Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Šlesingr: Moje střelba byla parodie na biatlon

Nové Město na Moravě - Jak zrádná může být podpora domácího prostředí, poznávají čeští biatlonisté. V Novém Městě na Moravě si dnes při vytrvalostním závodu poprvé vyzkoušeli, jak reagují na hlasité povzbuzování u trati a oslavné pokřiky na střelnici. Nejlépe to zvládl čtrnáctý Jaroslav Soukup, ale třeba jednička týmu Michal Šlesingr na střelnici vyhořel a po sedmi chybách obsadil až 75. místo.

Michal Šlesingr
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

"Moje střelba, to byla parodie na biatlon. Takhle jsem to nečekal, ale je možné, že jsem domácí publikum a to prostředí prostě neunesl," konstatoval Šlesingr. Druhý muž úvodního vytrvalostního závodu sezony v Östersundu skončil po pádu a sedmi trestných minutách až na 75. pozici. "Brečet kvůli tomu nebudu, i když by si to možná zasloužilo. Bylo to fakt špatné," řekl Šlesingr.

Nové Město na Moravě patřilo v běžeckém seriálu Světového poháru vždy mezi oblíbené a na Kateřinu Neumannovou a Lukáše Bauera chodilo okolo patnácti tisíc diváků. Na biatlon si lidé hledají cestu, přišlo jich šest tisíc. "Musím přiznat, že to bylo znát, že spousta lidi fandí česky, a byl to příjemný pocit," řekl Soukup.

Vyhoření na MS by bylo horší

Pro biatlonisty je domácí závod a podpora fanoušků testem před mistrovstvím světa příští rok. "Atmosféru si musíme vyzkoušet, protože takové vyhoření při mistrovství světa by bylo mnohem nepříjemnější," řekl Šlesingr. "Nejsme na to zvyklí a nemůžeme si namlouvat, že nás to nepoznamená," uvedl Tomáš Holubec.

Jaroslav Soukup
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Všichni čeští muži se shodli, že nejvíce je fandění ovlivňovalo na střelnici. "Na první položce jsem lehnul a říkal jsem si, že to sedí, ale na své poměry jsem za to zbrkle bral a bylo to tím publikem," řekl šestatřicetiletý Holubec. "Střílíte pod tlakem, že lidi zahulákají, když se trefíte, ale občas to vede k tomu, že se člověk nechá unést. Já jsem na poslední stojce poslední ránu proto upálil," dodal Zdeněk Vítek.

Za pád publikum nemohlo

Důležité je i udržet vlastní tempo na trati. Lidé často závodníky "vyblázní" k vyššímu tempu, než je záhodno. "Ze začátku jsem se musel v běhu hodně kontrolovat, abych to nepřepálil, protože na takovou kulisu nejsem zvyklý," řekl Šlesingr, ale pád z prvního kola v zatáčce sjezdu nepozornosti kvůli fanouškům nepřičítal.

Vrcholný podnik na domácí půdě je velkou motivací do víkendových závodů a hlavně pro světový šampionát. "I proto jsem se rozhodl, že ještě vydržím, i když to je s mladými čím dál náročnější," řekl Holubec. "Já jsem tohle vždycky chtěl zažít, závodit doma, ale doufám, že tady ještě něco lepšího předvedu," uvedl Vítek.

Je nám líto, video expirovalo.
Světový pohár v biatlonu 2011/12 Česko
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články