Kde jsem:

Novinky

Tiskové zprávy — Déčko pro rodiče — Česká televize

20. 9. 2013

Tři želízka v ohni na festivalu Prix Europa

Česká televize získala tři nominace na prestižním festivalu Prix Europa. Jednu nominaci v kategorii hraná tvorba získal film Klukovina z cyklu televizních filmů Nevinné lži a druhou, v kategorii dokument, film Život a smrt v Tanvaldu z dokumentárního cyklu Český žurnál režisérské dvojice Vít Klusák a Filip Remunda. Oba cykly odvysílala Česká televize letos na jaře. Třetí nominace v kategorii „Online“ byla udělena dětskému webu stanice ČT :D, www.decko.cz. Vítězné projekty budou vyhlášeny 25. října v Berlíně.

„Je to určitě skvělá zpráva pro Nevinné lži i pro Českou televizi. Také je to vítaná příležitost, jak opět připomenout, že v České republice vznikají televizní filmy, které mají evropské parametry,“ říká k nominaci kreativní producent Michal Reitler, v jehož tvůrčí producentské skupině cyklus Nevinné lži vznikl, a dodává: „Naskytla se nám příležitost vzbudit v zahraničí zájem o další filmy z cyklu Nevinných lží a případně i o další připravované pokračování.“

Film Klukovina vypráví o třech třináctiletých kamarádech, kteří – aby se zbavili přísného učitele fyziky – se rozhodnou tvrdit, že jím byli sexuálně obtěžování. Zdánlivá klukovina se tak rychle mění na hru, která zúčastněným přerůstá přes hlavu a ničí život nejen učiteli a jeho rodině, ale zasáhne také rodiny hrdinů.

Dokument Život a smrt v Tanvaldu z cyklu Český žurnál je dokumentární detektivka, ve které se autoři vydali po stopách české xenofobie. Rok 2012 začal v Tanvaldu neštěstím. Hodinu a půl po půlnoci zastřelil tanvaldský senior dvaadvacetiletého Roma. Natáčení začalo pár dnů po nešťastné střelbě. Ukázalo se, že rodiče zemřelého Ladislava žijí na dohled od pána, který střílel…

Česká televize zaujala porotu také v kategorii nejlepší online projekt média veřejné služby. Nominaci získal už po dvou týdnech svého fungování nový portál pro děti www.decko.cz, který Česká televize spustila spolu s novou dětskou televizí ČT :D v sobotu 31. srpna 2013. Web nabízí hry a videa ke konkrétním pořadům Déčka, a tím i novou dimenzi televizního vysílání pro děti. „Pro nejmenší děti vzniklo Pískoviště, kde se mohou samostatně a bezpečně pohybovat a hrát si aniž by potřebovaly pomoc dospělých. Větším dětem jsou určeny náročnější hry a aktivity, které jim pomohou zábavnou formou pochopit, jak funguje svět kolem nich,“ vysvětluje vedoucí dětského webu Štěpánka Sunková.

Prix Europa je největší evropský festival televizních, rozhlasových a on-line pořadů s dlouholetou tradicí (založen v roce 1987). Soutěž je zaměřená na evropskou produkci a tématiku. Do letošních nominací bylo z 664 přihlášených vybráno celkem 199 pořadů z 36 zemí. Vítězné pořady budou vyhlášeny během slavnostního večera v pátek 25. 10. v berlínské radnici Rotes Rathaus. Pořady České televize jsou nominovány téměř každoročně: v loňském roce za televizní film Cizinec a krásná paní, v roce 2011 to byly tři nominace za dvoudílný televizní film Jseš mrtvej, tak nebreč a za dokumenty Cinematerapie a Zabíjení po česku. Nominaci naposledy proměnil dokumentární film René v roce 2008.

Alžběta Plívová, mluvčí České televize

Přílohy

Klukovina (2306 kB)

Klukovina Pavel Liška (2892 kB)

Život a smrt v Tanvaldu 01 (527 kB)

Život a smrt v Tanvaldu 2 (620 kB)

Web www.decko.cz (157 kB)

Další zprávy

12. 5. 2017Animák, který sbírá ceny po celém světě. Od Bulharska po Texas posbíral První sníh už 12 trofejí.
14. 3. 2017Český Honza, slepičí rodina i malý Ježíšek. Česká televize připravuje tři nové Večerníčky.
10. 3. 2016Marketing, reklama i trolling. Déčko otevře nová témata.
4. 1. 2016Studio Kamarád slaví pětatřicet let své existence. Jů a Hele oslovují i dnešní děti.
10. 12. 2015Chantal Poullain učí s Bílou paní děti francouzsky
1. 9. 2015Déčko chce děti hlavně vzdělávat. Přesto je druhé nejoblíbenější v Evropě.
10. 8. 2015Na výstavu věnovanou Večerníčkům se bude jezdit vlakem za polovic
29. 7. 2015Déčko posiluje formát vzdělávacích pořadů. Malé diváky zavede do přírody, světa počítačových her či muzea.
27. 7. 2015Janákova Rybička se v Itálii stala nejlepším krátkým filmem pro děti
1. 7. 2015Děti budou o prázdninách studovat na institutu věd. Projekt už ocenili i v Německu.

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (11)