Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Při nehodě na Barum rallye zemřel divák, soutěž byla zrušena

Zlín - Při 13. rychlostní zkoušce Barum rallye Zlín havarovala posádka pilota Kopáčka a vletěla mezi diváky, jednoho z nich usmrtila. Vůz Subaru Impreza posádky Václava Kopáčka a Tomáše Singera ve třinácté z plánovaných patnácti erzet v zatáčce vyletěl z trati a skončil mezi fanoušky. Soutěž zařazená vedle českého šampionátu i do seriálu IRC a mistrovství Evropy byla následně ukončena. Tragédie se udála u Žlutavského lomu při erzetě Halenkovice. Zraněni byli na místě dva lidé, ošetřující lékař zlínské nemocnice potvrdil, že jeden zemřel.

Nehoda na Barum rallye
zdroj: ČTK autor: Zdeněk Němec

"Auto v rychlosti zhruba 160 kilometrů za hodinu vyletělo ze silnice, kutálelo se a bohužel se dostalo do divácké zóny. Zranilo dva diváky, z toho jednoho smrtelně," řekl hlavní lékař rallye Lubomír Nečas. Záchranáři se snažili muže ještě oživovat, ale neúspěšně. Podle mluvčího zlínské policie Petra Jaroše je obětí čtyřiapadesátiletý muž ze Semilska. Druhý zraněný, divák z Maďarska, utrpěl podle Nečase zřejmě jen lehká zranění a putoval do nemocnice na vyšetření.

Příčiny nehody vyšetřuje policie, podle Jaroše není vyloučeno, že se stal trestný čin. Kriminalisty bude zajímat mimo jiné technický stav vozidla a také to, zda diváci stáli tam, kde měli. "Podle předběžných údajů byli diváci skutečně za páskou, čili v zóně, kde se nepředpokládalo, že by tam auto mělo vyletět," doplnil Nečas.

To potvrdili i ředitel rallye Miloslav Regner a tiskový mluvčí Autoklubu České republiky (AČR) Josef Pátl. "Nestáli v zakázaném prostoru. Při přípravě rallye i této rychlostní zkoušky nic nenasvědčovalo tomu, že by to mohl být nebezpečný úsek. Je to vyvýšené místo na vnitřní straně zatáčky, a dokonce jsou tam i stromy, které by měly být překážkou. Po téhle zkušenosti už nemůžeme říct o žádném místě, že je stoprocentně bezpečné," uvedl Pátl.

Důvody nehody nedokázal bez vyšetření popsat. Skutečnost, že usmrcený divák stál v místě, které pro něj organizátor určil, pro něj ale může být velký problém. "Na tomto místě v minulosti problém nikdy nebyl. I proto komise prostor takhle určila," řekl Regner. Situaci bude řešit sportovní komise AČR i policie. "Bude záležet, jaký to dostane vyšetřovatel a co z toho bude, až vše nastuduje. Je pravda, že ředitel má zodpovědnost," uvedl Regner.

"Je to špatná zpráva. Můžeme si jen sednout a přemýšlet nad tím, co udělat s bezpečností," řekl Hänninen. Sám nicméně netuší, co je potřeba změnit. "Ale něco, co jde, se udělat musí," uvedl finský pilot. Na nejrychlejších úsecích by podle něj měly vzniknout speciální areály pro fanoušky, kde by byla jejich ochrana zajištěna.

"Doposud jsem tvrdil, že je to souhra náhod, ale tohle už není. Jede se rychle a rychleji, auta se zrychlují, tratě jsou rychlé. Nevím, co se stalo, a nechci něco říkat. Ale je to hodně zdvižený prst," řekl Roman Kresta, který je jedním z nejzkušenějších jezdců v českém startovním poli.

Přitom automobilové soutěže jsou v Česku hodně populární a právě Barum rallye je nejnavštěvovanější soutěží v domácím seriálu. V průběhu tří dnů rychlostní zkoušky navštíví vždy více než 200 000 diváků. "A to je možná ten problém. Ve světě je rallye mnohem hůře zabezpečená než u nás, ale zase na druhou stranu tam nevidíš tolik diváků jako u nás. To nikde není," podotkl Kresta.


