Kde jsem:

Novinky

Tiskové zprávy — Déčko pro rodiče — Česká televize

29. 7. 2015

Déčko posiluje formát vzdělávacích pořadů. Malé diváky zavede do přírody, světa počítačových her či muzea.

Podzimní premiérové pořady dětského kanálu České televize navazují na dosavadní úspěch zábavně-vzdělávacích formátů, které oceňují nejen děti, ale i rodiče a odborná veřejnost. Programové novinky tak například zamíří za exponáty do českých muzeí, s Jakubem Vágnerem do přírody, ale i do kreativního světa počítačových her.

Déčko dnes dosahuje mezi dětmi skoro třetinového podílu na televizním trhu. S tímto závazkem přistupujeme také k  jeho programu a soustředíme se zejména na rozvoj žánru zábavného vzdělávání, které uchopitelnou formou posiluje dovednosti a znalosti dětí v různých oblastech. Pořady Déčka tak mají pro televizi částečně paradoxní cíle, a to odvádět děti od obrazovky a inspirovat je k vlastním aktivitám. Podzimní novinky tento trend přímo následují,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Jednou z programových novinek ČT :D je magazín Sám v muzeu. Oldřich Vízner a Anna Polívková v něm vyprávějí příběhy jednotlivých exponátů, například letadla prvního českého letce Jana Kašpara, vzácného kříže Karla IV. nebo známé kostry velryby z Národního muzea.

Jaké dovednosti lze získat prostřednictvím kreativních počítačových her a jak je převést do praktického života, tomu se věnuje nový cyklus DVA3, který pokrývá fenomén her typu Minecraft. Svět počítačů vyvažuje pořad S Jakubem v přírodě. „Dnešní děti ovládají dokonale virtuální svět i jiné moderní technologie. Mnozí pak hlasitě tvrdí, že děti nemají o přírodu zájem. S tímto tvrzením nemohu souhlasit. Ba naopak. Je to chyba právě těch, kteří se dětem v uspěchané době dost nevěnují…,“ říká Jakub Vágner, který v třináctidílném putování zavede diváky na nádherná místa české krajiny a poradí, jak si v přírodě poradit se základními úkoly.

Pro nejmenší diváky je připraven cyklus pořadů Ty Brďo, jenž zábavnou formou popisuje věci a jevy, které by dětský divák měl znát, než půjde do školy. Na úspěšné projekty s Michalem Nesvadbou navazuje pořad Michalovy barvy a před spaním se děti mohou těšit na Pohádky pana Donutila, na jejichž výběru se nejlepší český vypravěč osobně podílel. Nově odvysílanými díly budou pokračovat i oblíbené animované večerníčky Nejmenší slon na světě a Vynálezce Alva.

„Déčko potvrzuje svůj záměr být smysluplnou alternativou k nabídce komerčních kanálů. Díky široké obsahové škále formátů vlastní tvorby doplněné o pečlivě vybrané akviziční tituly věříme, že Déčko diváky zaujme, pobaví a poučí,“ říká výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Další zprávy

15. 6. 2023Letní prázdninová soutěž Déčka již po osmé. Hrozí tentokrát KONEC TELKY?!
16. 9. 2022S velkou letní rodinnou hrou Déčka vyrazily děti na bezmála sto tisíc výletů. Ve Středočeském kraji navštívily desítky zajímavých míst
7. 4. 2022Jak si vyrobit dalekohled? Poradí Koumando. Nový seriál na Déčku inspiruje k aktivitám, výpravám i experimentům
7. 3. 2022Česká televize nabízí v souvislosti s děním na Ukrajině na webu podporu pro děti, rodiče i učitele
24. 2. 2022Dvě stě let od narození přírodovědce Mendela připomene Déčko novým seriálem Tajemství pana M.
21. 2. 2022Anča a Pepík se vracejí. Vůbec první animovaný seriál České televize určený starším dětem přidává šest nových epizod
2. 9. 2021Déčko se zaměří na technologie i finanční gramotnost. Nabídne první večerníček Ivana Trojana i Křemílka a Vochomůrku v barvě
9. 6. 2021Princezna, která představila ekologii dětem: Na Déčku skončila úspěšná celoroční soutěž Planeta je Prga
25. 3. 2021Virtuální rodina seznámí děti s tradicemi. Na webu Déčka se spustí Velikonoční časostroj
19. 3. 2021Jak správně třídit naučí děti zpívající popelnice. Web Déčka spouští šest nových her

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (11)