iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
26. 8. 2011
22:20 na ČT1

1 2 3 4 5

13 hlasů
15229
zhlédnutí

Toulavá kamera ochutnává Česko

Tradiční krajové pokrmy z míst, která v naší gastronomii hrají prim

29 min | další Vzdělávání »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Toulavá kamera ochutnává Česko - Jihočeský a Pardubický kraj

  • 00:00:18 Tentokrát si na zdraví ťukneme
    řízným Budějovickým Budvárkem.
  • 00:00:22 Prozradíme vám,
    kdo ho přivedl na svět
  • 00:00:24 a jak přišel ke svému jménu.
  • 00:00:26 Namodro si pak obarvíme pusy i ruce
    na borůvkobraní v Borovanech.
  • 00:00:30 A nakonec si vyrobíme
    Mauzů farmářskou paštiku,
  • 00:00:33 která se pyšní titulem
    Regionální potravina roku 2011.
  • 00:00:37 Následně si v České Třebové
    zajdeme na pouť,
  • 00:00:40 na tamní specialitu ?
    vyhlášené jabkance.
  • 00:00:43 Radovánky nás čekají
    i na Veselém Kopci,
  • 00:00:45 kde si užijeme masopustní rej
  • 00:00:47 a pošmákmene na čerstvých
    pochoutkách
  • 00:00:49 z dobře vykrmeného pašíka.
  • 00:00:51 Na závěr pak budeme grilovat,
  • 00:00:53 a to vlastnoručně nasbírané
    žampiony.
  • 00:00:55 Takže nechte si chutnat!
  • 00:01:01 Zelené plochy polí, luk a lesů
    v jihočeské krajině
  • 00:01:04 jen málokdy naruší tovární komín,
  • 00:01:07 protože těžkého průmyslu
    je tu pomálu,
  • 00:01:10 zato se pyšní bezpočtem
    historických skvostů.
  • 00:01:13 Ve 12. století založili
    vládnoucí Přemyslovci
  • 00:01:15 královská města České Budějovice
    nebo Písek
  • 00:01:19 a v 15. věku se Táboře
    sešikovali kališníci,
  • 00:01:22 protože Jan Hus, Jan Žižka
    i Petr Chelčický
  • 00:01:25 se v tomto regionu narodili.
  • 00:01:27 Zdejší lidi prostě vždycky bývali
    a dodnes jsou velkými patrioty.
  • 00:01:32 Víte kdo nebo co stojí za zrodem
  • 00:01:35 našeho tekutého zlata
    jménem Budvar?
  • 00:01:38 Překvapivě sčítání lidu,
    které se konalo v roce 1890.
  • 00:01:42 Tehdy totiž majitelé měšťanského
    pivovaru
  • 00:01:45 dali svým českým zaměstnancům
    befel,
  • 00:01:47 aby se přihlásili k jejich
    národnosti, tedy německé.
  • 00:01:50 Když odmítli, vyhodili je
    bez pardónu z práce s tím,
  • 00:01:53 ať si založí podnik vlastní,
    což oni záhy skutečně udělali.
  • 00:01:58 Iniciátory pro založení
    celého akciového pivovaru
  • 00:02:02 byli především čeští
    právovárečníci,
  • 00:02:07 kteří disponovali dostatečným
    kapitálem.
  • 00:02:10 Hlavou jejich spolku nebo sdružení
    se stal doktor August Zátka,
  • 00:02:14 který patřil do velmi významné
    podnikatelské rodiny,
  • 00:02:17 jedné z nejvýznamnějších
    v Českých Budějovicích.
  • 00:02:20 Tady si myslím, že je velmi
    zajímavý dokument ? akcie č. 1,
  • 00:02:24 která patřila paní Johaně Zátkové,
    což byla manželka otce zakladatele.
  • 00:02:29 Budovy ryze české firmy
  • 00:02:31 rostly na předměstí jihočeské
    metropole neuvěřitelným tempem.
  • 00:02:34 Od srpna roku 1894 to trvalo
    jen 14 měsíců,
  • 00:02:38 než mohla světlo světa spatřit
    první várka.
  • 00:02:41 A už tehdy vznikla pověstná
    rivalita
  • 00:02:44 mezi budějovickým a plzeňským
    pivovarem?
  • 00:02:46 Zřejmě se právě v té době zrodila,
  • 00:02:48 přitom v Prazdroji uvařil
    první pivo Bavorák Josef Groll
  • 00:02:51 a v Budvaru to byl Plzeňák
    sládek Antonín Holeček.
  • 00:02:54 Podle jeho receptu
    se tu vyrábí dodnes.
  • 00:02:57 Ta první várka se povedla
    určitě velice dobře,
  • 00:03:00 protože již v době,
    kdy byla uvařena,
  • 00:03:02 ale ještě nebyla uzrálá
    ve sklepech,
  • 00:03:05 tak bylo obchodní oddělení zavaleno
    objednávkami od hostinských.
  • 00:03:09 A jak vlastně přišel Budvar
    ke svému jménu?
  • 00:03:11 Je to zkratka dvou slov ?
    Budějovický pivovar.
  • 00:03:14 Z prvního se vzala tři písmena BUD
    a z druhého poslední VAR.
  • 00:03:18 Ve 20. letech minulého století
  • 00:03:20 to vymyslelo tehdejší vedení
    společnosti.
  • 00:03:22 A byl to od nich skutečný
    majstrštyk,
  • 00:03:24 vždyť Budvar je dnes ve světě
  • 00:03:26 jednou z nejznámějších českých
    značek!
  • 00:03:28 Copak v těch pytlích ukrýváte
    za poklad,
  • 00:03:30 že je na nich dokonce pečeť?
  • 00:03:32 Poklad to opravdu je,
  • 00:03:34 je to žatecký poloraný červeňák,
  • 00:03:36 nevzácnější chmel,
    co jde na světě koupit.
