinko.
  • 00:17:07 Malinko, aby nebyly
    takhle obrovský.
  • 00:17:10 Vlašský ořechy budou výborný.
  • 00:17:12 Čili do našeho super chleba
    jsme dali byliny, semínka,
  • 00:17:16 sušené ovoce a ořechy.
  • 00:17:25 Ještěže vás tady mám.
  • 00:17:27 -Podívejte!
    -No krásný, to se vám povedlo.
  • 00:17:32 Teď necháme chleba
    20 minut odpočinout,
  • 00:17:36 pak jej znovu prohněteme, jako
    se to dělá s klasickým chlebem.
  • 00:17:40 Pak se to dá znovu do trouby.
  • 00:17:42 My na to tady máme
    tady ten speciální hrnec.
  • 00:17:45 Na to dáme chlebíček,
    zavřeme a pečeme.
  • 00:17:48 A máme to.
    To uvidíte ale za chvilku.
  • 00:17:51 My budeme s Lindou chleba krájet
    a dávat dětem do školy ke svačině.
  • 00:17:56 Já vám strašně děkuji, pejsku,
    bylo to krásné vaření
  • 00:18:00 a uvidíme se v některém
    z dalších dílů.
  • 00:18:02 -Mějte se krásně, kočičko.
    -Tak jo. Mňau! -Haf!
  • 00:18:09 Ten je hezkej. Ukaž!
    Dobrej bochánek.
  • 00:18:17 Já to vykrojím jako koláč.
  • 00:18:19 Hele podívej se, jsou tam ořechy,
    je tam ostropestřec.
  • 00:18:24 To nevím, jestli to bude
    úplně pro děti.
  • 00:18:28 -Co na to říkáš?
    -Jako podle mě úplně výborný.
  • 00:18:31 -Fakt.
    -Dávejte takový chleba dětem.
  • 00:18:34 Zkoušejte to péct.
  • 00:18:37 Když máte takhle dobrej chleba,
  • 00:18:40 tak jej nesmíte zkazit
    nějakou levnou nátírkou,
  • 00:18:43 -nebo nějakým hnusným tukem.
    -Tohle je dýňovka?
  • 00:18:46 Tohle to je dýňovka.
    To ochutnej, to je strašně dobrý.
  • 00:18:51 -Co se tam dává?
    -To je taková...
  • 00:18:54 Já ti to ukážu.
  • 00:18:56 Upečeš si dýni, vydlabeš si ji,
    rozmačkáš, přidáš olej, citrón,
  • 00:19:02 sůl a já tam dám jen trošinku
    pepře, ať to chytne takovej...
  • 00:19:08 -Tady máme snídaně Inků.
    Len zlatý, len hnědý, chia a sezam.
  • 00:19:15 Lindo, tvůj osobní názor,
    nehleď na kameru.
  • 00:19:18 Nehledím na kameru.
    Já myslím, že dobrý.
  • 00:19:21 Já bych to trošku víc osolila,
    trošku víc ocitrónovala,
  • 00:19:25 ale za mě dobrý.
  • 00:19:28 Teď bych udělala tady tu lučinovou,
    protože to je bomba.
  • 00:19:35 Lučina s mrkví.
    To jde perfektně dohromady.
  • 00:19:38 -Přidáme k tomu ještě jabko.
    -Jabko, nějaký rozinky.
  • 00:19:45 Jabko oloupejte a nakrájejte
    na malý kostičky.
  • 00:19:49 Aha, počkej, na to jsme zapomněly.
  • 00:19:51 To je špička ledovce
    tyto pomazánky a to je máta.
  • 00:19:55 -Byliny podle chuti.
    -Pomazánky podle receptu.
  • 00:19:58 -Dáváme na Facebook.
    -Já myslím, že je to výborný.
  • 00:20:02 -A jdeme k tomu sladkýmu.
    -Ano.
  • 00:20:04 -Co jim dáváš k pití?
    -Hlavně vodu.
  • 00:20:07 -Dávejte jim vodu.
    -Vodu, nebo ředěnej mošt.
  • 00:20:10 -Nebo bezovku.
    -Nebo malinovku.
  • 00:20:13 Dejte jim tam trošku dobrý
    malinový domácí šťávičky.
  • 00:20:20 Přesně tak,
  • 00:20:21 protože tam cukru je minimum
    oproti automatovým nápojům.
  • 00:20:25 -Stačí úplně, takhle dávám já.
    -To lžeš, Káčo!
  • 00:20:29 -Nelžu.
    -Tolik cukru ty jim nedáš.
  • 00:20:32 Já týrám své děti,
    že jim nedám jejich oblíbené drogy,
  • 00:20:36 jako je cukr
    a elektronické přístroje.
  • 00:20:38 Takhle krásně to vypadá.
    Růžová šťáva.
  • 00:20:41 -To je naše rybízovka.
    -Přidej něco.
  • 00:20:44 -To stačí!
    -Přidej něco jinýho.
  • 00:20:46 Pak můžete dělat taky
    nápoje mléčné, různé koktejly.
  • 00:20:50 My jsme si připravily lassi.
    Pardon, já jsem si trošku uprskla.
  • 00:20:54 -Tak tohle nemůžu.
    -Tak to, prosím tě, řekni ty.
  • 00:20:58 -Tak si uděláme lassi.
    -Uděláme si lassi.
  • 00:21:01 -To je iontový nápoj.
    -S hruškou a s kardamomem.
  • 00:21:05 A s mlíkem, hlavně s mlíkem.
  • 00:21:09 Nějak do těch dětí
    nalijeme bio mlíko.
  • 00:21:12 Asi 1 dcl mléka, to jsem přehnala,
    tak to si vypiju.
