Kde jsem:

Novinky

Tiskové zprávy — Déčko pro rodiče — Česká televize

28. 6. 2017

Emanuele Ridi a jeho syn učí na Déčku děti italsky

Známý šéfkuchař nebude tentokrát v televizi vařit ani tančit, ale představí dětem krásy Itálie i svého rodného jazyka. V tom mu bude pomáhat i jeho syn Giacomo.

Čau Bambini, tak se jmenuje právě připravovaný televizní kurz italštiny určený dětem od čtyř let na ČT :D. Emanuele Ridi v něm vystupuje jako italský majitel tradičního stánku s pizzou, za kterým na jídlo, pití i kus řeči přicházejí děti z okolí. Probírají různá témata a hravou formou se učí základní italská slovíčka a fráze.

„Chci nadchnout děti pro svůj rodný jazyk. Mým snem je, aby si každé české dítě dokázalo v italštině objednat zmrzlinu,“ popisuje s nadsázkou záměr svého pořadu Emanuele Ridi. Velkým pomocníkem mu při tom je i malý pizzař, a zároveň jeho syn, Giacomo.

Stánek s pizzou má také jednu zajímavou vlastnost – dokáže totiž létat a dostat se tak i s dětmi na konkrétní místa v Itálii, o kterých pizzař Emanuele vypráví. Jazykový kurz Čau Bambini se začne na Déčku vysílat od září.

Nejedná se ale o první jazykový pořad pro malé diváky dětského kanálu. „Celkově sázíme na zábavnou formu vzdělávání, a proto jsme využili například postavu Hurvínka, který učí děti angličtinu,“ vysvětluje výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha. Od září 2016 se vysílá i série zaměřená na francouzštinu s názvem Strýček Tonton. Zároveň jsou na webu Déčka pro děti připravené hry, které rozvíjejí znalost jazyků. Po Francouzštině s Bílou paní na hlídání se na podzim spustí i Němčina s Bílou paní.

Další možností, jak se mohou děti i rodiče jazykově zlepšovat, je sledování pořadů v původním zněmí. Česká televize od února 2017 rozšířila fungování tzv. duálního zvuku. Na ČT :D se denně vysílá nejméně 15 pořadů s možností přepnutí zvuku do původního jazyka.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Ridi a syn (719 kB)

Ridi (2032 kB)

Další zprávy

15. 6. 2023Letní prázdninová soutěž Déčka již po osmé. Hrozí tentokrát KONEC TELKY?!
16. 9. 2022S velkou letní rodinnou hrou Déčka vyrazily děti na bezmála sto tisíc výletů. Ve Středočeském kraji navštívily desítky zajímavých míst
7. 4. 2022Jak si vyrobit dalekohled? Poradí Koumando. Nový seriál na Déčku inspiruje k aktivitám, výpravám i experimentům
7. 3. 2022Česká televize nabízí v souvislosti s děním na Ukrajině na webu podporu pro děti, rodiče i učitele
24. 2. 2022Dvě stě let od narození přírodovědce Mendela připomene Déčko novým seriálem Tajemství pana M.
21. 2. 2022Anča a Pepík se vracejí. Vůbec první animovaný seriál České televize určený starším dětem přidává šest nových epizod
2. 9. 2021Déčko se zaměří na technologie i finanční gramotnost. Nabídne první večerníček Ivana Trojana i Křemílka a Vochomůrku v barvě
9. 6. 2021Princezna, která představila ekologii dětem: Na Déčku skončila úspěšná celoroční soutěž Planeta je Prga
25. 3. 2021Virtuální rodina seznámí děti s tradicemi. Na webu Déčka se spustí Velikonoční časostroj
19. 3. 2021Jak správně třídit naučí děti zpívající popelnice. Web Déčka spouští šest nových her

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (11)