  • 00:03:38 Náš pivovar ho používá
    ze 100 procent
  • 00:03:40 pro chmelení všech značek
    Budweiser Budvar.
  • 00:03:43 Pozor! Navíc je to jediný
    velký pivovar v zemi,
  • 00:03:46 který tekutý chlebíček vaří
    z chmelových hlávek a ne z granulí!
  • 00:03:50 A na chmel tam potřebují sekeru?
    To aby nasekali správnou dávku?
  • 00:03:54 No, teda ono to není zas tak
    jednoduchý, jak by se zdálo!
  • 00:03:59 To ten váš člověk, co tady pracuje,
    musí mít pořádný svaly, co?
  • 00:04:03 Chce to trochu grifu
    a použít sekeru pouze k oddělení.
  • 00:04:06 Já to jen tak šolíchám...
  • 00:04:09 Chmel se do kádě sype
    až mnohem později.
  • 00:04:11 Nejdřív se smíchá slad s vodou
    a zahřeje na 37 stupňů.
  • 00:04:15 Pak se přidá horká voda,
    tomu se říká zapářka,
  • 00:04:18 a následuje dvojí rmutování.
    Rmutování? Co to je?
  • 00:04:23 Jedná se o vyhřívání
    na definované teploty,
  • 00:04:27 při kterých působí přirozeně
    obsažené enzymy ze sladu
  • 00:04:31 a štěpí škrob, kterého je ve sladu
    přibližně 75 procent.
  • 00:04:34 To, co vidíme, je dávkování
    hlávkového chmele do várky.
  • 00:04:39 Chmel se musí dobře rozdělit.
  • 00:04:42 Dále potřebuje samozřejmě
    celých 90 minut na to,
  • 00:04:45 aby nejen hořké látky,
  • 00:04:47 ale i aromatické látky
    přešly do mladiny,
  • 00:04:50 případně se chemicky přeměnily.
  • 00:04:53 Takže v tuto chvíli se nám
    ze sladiny stává mladina.
  • 00:04:56 Přesně tak!
  • 00:04:57 A až ji budeme mít hotovou,
    tak následuje co?
  • 00:05:00 Mladinu už zbývá jenom ochladit
  • 00:05:03 a povolat do práce pivovarské
    kvasinky.
  • 00:05:05 Je to náš vlastní kmen,
  • 00:05:06 kterým kvasíme pivo
    od založení pivovaru.
  • 00:05:09 Kvasinky jsou pro kvalitu
    pěnivého moku nesmírně důležité.
  • 00:05:13 Zdalipak víš proč?
  • 00:05:15 Co si pamatuju ze svých návštěv
    pivovarů,
  • 00:05:17 tak proto, že v mladině
    spotřebují cukr
  • 00:05:19 a vyrobí kysličník uhličitý
    a alkohol.
  • 00:05:21 Tak, tak! Celý proces trvá
    asi 12 dnů.
  • 00:05:24 Nakonec se nakrmené kvasinky
    odporoučí na dno
  • 00:05:27 a tekutý chlebíček
    na nich ještě 90 dnů leží.
  • 00:05:30 A proto se vlastně tomu pivu
    říká ležák.
  • 00:05:33 Kvasinky dotvoří své dílo tím,
  • 00:05:36 že se chuť piva zaokrouhlí,
    vyzraje, vylepší
  • 00:05:39 a na konci chutná tak,
    jak ho známe.
  • 00:05:42 Takže na zdraví!
    Na zdraví! Dej Bůh štěstí.
  • 00:05:50 O pivě se říká, že kudy teče,
    tudy léčí,
  • 00:05:53 a stejně účinnou medicínou
    jsou i černé jahody,
  • 00:05:55 jak naši předkové kdysi nazývali
    borůvky.
  • 00:05:58 Nasbírat si je můžete skoro všude,
  • 00:06:00 ale jen tady na jihu Čech
    mají svůj festival ? borůvkobraní,
  • 00:06:04 dokonce ve městě s příznačným
    jménem Borovany.
  • 00:06:07 Nápad se zrodil hrozně jednoduše,
    protože jsme se snažili
  • 00:06:11 při otevření Infocentra
    někdy v roce 2003
  • 00:06:15 namalovat kapříka Jakuba,
  • 00:06:18 který tady po jižních Čechách
    cestuje
  • 00:06:21 a děti ho sbírají do takových
    turistických pasů,
  • 00:06:24 tak jsme nevěděli, jak toho kapříka
    u nás znázornit.
  • 00:06:29 Přišel na to pan Kerles,
    co ty kapříky maluje, a řekl:
  • 00:06:32 "Vždyť u vás rostou hodně borůvky.
  • 00:06:34 Dáme mu modrej jazyk
    a bude sbírat borůvky do hrníčku."
  • 00:06:37 S borůvkami je tady
    snad úplně všechno ?
  • 00:06:40 keramika, náušnice, oblečení,
    ale hlavně jídlo.
  • 00:06:42 To mi pověz, co se z nich dá
    vymyslet kromě knedlíků a koláčů?
  • 00:06:45 Nevěřila jsem svým očím, ale můžeš
    je přidat do spousty věcí.
  • 00:06:49 Dělají se z nich omáčky k masu,
    vaří se z nich pivo,
  • 00:06:52 vyrábí likér a pálenka
  • 00:06:55 a dokonce jsem narazila
    na modrý zelník a byl výborný!
  • 00:06:58 Ovšem dech mi vyrazila
    borůvková vejmrda.
  • 00:07:03 Je to staročeský recept,
  • 00:07:05 který jsme si půjčili
    od Magdaleny Dobromily Rettigové.
  • 00:07:09 Je to křen s jablkem,
  • 00:07:11 a my jsme si to ještě vylepšili
    borůvkama.
  • 00:07:13 A k čemu to podáváte?
