Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Problémy s kolenem řeším četbou, tvrdí před ME Verner

Toronto/Praha – Krasobruslař Tomáš Verner vstupoval do sezony s jediným cílem – zůstat zdravý a užít si závody. Již v přípravě měl ale problémy se zády, které jej limitovaly i v prvních startech. V ideálním rozpoložení není ani před mistrovstvím Evropy, které dnes začíná v britském Sheffieldu. V tréninku si poranil vazy v levém koleni a závodit bude nejspíš s ortézou.

Ilustrační foto

"Stalo se to na jednom z prvních tréninků v Kanadě," řekl Verner, který se dlouhodobě připravuje v Torontu. "Nejdříve jsem musel vynechávat některé skoky, ale pak už jsem skákal všechny. Limitace tam ale ještě pořád je a koleno je citlivé," uvedl pětadvacetiletý krasobruslař.

Verner věří v mediali

S nepřízní osudu mu pomáhá bojovat i kniha, kterou dostal od své choreografky Lori Nicholsové. "Je nejen o sportovcích, ale i dalších světových osobnostech, které mluví o svých zásadních momentech života. Každý ze sportovců se něčím trápil. Já se teď taky trápím, ale na náladě mi to neubralo. Do Anglie se těším," řekl evropský šampion z roku 2008, který byl loni na kontinentálním mistrovství třetí.

Vernerovu rehabilitaci komplikuje i fakt, že nemůže použít ideální ortézu s ocelovými výztužemi na obou stranách. "S tou by nešlo bruslit a trénovat. Takže mám jen plastové výztuže, se kterými to jde," vysvětlil Verner. Zda bude s ortézou i závodit, se rozhodne až na poslední chvíli. "Trénovat v Anglii s ní ale určitě začnu," řekl.

Rodák z Písku se snaží brát své zdravotní problémy v této sezoně s nadhledem. "Musím se smát, jinak bych asi brečel. Před sezonou bylo hlavní předsevzetí nezranit se a odjet sezonu bez přestávek. Nakonec z toho není nic. Nejprve záda, teď koleno...," uvedl Verner, jenž si ale i díky literatuře uvědomuje, že sportovců, kteří jsou před velkými závody stoprocentně fit, moc není. "A jsou to šťastlivci. Každý má nějaké problémy," řekl.

I přes všechny problémy chce v Británii bojovat o medailové umístění. "Jezdit na závod, abych byl pátý, to tam skoro nemusím jezdit. Jedu útočit na stupně nejvyšší. Pro mě by bylo vzhledem k sezoně, kdy jsem neodjel moc Grand Prix a nebyl vidět, důležité zajet nová osobní maxima," uvedl svěřenec trenéra Roberta Emersona. Cílem je získat přes 80 bodů v krátkém programu a přes 160 bodů za volnou jízdou. "Pak bych byl spokojený."

Medailové ambice má i Michal Březina. Teoreticky by tak mohlo mít Česko hned dva zástupce na stupních vítězů. "To by bylo bezvadné. Myslím si, že by to byl i historický zápis a mohlo by to pomoct i krasobruslení v Česku jako takovému," řekl Verner, kterému udělala radost i nezvykle početná česká výprava na ME. "Když jsem začal jezdit, tak jsme měli obsazeny všechny kategorie, ale pak se to nějak vytratilo. Teď mám radost, že nás tam bude hodně," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články