Tisíce lidí kolem tratí stály i v sobotu, kdy téměř celý den pršelo. "V lese to bylo obsypané. Fanoušci tam stanují den dopředu. Vrátilo se to do éry, kterou si já pamatuju jako malý kluk. Kdy se chodilo (na erzety) půl dne dopředu, aby se vybralo dobré místo. Proto je smutné, že se něco takového stalo. (Rallye) to uškodí. Jak je ale vidět, tak ten sport je strašně populární," uvedl.

Zpřísnění vydávání jezdeckých licencí by ale podle Kresty nic nevyřešilo. "Ve Finsku závodí od patnácti šestnácti a mezi stromy a v sedmnácti jsou schopni jet svět. U nás se kluci ve dvaadvaceti třiadvaceti teprve někam dostanou," podotkl. Neexistuje podle něj ani radikální řešení. "Rallye má svá rizika. Podívejte se, kolik je na cestách zabitých motorkářů, a je jedno, jestli jsou mladí nebo staří," dodal Kresta. Vyplatilo by se ale podle něj snížit rychlostní průměry rallye, tedy zpomalit tratě.

Zlínská rallye je další předčasně ukončenou soutěží českého šampionátu. V květnu zemřel při Rallye Český Krumlov spolujezdec Aleš Zimolka, v červenci na Rallye Bohemia přišel po havárii o život Bohuslav Ceplecha, navigátor jezdce Martina Semeráda. Na tradiční zlínské soutěži přitom již v sobotu při doprovodném závodu historických vozidel vyjelo mimo trať auto maďarské posádky, šestadvacetiletou divačku zranilo jen lehce.

Případy usmrcených diváků na českých rallye za posledních 10 let

23. února 2002 - Jeden z diváků zemřel a další tři byli zraněni při automobilové soutěži Rallye Show Blovice. Řidič vozu Toyota Corolla na zablácené vozovce nezvládl řízení a vyletěl mezi přihlížející.

9. září 2006 - Těhotnou ženu těžce zranilo jedno z aut na tradičních závodech veteránů Zbraslav - Jíloviště. Žena pár hodin po nehodě o dítě přišla. Nehodu historického vozidla zavinila technická závada.

18. června 2007 - Smrtelným zraněním dvaašedesátiletého muže skončily motocyklové závody veteránů na přírodním okruhu v Hořicích na Jičínsku. Při závěrečné ukázkové jízdě historických závodních vozů se jednomu autu utrhlo kolo a diváka zasáhlo do hlavy. Muž později zemřel v hradecké nemocnici.

11. října 2008 - Při závodu sportovních vozů v Ostravě zahynul jeden divák a dva byli zraněni. Šestnáctiletý závodník Memoriálu Miroslava Fajkuse do přihlížejících lidí narazil poté, co dostal na uzavřeném okruhu na Místecké ulici smyk a nezvládl řízení. Třiapadesátiletý muž byl převezen s těžkým poraněním mozku do ostravské fakultní nemocnice, kde zemřel.

6. prosince 2008 - Při Pražském rallyesprintu po nehodě polsko-britské posádky Leszek Kuzaj, Craig Parry zemřel šestadvacetiletý muž, další, stejně starý divák podlehl zraněním v nemocnici. Závodní auto na trati havarovalo a na Řeporyjském náměstí vjelo do lidí.

28. března 2009 - Při Valašské rallye zemřeli po nehodě soutěžního vozu tři lidé. Ve vysoké rychlosti havaroval slovenský jezdec Lukáš Lapdavský, jeho mitsubishi opustilo trať a smetlo skupinku diváků.

2. září 2012 - Zlínskou Barum rallye předčasně ukončila smrt jednoho z diváků ve třinácté rychlostní zkoušce. Vůz Subaru Impreza posádky Václava Kopáčka a Tomáše Singera v zatáčce vyletěl z trati a skončil mezi fanoušky.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články