  • 00:07:16 Podáváme to k masu.
    Podáváme to hlavně k žebírkům,
  • 00:07:18 který pečeme na černém pivu,
    i k opečené klobásce.
  • 00:07:23 Ježíš, ale to je dobrý! No teda!
  • 00:07:26 Vítej v Borovanském Mlýně,
  • 00:07:28 který patřil v 17. století
    k místnímu klášteru.
  • 00:07:31 Mouku tu mleli i pozdější majitelé
    ? rod Votrubů,
  • 00:07:33 a současní vlastníci ? Stiborovi
    ho koupili před 15 lety
  • 00:07:37 a proměnili na doslova
    pohádkové místo.
  • 00:07:40 Máme tady výstavu českých pohádek,
    kde si můžou děti hrát,
  • 00:07:44 můžou si tam malovat,
    můžou si tam různě tvořit,
  • 00:07:48 i tam hrajeme divadlo.
  • 00:07:50 A taky tady máte takovou nějakou
    mini ZOO, jsem viděla.
  • 00:07:53 Ukazujeme lidem, hlavně dětem,
  • 00:07:55 co to vlastně je venkovské stavení
    a jaká práce je na venkově.
  • 00:07:59 Pojďme ale zpátky k borůvkám.
    Co dobrého jste z nich uvařili?
  • 00:08:02 Klasický jihočeský žahour.
  • 00:08:04 Svůj název prý dostal podle
    jindřichohradeckých pánů Žahourů,
  • 00:08:08 ale dost možná, že celé jméno
    vzniklo
  • 00:08:10 z německého sauer, tedy kyselý.
    Jdeme vařit!
  • 00:08:14 Tak, do hrnce si nasypeme borůvky,
  • 00:08:17 zalijeme vodou
    a počkáme, až se začne vařit.
  • 00:08:21 A mezitím si připravíme
    v troše vody
  • 00:08:26 vanilkový pudink na zahuštění.
  • 00:08:29 Vanilkový pudink?
    Vy ho děláte bez mléka?
  • 00:08:31 Ano. Jenom ve vodě.
    Žahour se nám začal vařit,
  • 00:08:34 a teď budeme zahušťovat
    vanilkovým pudinkem.
  • 00:08:40 A na závěr dochutíme skořicí.
  • 00:08:42 Žahour si ještě můžeš dle libosti
    přisladit.
  • 00:08:45 Servíruje se nejčastěji
    s kynutými knedlíky,
  • 00:08:48 kterým tady na jihu Čech
    říkají blbouni.
  • 00:08:51 Ale naši předkové ho asi z pudinku
    nevařili, že?
  • 00:08:54 To máš pravdu.
    Borůvky se dělaly na másle
  • 00:08:57 a přidávala se do nich smetana
    a strouhaný perník.
  • 00:09:00 Jeden z nejstarších záznamů
    odkazuje, že se žahourem přelívaly
  • 00:09:07 nasucho opražené večky,
    bysme dneska řekli,
  • 00:09:12 anebo cvíbochy,
    což vlastně jsou suchary.
  • 00:09:17 A žahour se vsákl,
    krásně nám to provoněl
  • 00:09:22 a z toho zase vznikla
    taková polokaše,
  • 00:09:26 bylo to nepředstavitelně dobré.
  • 00:09:29 Borůvky jsou ale i lékem. Babička
    mi je dávala na bolení břicha.
  • 00:09:32 Jsou přímo elixírem zdraví!
  • 00:09:35 Borůvková šťáva prý vyléčí
    zánět v uchu.
  • 00:09:37 Vynikající je proti průjmu,
    na průdušky,
  • 00:09:40 snižuje cholesterol a krevní cukry.
  • 00:09:42 V dávné minulosti se černé jahody
    dokonce užívaly
  • 00:09:45 proti moru a choleře.
  • 00:09:47 Je výborná na zrak
    a přišlo se na to,
  • 00:09:51 když letci za války dostávali
    k snídani borůvkový džem,
  • 00:09:57 zlepšilo se jim vidění
    a reakce na prudké změny světla.
  • 00:10:02 To se divím, že si z Borovan
    neodjela celá modrá!
  • 00:10:05 Moc nechybělo! A jestliže borůvky
    byly spíš potravou chudých,
  • 00:10:09 kteří si je sami sbírali,
  • 00:10:11 pod tou následující lahůdkou
    se prohýbaly hlavně panské stoly.
  • 00:10:18 Pro jedny rychlá svačinka,
    pro druhé vrchol gastronomie.
  • 00:10:21 O čem mluvím?
  • 00:10:22 O paštikách, jejichž kořeny sahají
    až do období starého Egypta.
  • 00:10:26 Název je odvozen z italského
    slova pasta,
  • 00:10:29 což v překladu znamená těsto,
  • 00:10:31 a kdysi bývaly považovány
    za delikatesu,
  • 00:10:33 kterou si mohla dovolit
    jen šlechta.
  • 00:10:35 Staré recepty schwarzenberských
    kuchařů
  • 00:10:38 se snaží oprášit
    i hlubocká firma Mauz,
  • 00:10:41 tak se pojďme podívat,
    jak se jí to povedlo.
  • 00:10:44 Děláme pět druhů paštik. Děláme
    obyčejnou paštiku, pravou paštiku,
  • 00:10:49 nepřidáváme žádný umělý náhražky,
  • 00:10:51 používáme klasický špek
    místo umělýho špeku.
  • 00:10:57 Pak děláme mandlovou paštiku,
    zvěřinovou paštiku,
  • 00:11:00 pak farmářskou paštiku,
  • 00:11:02 a pak děláme
    staročeský játrový sýr.
  • 00:11:04 Karel Karda a Jaroslav Vojtěch
    jsou řezníci každým coulem.