  • 00:21:17 Skoro v každým obchodě
    mají bio jogurty.
  • 00:21:20 Moudro dne.
    To mlíko je výborný.
  • 00:21:23 Asi tak stejně jogurtu,
    100 g, 120 g, asi jeden jogurt.
  • 00:21:29 Hrušku na malý kousíčky.
    Kardamomu jenom špetku.
  • 00:21:36 Kdo nemá rád kardamom,
    což asi děti nebudou mít rády,
  • 00:21:41 tak může přidat skořici.
  • 00:21:45 Lassi je mléčnojogurtový koktejl
    s ovocem, bylinami a kořením.
  • 00:21:50 Ideální svačina pro děti.
    To se nám hodí.
  • 00:21:53 My jsme tímhle dílem chtěly
    inspirovat rodiče, děti a školy.
  • 00:21:58 -To je celý.
    -To je rychlý.
  • 00:22:00 Takže rodiče,
    dětem do školy zdravěji!
  • 00:22:04 A školy dětem v jídelnách
    taky zdravěji.
  • 00:22:07 -A to je celý a je to rychlý.
    -Tak dále.
  • 00:22:10 -A tak dále.
    -A tak dále.
  • 00:22:17 -A tak dále až do června.
    -A s námi až do Vánoc.
  • 00:22:25 -To je krásně, viď?
    -Paráda.
  • 00:22:29 Kam vyrazíme?
  • 00:22:34 Po okolí, pokoukat.
  • 00:22:39 -Tak jedeme na plný plyn.
    -Na plnej proud.
  • 00:22:47 Tak jo.
  • 00:22:50 Čau, kozy!
  • 00:22:54 Bude krásnej den.
    Si to užijem, viď?
  • 00:22:59 Taky jsme si to užily.
    Celej za ten rok, celou tu řadu.
  • 00:23:02 Na Šumavě na elekrokolech.
  • 00:23:05 V přírodě s broučkama,
    s bylinkama na farmách.
  • 00:23:08 -Tohle jsme pro vás nasbíraly.
    -Takhle krásný záběry.
  • 00:23:12 Herbáři, díky!
  • 00:23:14 -Tak se dívejte.
    -A lítejte.
  • 00:23:16 To je můj první sběr
    rakytníku v životě.
  • 00:23:21 Jim byl na lovu.
  • 00:23:27 Tohle jsou různý odrůdy jeřábu.
  • 00:23:31 Jsem v poli červený pšenice
    a v 18:25 na ČT 1 v neděli uvidíte,
  • 00:23:36 jak ji posekám.
  • 00:23:39 Já se chystám zajet pana Hutaře.
  • 00:23:43 Ne, ne, nechci!
  • 00:23:45 Já chci slézt z toho traktoru!
  • 00:24:00 Už to nech, prosím tě,
    je to zbytečný. Jdeme!
  • 00:24:03 Mne to fakt...!
  • 00:24:05 Když jste se sem vrátila,
    jak to tady vypadalo?
  • 00:24:07 Strašně to smrdělo.
  • 00:24:09 Tohle je Herbář!
  • 00:24:11 Tohle je Herbář!
  • 00:24:14 -To je karbous.
    -A byliny budou taky.
  • 00:24:19 A budeme zachraňovat včely.
  • 00:24:21 Hele, hele,
    tuhle jsi už nezachránila, viď?
  • 00:24:25 To ne.
  • 00:24:25 Určitě znáte valeriánský kapky,
    nebo jste o nich slyšeli.
  • 00:24:30 Tak ty se vyrábějí z této byliny,
  • 00:24:32 která se latinsky jmenuje
    Valeriana officinalis.
  • 00:24:35 Jsme ve Stradouni, je Bílá sobota
    a tohle je 200 let stará tradice
  • 00:24:40 a budeme pálit Jidáše, největšího
    zrádce. I tohle je Herbář.
  • 00:24:45 Tohle je moře kopretin.
  • 00:24:47 Titulky, prosím!
  • 00:24:49 -Tohle je taky Herbář.
    -To si pište.
  • 00:25:02 -Já už mám těch výletů dost.
    -Já chci něco starodávnýho.
  • 00:25:05 -Já chci jíst něco pořádnýho.
    -Něco mastnýho.
  • 00:25:09 -Už jsi to někdy dělala ve filmu?
    -Ne, ani doma.
  • 00:25:13 -To ti nevěřím.
    -To mi věř.
  • 00:25:16 -Čeká nás 16 dílů.
    -Přes 90 receptů.
  • 00:25:19 A budou knedlíky.
  • 00:25:23 A bude taky knížka.
  • 00:25:25 -Káčo! -Ano?
    -Ty vypadáš jako růžový želé.
  • 00:25:28 To si teď taky právě uvaříme.
  • 00:25:33 -Dýně a masíčko!
    -No, bude maso.
  • 00:25:36 A taky budou koláče.
  • 00:25:38 A závodka.
  • 00:25:41 -A hlavně výlety.
    -Jo, ty nesmí chybět.
  • 00:25:47 -Přes Halloween...
    -Chtěla jsi říct Dušičky.
  • 00:25:50 Jo, až do Vánoc, do adventu.
    Hele, tohle je vrkoč.
  • 00:25:53 A tady je perník.
    To jsem pekla já.
  • 00:25:55 -My vysíláme každou neděli.
    -V 18:25.
  • 00:25:58 A až do Vánoc.
  • 00:26:00 Miláčkové, tak se dívejte.
  • 00:26:09 -To byla ta 3. řada?
    -No. ?Skončila? -Skončila.
  • 00:26:13 Jsem příšerně přejedená.
  • 00:26:15 Tohle je Homemade.
    Nezabudni!

Související