Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Čeští olympionici se oblečou do Kupkových linií

Praha - Jeden z nejznámějších a nejdražších obrazů tuzemské historie, Amorfa - Dvoubarevná fuga z dílny Františka Kupky, se stal inspirací pro oblečení české výpravy na olympijské hry v příštím roce v Londýně. Abstraktní linie vyvedené v národních barvách, stejně jako na slavném plátně, se objeví na svršcích a doplňcích vybavení olympioniků. Český olympijský výbor (ČOV) tak chce navázat na netradiční design oblečení ze zimních OH ve Vancouveru, který se setkal s velkým úspěchem.

Tereza Huříková s obrazem Františka Kupky
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Součástí kolekce se originálním způsobem stanou šátky se jmény a podpisy českých fanoušků, kteří se rozhodnou vyrazit do Londýna podpořit české sportovce. "Bylo hodně těžké navázat na úspěch kolekce z Vancouveru, ale tohle dílo je ukázkou nadčasovosti a tvořilo tuzemskou historii. Máme ambici být opět vidět při slavnostním zahájení i v průběhu her a jsme rádi, že tak navíc propojíme kulturu a sport," řekl na dnešním představení motivů předseda ČOV Milan Jirásek.

Je nám líto, video expirovalo.
ČOV připravuje oblečení pro Londýn

Slavný Kupkův obraz, poprvé představený v roce 1912, je k vidění ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze a v příštím roce uplyne sto let od jeho vzniku. "Nápad inspirovat se dílem Františka Kupky nás uchvátil," uvedl Milan Gába, marketingový ředitel firmy Alpine Pro, která kolekci připravuje a první kusy představí příští týden.

Kupkův obraz, průlomový pro abstraktní umění, je považován za jedno z nejslavnějších českých děl v celosvětovém měřítku a jeho cena se pohybuje v řádech stovek milionů korun.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články