  • 00:11:08 Nejen, že jejich otcové a dědové
    byli od fochu,
  • 00:11:10 ale také jejich matky.
  • 00:11:12 Oni dva pak pracovali
    ve státním podniku
  • 00:11:14 a v roce 1991 založili
    zcela novou firmu.
  • 00:11:17 Ve starých knihách teď hledají
    různé fígle
  • 00:11:20 a téměř zapomenuté postupy.
  • 00:11:23 Tak to je ten nejstarší recept.
  • 00:11:27 Je to recept na imitaci
    uherskýho salámu,
  • 00:11:29 dneska bysme tomu řekli
    asi Vysočina.
  • 00:11:30 A ten máte po dědovi?
    Ten mám po dědovi.
  • 00:11:33 Poprvé vyrazili na trh s játrovkou,
  • 00:11:35 prý proto, že tenkrát
    nebyla k mání,
  • 00:11:38 a paštiky jsou pořád
    jejich rodinným stříbrem.
  • 00:11:40 Loni i letos za ně dostali cenu
    Regionální potravina,
  • 00:11:43 konkrétně za farmářskou
    a mysliveckou.
  • 00:11:47 Kde jste přišli
    na ten roztomilý název?
  • 00:11:49 Maus přece znamená myš,
  • 00:11:51 i když vy tam máte Z na konci
    a německá myš je se S.
  • 00:11:54 Přišli jsme na to jednoduše,
    MAUZ je maso-uzeniny.
  • 00:11:58 A neříkejte, že to někoho
    už s tou myší nenapadlo!
  • 00:12:00 Jo, napadlo to mnoho lidí.
  • 00:12:02 Myslivecká paštika bude bezpochyby
    z nějaké zvěřiny.
  • 00:12:05 Co konkrétně do ní dávají?
  • 00:12:07 Daňčí maso, které nakupují
    v místní oboře.
  • 00:12:10 V hotovém výrobku je ho 20 procent,
  • 00:12:12 dalších 40 tvoří maso vepřové
    a 20 játra.
  • 00:12:16 A co ještě? Do paštik se přece
    pomele kde co!
  • 00:12:18 To je velmi mylná představa,
    drahý kolego!
  • 00:12:21 U Mauzů je připravují
    hlavně z libového masa.
  • 00:12:24 Kýta, plec, boky a krkovice
    se nakrájí na kousky,
  • 00:12:27 pomelou a dají do kutru.
  • 00:12:30 Tady na tom vidíte, že to je maso
    libovější, že to není moc tučný,
  • 00:12:34 protože pokud bysme tam dali
    horší maso,
  • 00:12:36 výrobek už by neodpovídal
    našim představám.
  • 00:12:38 A co koření? Prozradili ti u Mauzů
    svůj recept?
  • 00:12:41 Něco málo. Je to směs pepře,
    muškátového květu,
  • 00:12:43 zeleniny a bezlepkové mouky.
  • 00:12:45 Paštika se potom plní
    do jakýchsi zvláštních rukávů,
  • 00:12:49 které se na konci svážou provázkem,
  • 00:12:51 nebo v případě myslivecké
    do vaniček.
  • 00:12:54 Co je tohle za divnou věc?
  • 00:12:57 To je taková tuková blána,
    která je v útrobách prasátka
  • 00:13:00 a je v ní zabalenej vepřovej
    žaludek.
  • 00:13:02 Aha a proč to dáváte
    do těch misek?
  • 00:13:05 Dáváme to tam,
    aby to bylo takový pěkný.
  • 00:13:07 Ono to potom udělá takovou
    mramorovou kresbu na povrchu
  • 00:13:10 a společně s těma kouskama
    zvěřinovýho masa
  • 00:13:13 to vytváří takovej pěknej obrázek.
  • 00:13:15 Ale takhle to vypadá
    trošku nevábně, ráčej odpustit.
  • 00:13:18 No tak, nevábně,
    ale potom to dobře chutná!
  • 00:13:21 Vaničky i válečky se povaří ve vodě
    na 70 stupňů
  • 00:13:24 a pak se rychle zchladí.
  • 00:13:26 "Jo, nejlepší, nejlepší
    je řemeslo řeznický!
  • 00:13:29 Ráno přijdeš do krámu,
    uřízneš kus salámu",
  • 00:13:32 jak se zpívá v jedné staré
    písničce, je to pravda?
  • 00:13:35 Tak trochu, protože ochutnávají
    výrobky z předešlého dne,
  • 00:13:38 jestli jsou správně okořeněné.
  • 00:13:40 Ovšem ručičky v tu dobu ukazují
    čtyři hodiny.
  • 00:13:43 Tak to by se mi asi nelíbilo!
  • 00:13:45 Ale výrobou jejich práce
    zdaleka nekončí.
  • 00:13:48 Své masné klenoty vozí
    skoro každou sobotu do Třeboně
  • 00:13:50 na farmářské trhy.
  • 00:13:53 Tady už máme tu blánu,
    která se vám tak nelíbila,
  • 00:13:55 vidíte, že vypadá docela pěkně!
  • 00:13:57 Teď když vím, že to je
    blána, mám k tomu jiný vztah,
  • 00:14:00 ale na efekt
    je to fakt docela hezký.
  • 00:14:03 Hned bych si paštiku namazal
    na krajíček dobrého chleba!
  • 00:14:05 Nejlepší by byl žitný,
  • 00:14:08 navíc s krásným jménem Boubín
    a bez éček,
  • 00:14:10 který ve Vlachově Březí
    peče pan Cais
  • 00:14:13 a vloni za něj dostal cenu
    Regionální potravina roku.
  • 00:14:15 A zapít bychom to mohli
    poctivou hruškovicí ze Lžína,
  • 00:14:18 která v téže soutěži
    bodovala letos.
  • 00:14:20 Vyrábí se pouze z jihočeského ovoce
  • 00:14:23 a na 1 litr čistého destilátu
    padne asi 22 kilo hrušek.
