Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Kvitová si postupem v Tokiu zajistila účast na Turnaji mistryň

Tokio – Tenistka Petra Kvitová si poprvé v kariéře zahraje Turnaj mistryň. Wimbledonská vítězka získala jistotu startu na vrcholu sezony, který se uskuteční v Istanbulu 25. až 30. října, po postupu do semifinále v Tokiu. Soupeřka wimbledonské vítězky Maria Šarapovová z Ruska musela čtvrtfinálové utkání vzdát za stavu 4:3 v prvním setu kvůli zranění kotníku. Česká jednička změří v boji o finále síly se čtyřkou světového žebříčku Věrou Zvonarevovou, která vyřadila krajanku Marii Kirilenkovou.

Petra Kvitová
zdroj: Isifa/EPA autor: Paul Crock

Očekávaná repríza finále letošního Wimbledonu skončila v Japonsku už po pětatřiceti minutách. Dvojka světového žebříčku Šarapovová při vlastním podání zaškobrtla a podvrtla si kotník na levé noze. "Odehrála jsem míč a pak nějak divně dopadla na levou nohu. Ucítila jsem ostrou bolest a najednou jsem byla na zemi. Věděla jsem, že s tím nepůjde pokračovat," řekla Šarapovová.

Čtyřiadvacetiletá Ruska si okamžitě zavolala lékařskou pomoc, ale s viditelně otékající nohou zápas v zápětí skrečovala a zamířila do nemocnice na vyšetření magnetickou rezonancí. "Je to škoda, protože jsme obě hrály dobře. Byl to skvělý zápas, ale sama jsem viděla, že noha byla opravdu nateklá. Doufám, že bude v pořádku," popřála soupeřce Kvitová.

Před nečekaným koncem utkání si obě soupeřky, jejichž dosavadní zápasová bilance byla 1:1, držely podání. K brejkbolu se propracovala jen Ruska za stavu 3:3.

Kvitová očekává mimořádný závěr sezony

Jednadvacetiletá Kvitová je pátou českou rodačkou, která se kvalifikovala na Turnaj mistryň. Poslední českou účastnicí byla Jana Novotná v roce 1998, kdy vyhrála Wimbledon stejně jako letos Kvitová. Na Turnaji mistryň v minulosti nechyběly také Martina Navrátilová, Hana Mandlíková a Helena Suková. "Mám radost. Velkou. Společně s finále Fed Cupu to bude mimořádné zakončení sezony," citoval Kvitovou server iDnes.

Petra Kvitová a Maria Šarapovová
zdroj: ČTK/AP

Kvitová se vedle jisté účasti na Turnaji mistryň v pondělí poprvé v kariéře posune na páté místo světového žebříčku. "Je příjemné to slyšet, ale jsou to jen čísla. Pro mě je podstatné, že zase hraju svůj tenis," konstatovala. Před Kvitovou si účast zajistily světová jednička Caroline Wozniacká z Dánska a Ruska Maria Šarapovová. Na Turnaj mistryň se kvalifikuje osmička tenistek na základě výsledků letošní sezony

Další překážkou bude v Tokiu Zvonarevová

Jednadvacetiletá Češka po čtvrtfinále v Tokiu už myslela na páteční semifinále se Zvonarevovou. "Naposledy jsme spolu hrály na antuce v Madridu a porazila jsem ji. Je to velice dobrá hráčka, skvěle servíruje a má výborné údery," chválila Kvitová rodačku z Moskvy, s níž dosud hrála čtyřikrát. Dvakrát ji porazila na antuce, na tvrdém povrchu, který je i v Tokiu, naopak pokaždé prohrála.

Ve druhém semifinále turnaje dotovaného více než dvěma miliony dolarů si zahraje Viktorie Azarenková s Polkou Agnieszkou Radwaňskou. Běloruská turnajová trojka vyřadila Marion Bartoliovou po setech 7:5 a 6:0, Radwaňská ukončila čtvrtfinále s Kaiou Kanepiovou v tie-breaku druhého setu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články