Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Váňa je po operaci, doufá v brzký návrat do sedla

Karlovy Vary - Žokej Josef Váňa má za sebou operaci zlomené levé stehenní kosti a věří, že se brzy vrátí do sedla. Osminásobný vítěz Velké pardubické si nohu zlomil ve čtvrtek při pádu z koně Dancing Babe.

Josef Váňa
zdroj: ČT24

"Pokud by se snad někdo těšil, že po tomhle pádu bych už chtěl dát mladým pokoj, tak to ať si rozhodně nemyslí," řekl Váňa dostihovému webu paddock-revue.cz po operaci, kterou podstoupil ještě ve čtvrtek v plzeňské nemocnici. Podle lékařů by měl mít pauzu minimálně půl roku, ale o tom nezdolný Váňa nechce ani slyšet. "Je to nepříjemné a nějakou dobu se na koně neposadím. Uvidíme, jak to půjde dál, ale rád bych se znovu posadil na koně nejpozději do měsíce," řekl Váňa.

Nehoda se devětapadesátiletému Váňovi stala v kopci Vladař na Karlovarsku. Mladá klisna ho shodila a zalehla. Žokej si sám přivolal záchranku a na místě zasahovali v nepřístupném terénu i hasiči. Váňa byl převezen do Plzně k ortopedovi Milanu Tomanovi, který se o tělo legendárního žokeje dlouhodobě stará. "Ke zlomenině došlo několik centimetrů nad kolenním kloubem, takže se ji naštěstí podařilo sešroubovat," řekl Váňa.

V Tomanovy schopnosti bezmezně věří. "Vím, že mi pomůže, stejně jako pomohl i dalším kamarádům nejen z řad žokejů," konstatoval Váňa a v lehkém tónu doplnil: "V tomhle místě jsem ještě nic zlomeného neměl." Váňa si během kariéry zlomil, jak sám říká, téměř všechny kosti v těle. Nejvážnější zranění utrpěl v Německu, tehdy v červnu 1994 přežil klinickou smrt.

Na dostihy by se Váňa alespoň jako divák rád vydal už v úterý do Lysé nad Labem, kde se poběží Prvomájová steeplechase. "V Lysé budu, kdybych se tam měl dobelhat odtud," vzkázal Váňa z nemocničního lůžka plzeňské ortopedie. Loni Váňa vyhrál Velkou pardubickou potřetí v řadě v sedle Tiumena. Slavnou steeplechase ovládl poprvé v sedle Železníka v roce 1987, se stejným koněm triumfoval i v letech 1988, 1989 a 1991 a popáté vyhrál s Vronským v roce 1997.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články