  • 00:14:27 No a díky Agroláčku, který porazil
    ostatní mléčné výrobky,
  • 00:14:30 usilující o Regionální potravinu,
    odnaučíš své děti jíst zubní pastu.
  • 00:14:35 Nový jogurt má totiž želé kuličky
    s příchutí tutti frutti.
  • 00:14:41 A teď zas budu chvíli dělat chutě
    já tobě.
  • 00:14:44 Pojď, zvu tě na Pardubicko!
  • 00:14:46 Pro zdejší kraj jsou typické
    úrodné nížiny podél toku Labe.
  • 00:14:50 Stejně tak ale vrcholky
    Železných a Orlických hor,
  • 00:14:53 či Králického Sněžníku.
  • 00:14:55 Obdivovatele historických památek
  • 00:14:57 pak lákají k výletu na pomezí
    Čech a Moravy středověké hrady,
  • 00:15:00 jako třeba Litice nebo Svojanov,
  • 00:15:02 ale i o pár stovek let
    mladší zámky.
  • 00:15:05 Jeden z nejznámějších zdobí
    Litomyšl.
  • 00:15:07 Mezi gastronomickými poklady vede
    v proslulosti bezpochyby perník,
  • 00:15:11 jenže za ním jsi sem vyrazil
    už loni.
  • 00:15:13 Jakou specialitu mi tedy nabídneš
    tentokrát?
  • 00:15:16 Vsadím se, že jinde než
    na Pardubicku
  • 00:15:18 bys sotva ochutnala jabkance.
  • 00:15:20 My jsme se za nimi vypravili
    na Kateřinskou pouť.
  • 00:15:24 Česká Třebová ? významný
    železniční uzel,
  • 00:15:28 ale třeba taky místo, kde se
    zrodily populární Velorexy,
  • 00:15:31 nebo chcete-li hadraplány,
  • 00:15:33 a odnepaměti se tady taky konaly
    pouti k rotundě sv. Kateřiny,
  • 00:15:36 ta je nejstarší zachovanou sakrální
    stavbou Pardubického kraje.
  • 00:15:40 Podle různých teorií a hypotéz
  • 00:15:42 vznikla někdy snad v průběhu
    1. poloviny 13. století
  • 00:15:46 původně jako soukromá kaple
    šlechtického lokátora,
  • 00:15:49 tedy člověka, který organizoval
    zakládání města,
  • 00:15:54 a teprve později se stala
    takovým farním kostelíkem
  • 00:15:56 pro obyvatele nově založené
    České Třebové.
  • 00:15:59 Staří obyvatelé si vyprávěli,
  • 00:16:01 že právě tady se zjevila
    sama sv. Kateřina
  • 00:16:04 se zástěrou plnou kamení,
  • 00:16:06 a tím chtěla dát najevo přání,
    aby jí zde byla postavena kaple,
  • 00:16:10 ale začali stavět na jiném místě.
  • 00:16:12 Co za den postavili,
    za noc bylo zbořeno,
  • 00:16:14 tak nakonec nezbylo než uposlechnout
    přání sv. Kateřiny
  • 00:16:17 a postavit jí kapli na místě,
    které si vybrala.
  • 00:16:19 Jak je to s těmi poutěmi?
  • 00:16:21 Ty poutě určitě jsou staré
    několik set let
  • 00:16:24 a končí zhruba v 1. třetině
    20. století.
  • 00:16:28 Potom se znovu ta tradice
    začala obnovovat.
  • 00:16:31 V roce 1960 tady jeden z místních
    obyvatel, Čeněk Hampl,
  • 00:16:36 přišel s iniciativou
    udělat jabkancovou pouť.
  • 00:16:39 Počkej, ale já nikde žádná
    jablíčka nevidím!
  • 00:16:43 Však taky nejsou vůbec potřeba.
    Těsto tvoří jen brambory a sůl.
  • 00:16:46 Jsou to vlastně bramborové placky
    plněné sladkým tvarohem.
  • 00:16:50 A jak tedy přišly ke svému jménu?
  • 00:16:52 Tady v té čtvrti se bramborám
    říkalo zemský jabka
  • 00:16:56 a odsud vlastně pochází
    název jabkance.
  • 00:16:58 Dřív si tuhle dobrotu
    místní pekli i doma.
  • 00:17:01 Dnes na ni narazíš jen o pouti
    kolem svátku sv. Kateřiny,
  • 00:17:04 tedy ve 2. polovině listopadu.
  • 00:17:06 A jinde tam skutečně k dostání
    nejsou? Bohužel ne.
  • 00:17:10 Hodně záleží na struktuře brambor.
    Pokud jsou ty brambory hodně suchý,
  • 00:17:14 tak potom když se ty placičky
    vyvalujou, tak se lámou.
  • 00:17:17 A pokud jsou brambory zase naopak
    hodně mokrý,
  • 00:17:20 tak to těsto je řídký a roztéká se,
    takže zrovna tak nejdou dělat.
  • 00:17:26 Takže nejlíp to jde právě
    kolem té Kateřiny.
  • 00:17:28 Brambor se uvaří ve slupce,
  • 00:17:31 pak se to ještě teplé
    musí oloupat.
  • 00:17:34 Pak tradičně se to zpracovávalo
    v necičkách,
  • 00:17:37 což je hodně
    fyzicky náročná práce.
  • 00:17:40 Nepřidávají se do toho žádné další
    ingredience, žádná mouka, vajíčka,
  • 00:17:46 nic, jenom se to trošku osolí,
  • 00:17:49 no a pak další štací
    je zpracování na vále,
  • 00:17:53 kde se to prostě trošku
    tak jako pospojuje
  • 00:17:56 a vyválí se nějakej had,
    z kterého se krájí kousky,
  • 00:18:01 ze kterých se válí placky.
