Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Češi zvítězili v Hopmanově poháru

Perth (Austrálie) - Čeští tenisté se po 18 letech znovu radují z triumfu v Hopmanově poháru. Tomáš Berdych a Petra Kvitová splnili v tradiční exhibiční soutěži smíšených párů v Perthu roli favoritů a v dnešním finále porazili Francii už po dvouhrách. Nejvýše nasazená dvojice prošla soutěží bez porážky. Wimbledonská vítězka Kvitová v úvodní finálové dvouhře porazila Marion Bartoliovou 7:5, 6:1 a následně Berdych zdolal Richarda Gasqueta 7:6 a 6:4. Za výhru český pár dostal velký pohár a každý z tenistů míček posetý diamanty. 

"Nemohlo to dopadnout lépe. Především chci pogratulovat své partnerce, ona to vždy začala, dodala mi povzbuzení a já přidal druhý bod. Byl to fantastický týden," řekl Berdych při slavnostním vyhlášení. Kvitová mu poklonu vrátila. "Bylo příjemné s tebou hrát, byla to zábava. A děkuji i všem skvělým fanouškům," řekla Kvitová.

Šestadvacetiletý Berdych s o pět let mladší Kvitovou navázali na titul Petra Kordy a Jany Novotné z roku 1994. Československý tým Miloslav Mečíř, Helena Suková triumfoval v premiérovém ročníku na přelomu let 1988 a 1989.

Kvitová prohrávala v prvním setu už 3:5

Světová dvojka Kvitová měla především v napínavém prvním setu s devátou hráčkou světa Bartoliovou problémy. Francouzka se výborně pohybovala a hrála stejně rychle jako česká hvězda. Kvitová se párkrát pokusila rozbít stereotyp výměn od základní čáry zkrácením hry za síť, ale Bartoliová dokázala změnu číst.

V prvním setu prohrávala Kvitová už 3:5, ale znovu ukázala srdce bojovnice. Začala hrát tvrdé míče, po kterých se soupeřka jen otáčela, a agresivně returnovala. Z následujících jedenácti her prohrála pouze jednu a radovala se z vítězství.

"Začala jsem dobře a pořád jsem se v utkání zlepšovala. Myslím, že jsem předvedla nejlepší zápas tady v Perthu. Jsem nadšená," uvedla Kvitová, která v soutěži vyhrála stejně jako Berdych všechny čtyři dvouhry. "Ty čtyři zápasy mi daly hodně a troufám si říct, že do začátku sezony to byl opravdu dobrý trénink. Věřím, že se to potvrdí na dalších turnajích. Jsem ráda, že jsem tu mohla hrát," řekla Radiožurnálu.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko - Francie

Berdychův zápas s Gasquetem nabídl představení s výbornými servisy a výměnami od základní čáry. Český hráč nepustil soupeře k brejkbolu a své možnosti v první sadě nevyužil, včetně dvou setbolů za stavu 5:4. V tie-breaku Berdych nepovolil Francouzovi po výborných úderech ani bod.

Gasquet snížil Berdychovo vedení z 1:5 na 4:5

Ve druhé sadě Berdych pokračoval ve skvělém výkonu, hrál trpělivě, ale tvrdě a dokázal výměny zakončovat vítěznými údery přesně k lajnám. Odskočil rychle do vedení 5:1, riskující Gasquet ještě odvrátil za stavu 5:3 pro Berdycha tři mečboly, ale český hráč už set nepustil. Zápas po sto minutách doservíroval k výhře.

Čeští tenisté rozhodli všechny zápasy již ve dvouhrách. Před finále porazili ve skupině A postupně Bulharsko, obhájce trofeje Američany i Dány.

Přehled vítězů tenisového Hopmanova poháru smíšených párů:

1989 - Československo (Helena Suková, Miloš Mečíř)
1990 - Španělsko (Arantxa a Emilio Sanchezovi)
1991 - Jugoslávie (Monika Selešová, Goran Prpič)
1992 - Švýcarsko (Manuela Malejevová-Fragnierová, Jakob Hlasek)
1993 - Německo (Steffi Graffová, Michael Stich)
1994 - Česká republika (Jana Novotná, Petr Korda)
1995 - Německo (Anke Huberová, Boris Becker)
1996 - Chorvatsko (Iva Majoliová, Goran Ivaniševič)
1997 - USA (Chanda Rubinová, Justin Gimelstob)
1998 - Slovensko (Karina Habšudová, Karol Kučera)
1999 - Austrálie (Jelena Dokicová, Mark Philippoussis)
2000 - Jihoafrická republika (Amanda Coetzerová, Wayne Ferreira)
2001 - Švýcarsko (Martina Hingisová, Roger Federer)
2002 - Španělsko (Arantxa Sanchezová-Vicariová, Tommy Robredo)
2003 - USA (Serena Williamsová, James Blake)
2004 - USA (Lindsay Davenportová, James Blake)
2005 - Slovensko (Daniela Hantuchová, Dominik Hrbatý)
2006 - USA (Lisa Raymondová, Taylor Dent)
2007 - Rusko (Naděžda Petrovová, Dmitrij Tursunov)
2008 - USA (Serena Williamsová, Mardy Fish)
2009 - Slovensko (Dominika Cibulková a Dominik Hrbatý)
2010 - Španělsko (Maria José Martínezová-Sánchezová, Tommy Robredo)
2011 - USA (Bethanie Matteková-Sandsová, John Isner)
2012 - Česká republika (Petra Kvitová, Tomáš Berdych).

Počet vítězství:

6 - USA,
3 - Španělsko, Slovensko, Česká republika (včetně Československa),
2 - Německo, Švýcarsko,
1 - Jugoslávie, Austrálie, Rusko, JAR, Chorvatsko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články