  • 00:18:04 Pak se ta placka plní
    sladkým tvarohem,
  • 00:18:07 peče se na plotně.
  • 00:18:09 Pak se to mastí rozpuštěným máslem
    a sype cukrem.
  • 00:18:12 A kolik jabkanců tu o pouti
    za celý den upečou?
  • 00:18:16 Při té první obnovené
    spotřebovali metrák brambor
  • 00:18:19 a tentokrát jich padlo o 10 víc
    a ještě se sháněly další.
  • 00:18:23 Pro představu ? kilo stačí
    na 6-7 plněných placek!
  • 00:18:26 Tak počítej!
  • 00:18:27 Takových 7 tisíc kousků.
    Nepředstavitelné!
  • 00:18:31 V Pardubickém kraji ale mají ještě
    jednu slavnou tradiční zábavu,
  • 00:18:34 přece masopustní obchůzky
    na Hlinecku,
  • 00:18:37 které byly loni dokonce zapsány
  • 00:18:39 na seznam kulturního dědictví
    Unesco.
  • 00:18:41 Zdalipak víš,
    čím jsou tak výjimečné?
  • 00:18:44 Hlavně tím, že si po generace
    zachovávají stejnou podobu.
  • 00:18:47 Maškary tady navíc křepčí
    v celé řadě vesnic
  • 00:18:50 a to už se jen tak nevidí.
  • 00:18:52 My jsme je potkali ve skanzenu
    na Veselém Kopci u Hlinska.
  • 00:18:55 Masopustní obchůzky jsou
    v kronikách zmiňovány
  • 00:18:58 už v 19. století.
  • 00:19:01 Jejich historie
    ale sahá ještě mnohem dál,
  • 00:19:03 až do pohanských dob.
  • 00:19:04 Slavnosti měly zajistit
    dobrou úrodu a plodnost
  • 00:19:06 a byly i předzvěstí
    blížícího se jara.
  • 00:19:16 Skákejte, ať nám roste obilí
    a žito!
  • 00:19:20 Masopustní období pro naše předky
  • 00:19:22 bylo obdobím tanečních zábav,
    veselic a také svateb.
  • 00:19:27 O masopustním úterý
    bylo nejveseleji.
  • 00:19:30 To se konaly masopustní obchůzky
    maskovaných postav
  • 00:19:34 a taneční veselé zábavy,
  • 00:19:39 které však musely skončit
    do půlnoci,
  • 00:19:41 protože následovala
    Popeleční středa,
  • 00:19:44 která už zahajuje předvelikonoční
    přísný půst.
  • 00:19:47 Žádám vás jménem celého
    masopustního průvodu
  • 00:19:50 o udělení povolení k obchůzce
    obcí Veselý Kopec
  • 00:19:54 dne 19. února Léta páně 2011.
  • 00:19:58 Vážená vortovská maškaro!
    Já vaší žádosti ráda vyhovím,
  • 00:20:04 ovšem za předpokladu dodržování
    dlouholeté tradice!
  • 00:20:09 Strakatý a Ženo!
    (výskají)
  • 00:20:14 Jako řádní vedoucí
    nezapomeňte na nikoho v obci
  • 00:20:18 a nevynechejte žádný dům
    na Veselém Kopci!
  • 00:20:23 Teď ale jejich slovníku
    vůbec nerozumím, drahý kolego.
  • 00:20:26 Kdo nebo co je vortovská maškara,
    Strakatý a Žena?
  • 00:20:30 A v čem vlastně spočívá
    smysl ceremoniálu?
  • 00:20:33 Takhle začíná každá obchůzka.
    Než se vyrazí,
  • 00:20:36 je potřeba požádat starostu
    nebo starostku obce o povolení.
  • 00:20:39 Vortovská maškara proto,
    že průvod dorazil z Vortové,
  • 00:20:43 no a Strakatý a Žena
    celému průvodu velí.
  • 00:20:46 Masek je v něm tedy požehnaně.
    Co symbolizují?
  • 00:20:49 Tak třeba Slaměný kult Země.
  • 00:20:52 Z jeho sukně si dodnes hospodyně
    trhají stébla slámy,
  • 00:20:55 aby se jim dobře vyvedly
    husy nebo kachny.
  • 00:20:59 Potom jsou tam kominíci,
  • 00:21:02 ti zase mají v každé domácnosti
    zkontrolovat plotnu, troubu.
  • 00:21:07 Dále je tam ras s kobylkou.
  • 00:21:10 Hlavně ta je důležitá!
  • 00:21:13 Symbolizuje věčný koloběh života ?
    smrt a nový začátek.
  • 00:21:16 Na závěr obchůzky je poražena.
    Prosím?
  • 00:21:19 Samozřejmě obrazně, neboj,
    žádné krveprolití!
  • 00:21:22 Tímhle obřadem se prý naši předci
    vypořádávali se zimou.
  • 00:21:25 Porazili kobylku, a tak ji zahnali.
  • 00:21:28 Až jí život ukončíme,
    tak její části dobře rozdělíme.
  • 00:21:33 Její hlavu a mozek dáme starostovi
    a členům zastupitelstva,
  • 00:21:38 aby obec moudře spravovali
    a hlasu lidu naslouchali.
  • 00:21:42 Neměli by se však dostat do stavu,
    aby řekli:
  • 00:21:47 "Nech to koňovi,
    ten má větší hlavu."
  • 00:21:51 Po chvilce je ovšem maska kobyly
    opět vzkříšena,
  • 00:21:54 dostane napít nějaké živé vody,
  • 00:21:57 vyskočí a maškarádi všichni potom
    společně tancují
  • 00:22:00 a to je vlastně další symbolika
    té obchůzky ?
  • 00:22:02 nový život, nové vzkříšení,
    vítání jara.
  • 00:22:06 Všimla jsem si, že ve všech maskách
    jsou pouze muži.
  • 00:22:08 To se mi moc nelíbí! Jaká role tedy
    připadá při téhle veselici ženám?
  • 00:22:13 Ty musejí průvod jaksepatří
    uvítat a přichystat něco na zub.
  • 00:22:17 Vždyť je to poslední šance
    před půstem si pořádně zamlsat!
  • 00:22:21 S obdobím masopustu a masopustních
    obchůzek
  • 00:22:24 jsou tady na Hlinecku spojeny
    především koblihy,
  • 00:22:27 které se smažily na lněném oleji
    a to prý byla vyhlášená pochoutka.
  • 00:22:31 Lidé si také dopřávali špek,
    slaninu
  • 00:22:36 a pokud ten hospodář byl majetnější
  • 00:22:38 a choval třeba nějakého toho čuníka
    ve chlévku,
  • 00:22:42 tak se konaly zabíjačky.
  • 00:22:45 Vidím, že i na ty na Veselém Kopci
    došlo!
  • 00:22:48 Tradičně nemohly chybět!
  • 00:22:49 V tamní hospůdce se pod kotlem
    topilo už od tmy.
  • 00:22:52 Největší svátek v roce je,
    když se zabíjí prase,
  • 00:22:55 říká se v jednom půvabném
    českém filmu.
  • 00:22:57 Ono období hojnosti začíná
    zhruba v prosinci
  • 00:23:00 a končí masopustem.
  • 00:23:01 Zabíjačka bývala
    velkou rodinnou událostí,
  • 00:23:03 i svátkem pro široké okolí.
  • 00:23:05 Nebyla to událost nějaká výroční,
  • 00:23:08 spojená s nějakou obřadností,
    s nějakým zaříkáváním.
  • 00:23:14 Možná, že kdysi dávno u toho
    taky byla
  • 00:23:16 nějaká pověrečná aktivita,
  • 00:23:19 ale tradice těch zabíjaček
    byla silná a uznávaná
  • 00:23:22 jako významnej bod
    v tom ročním cyklu.
  • 00:23:26 Kdysi se prý dokonce poslednímu
    měsíci v roce říkávalo
  • 00:23:29 právě díky zabíjení vepříků
    prasinec.
  • 00:23:32 Musí říct, že prosinec zní
    podstatně líp,
  • 00:23:35 ale pojďme už k těm dobrotám!
  • 00:23:38 Na čem si tady dneska návštěvníci
    pochutnají?
  • 00:23:42 Na zabíjačkovým guláši, na polívce,
  • 00:23:45 na jitrnicích, na jelítkách,
    na ovaru.
  • 00:23:47 Ukazujeme návštěvníkům,
    jak se dělají jitrnice
  • 00:23:49 a jak to všecko vypadá.
  • 00:23:51 Tak jo, tak já to zkusím.
  • 00:23:54 My si označíme, která to je,
    a ta určitě praskne.
  • 00:23:57 Pěkně se s tím pereš,drahý kolego!
    Trochu.
  • 00:24:00 Být k ruce mistru řezníkovi
    mi ale bylo ctí.
  • 00:24:03 Jeho tempu jsem sice nestačil,
    ale i snaha se cení, ne?
  • 00:24:06 Asistoval jsem i u přípravy
    černé polévky, tedy prdelačky.
  • 00:24:11 Co potřebujeme k tomu, abychom si
    udělali pořádnou prdelačku?
  • 00:24:14 Tak základem určitě bude vývar
    z vepřovýho masa a barvený kroupy.
  • 00:24:19 Barvený kroupy, to jsou uvařený
    kroupy obarvený krví,
  • 00:24:23 smažená cibulka,
    škvařený sádlo, škvarky.
  • 00:24:26 Je vlastně možný si tu
    prdelačku udělat doma?Je.
  • 00:24:28 Ta krev se dá sehnat doma?
    Dá.
  • 00:24:31 Není to teda plně dostupný,
  • 00:24:33 ale určitě se najdou zdroje,
    kde se to dá koupit.
  • 00:24:35 Takže někam zajet.
    Přesně tak, ano.
  • 00:24:38 A jaký koření se dává
    do tý prdelačky?
  • 00:24:41 Dává se tam sůl, pepř,
    majoránka a česnek.
  • 00:24:45 A pak teda to vyškvařený sádlo,
    buď prsní nebo střevní
  • 00:24:49 a kroupy by měly bejt mastný.
    Jak dlouho by se tak měla vařit?
  • 00:24:52 No, ono by se to nějak
    vařit extra nemělo.
  • 00:24:54 Probublávat jenom?
  • 00:24:56 Jen lehce probublat
    a nechat zchladnout.
  • 00:24:59 No, dala bych si říct, ale s tím
    sháněním krve nevím, nevím.
  • 00:25:03 Poradím ti. Někdo používá místo
    ní a krup rovnou jelítko.
  • 00:25:13 A teď si nás zavedl kam?
  • 00:25:15 Do malé pěstírny žampionů
    v Dolech u Skutče,
  • 00:25:18 která je už 11 let královstvím
    manželů Pasekových.
  • 00:25:22 Na začátku vlastně jsme byli
    dva nezaměstnaný,
  • 00:25:25 já po mateřský a manžel práci
    chvíli měl, chvíli neměl.
  • 00:25:29 Snažila jsem se najít práci,
  • 00:25:31 no a taky jsem poslouchala rádio
    a tam jsem zaslechla o tom,
  • 00:25:36 že jedna zemědělská škola
    v Krkonoších
  • 00:25:41 chystá rekvalifikační kurz
    na pěstitele jedlých hub.
  • 00:25:46 Zalíbilo se nám to natolik,
  • 00:25:49 že jsem ten rekvalifikační kurz
    tenkrát absolvovala.
  • 00:25:52 Mám vlastně certifikát
  • 00:25:54 jako rekvalifikovaná pěstitelka
    jedlých hub.
  • 00:25:57 My jsme si vytvořili takovej
    podnikatelskej záměr, projekt,
  • 00:26:00 díky kterýmu by tahle žampionárna
    poskytla práci
  • 00:26:05 zhruba asi 7 lidem tady z vesnice.
  • 00:26:08 Všude se nám vysmáli,
    že to je zemědělství
  • 00:26:11 a do toho že v žádným případě
    teda nedají ani korunu.
  • 00:26:14 Museli jsme vlastně sami
    začínat bez peněz,
  • 00:26:18 s pár korunama, co jsme dali
    dohromady s rodinou.
  • 00:26:21 A co všechno potřebuješ,
    abys mohl doma pěstovat houby?
  • 00:26:24 V lese se stará příroda.
  • 00:26:26 Vítr rozfouká výtrusy,
    vytvoří se podhloubí...
  • 00:26:29 Nejdůležitější je kvalitní
    substrát.
  • 00:26:31 Musí se navíc během sezóny
    pravidelně obměňovat,
  • 00:26:34 protože se vyčerpává
  • 00:26:36 a žampiony by pak neměly
    z čeho růst.
  • 00:26:38 Obsahuje totiž i to zmiňované
    podhoubí.
  • 00:26:40 Takže vy tady máte ten strop
    takhle zateplenej
  • 00:26:44 spíš kvůli zimě anebo kvůli vedru?
  • 00:26:46 Na obojí. V létě, abysme tady
    udrželi chladno,
  • 00:26:51 no a v zimě zase
    abysme tady udrželi teplo.
  • 00:26:55 Optimální teplota na ten
    růst hub je zhruba 15 stupňů.
  • 00:26:59 A kdy se pěstitel dočká úrodičky?
  • 00:27:01 Poprvé se z nového substrátu sklízí
    tak za měsíc
  • 00:27:04 a po další dva jsou žně.
  • 00:27:06 Houby rostou různě rychle,
    takže se sbírá vlastně denně.
  • 00:27:10 U nás se sbírá na Štědrej den,
    na Silvestra, prostě furt,
  • 00:27:15 třeba do půl jedný, do dvou
    do rána, když je to potřeba.
  • 00:27:18 Pasekovi jsou na to, co dokázali,
    hodně pyšní, i na své houby.
  • 00:27:21 Dokonce je přihlásili do soutěže
    o titul Regionální potravina,
  • 00:27:24 a vyhráli!
  • 00:27:26 A dá se k nim jen tak přijet
    s košíčkem
  • 00:27:28 a nasbírat si pár žampiónků
    do polévky? To by se mi líbilo!
  • 00:27:31 Hezké, ale to by asi nešlo.
  • 00:27:34 Houby se totiž musejí
    správně vytrhnout,
  • 00:27:36 aby se nepoškodilo podhoubí,
    ale košík si přivézt můžeš.
  • 00:27:39 Pasekovi ti ho rádi naplní.
  • 00:27:41 Anebo si zajeď na farmářské trhy
    v okolí, kde je taky najdeš.
  • 00:27:45 Malá ochutnávka ? žampiónky umyju,
    rozkrájím a připravím si marinádu.
  • 00:27:50 Zase aby to bylo trošičku
    zdravější,
  • 00:27:53 tak dávám na půl kila žampionů
    zhruba 2 lžíce rostlinnýho oleje,
  • 00:27:56 2 lžíce jogurtu, směs koření
    na grilovanou zeleninu,
  • 00:28:01 nechám to marinovat
    zhruba 2-3 hodinky.
  • 00:28:04 Jakmile pustěj vodu,
    vlastně těsně před tím grilováním,
  • 00:28:07 tak to sleju a klasicky grilujeme.
  • 00:28:11 Zajímavá inspirace pro horké dny,
    kdy na maso moc chuť nemívám.
  • 00:28:15 Ale sladké bys nejspíš
    taky neodmítla, co?
  • 00:28:18 Doporučím ti Rosický koláč
  • 00:28:20 z pekárny tamního zemědělského
    družstva.
  • 00:28:22 Hezky kynutý, uvnitř plněný
    tvarohem,
  • 00:28:25 navrch ozdobený povidly
    a ještě drobenkou.
  • 00:28:27 Určitě bych si ale někam vyrazila
    na slavný pardubický perník,
  • 00:28:31 třeba k Pavlu Janušovi,
    u kterého jsme pekli loni.
  • 00:28:33 A zapít bys to mohla
    Dědečkovým tajemstvím,
  • 00:28:36 to je čaj s ovocem a alkoholem.
  • 00:28:39 Stejně jako koláč a perník
    se honosí oceněním
  • 00:28:41 Regionální potravina
    Pardubického kraje.
  • 00:28:43 Ale dost mlsání. Jdeme soutěžit!
  • 00:28:46 Dneska nás zajímá,
    kdo byl prvním sládkem
  • 00:28:49 budějovického Českého akciového
    pivovaru, tedy dnešního Budvaru?
  • 00:29:06 Vítěze čeká odměna v podobě
    voucheru
  • 00:29:09 na ochutnávku tradiční české
    gastronomie,
  • 00:29:11 který věnuje CzechTourism ?
    partner pořadu.
  • 00:29:14 Restauraci si můžete vybrat
    na www.ochutnejtecr.cz
  • 00:29:17 anebo na www.toulavakamera.cz
  • 00:29:21 A naše půlhodinové toulky
    za laskominami zemí českých
  • 00:29:24 protentokrát končí.
  • 00:29:26 Mějte se dobře a nezapomeňte,
    že svět vnímáme pěti smysly.
  • 00:29:30 Proto nenechte své chuťové buňky
    zahálet! Na viděnou příště!
  • 00:29:36 Skryté titulky: Barbora Valentová
    Česká televize 2011

Související