Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Budějovice má pozvednout v nové sezóně německý trenér

České Budějovice – Netradiční cestou se před začátkem nové sezony vydal hokejový klub z Budějovic. Po konci Františka Výborného na postu hlavního trenéra totiž nehledal v domácích vodách, ale poohlédl se po novém lodivodovi u západních sousedů. Od léta tak vede HC Mountfield německý trenér s českými kořeny Peter Draisaitl a Budějovičtí si od něj slibují zlepšení výsledků z poslední sezony.

Budějovicím totiž minulá sezóna příliš nevyšla, v úvodu sice hrály velmi dobře a držely na se špici tabulky, ovšem od půlky prosince se jim přestalo dařit a celkově obsadily po základní části šesté místo. A ani v play-off nedokázali Budějovičtí navázat na výsledky z první části sezony a hned v prvním kole vyřazovací části vypadli s Libercem.

Pro Draisaitla to bude první zahraniční angažmá

A proto vedení Mountfieldu sáhlo ke změně v realizačním týmu. Zkušeného Františka Výborného vystřídal německý trenér Peter Draisaitl, který se však narodil v Karviné. Draisaitl je bývalý německý reprezentant, za Německo nastoupil jak na mistrovství světa, tak i na olympijských hrách. Jako trenér působil prozatím jen v Německu, kde vedl tři druholigové celky, Straubing, Regensburg a Ravensburg, a v posledním roce působil na lavičce prvoligového Norimberku. Od prvního května však převzal Budějovice, kde podepsal smlouvu na rok s opcí.

Je nám líto, video expirovalo.
Před sezonou: České Budějovice

"Já jsem velice spokojený a šťastný člověk, že mi daly Budějovice šanci. Jdu sem za novou zkušeností a beru to jako výzvu. Na práci se těším," prohlásil pro web Budějovic Draisaitl. Ten by měl v nové sezoně pracovat s omlazeným kádrem. "Dva roky jsou dostatečně dlouhá doba na to, abych pracoval s hráči podle svých představ. Je jedno, jestli je hráčovi osmnáct nebo čtyřicet let, hlavní je alchymie v týmu," řekl nový trenér, kterému budou asistovat bývalé opory Budějovických, Radek Bělohlav a Roman Turek.

Kotalík i Kovář zůstávají

Ke změnám došlo i v hráčském kádru. Klub opustilo hned 15 hráčů, mezi nimi i nejproduktivnější hráč Mountfieldu v základní části Milan Gulaš, který přestoupil do Plzně. Na jejich místo přišla osmička nových, a kromě zkušeného brankáře Lukáše Sáblíka a Slováka Petera Frühaufa, jde o mladé hráče. Z Kladna například došel Tomáš Knotek, ze Lva Poprad obránce Bohumil Jank nebo z Karlových Varů Rastislav Dej.

Fanoušky Budějovic musí těšit především fakt, že klubu se podařilo udržet největší hvězdy. Novou smlouvu podepsal útočník Aleš Kotalík, zkušený obránce František Ptáček a na jihu Čech zůstal i reprezentační brankář Jakub Kovář, o kterém se spekulovalo v souvislosti s odchodem do KHL, ten však svému celku bude kvůli zlomenému zápěstí chybět až do poloviny října.

Pohled experta Jiřího Lípy:

Začátek mu nezávidím – než se uzdraví Kovář, o první betony se popasují Sáblík s Kantorem. Nic ve zlém, ale kolik toho za poslední sezóny odchytali? Prvního nepustil mezi tyče Mensator, druhého právě Kovář…

Jinak však Budějky disponují zajímavým mixem zkušeností (Franta Ptáček předstihne ve třetím kole v počtu odehraných utkání ředitele soutěže Řezňu) a mládí.

Z NHL by mohlo do Budějovic zamířit až 6 posil

Zajímavé posily by se na jihu Čech mohly objevit v případě, že by v NHL došlo k výluce. Do klubu by mohlo zamířit hned několik hvězd v čele s Martinem Hanzalem či bratry Michálkovými. "Dohodli jsme se, že by mohli přijít tři, maximálně čtyři hráči," prohlásil k otázce posil z NHL Draisaitl. 

K situaci ohledně posil se vyjádřil pro web Budějovických i nový sportovní manažer Petr Sailer, který po minulé sezoně ukončil aktivní hráčskou kariéru. "Pokud stávka skutečně bude, tak bychom měli zájem hlavně o hráče, kteří tady hokejově vyrostli. Martin Hanzal nám řekl, že pokud bude stávka a nebude problém ze strany NHL, tak určitě bude hrát tady. Na tom už jsme domluvení. U Milana Michálka to zatím není jasné, zatím bude čekat, jak dlouho by stávka trvala. Má podepsaný skvělý kontrakt a nerad by se zranil. Zbyněk Michálek má zájem hrát u nás, ale protože má rodinu, bude čekat, zda bude stávka trvat déle. Radek Martínek slíbil, že pokud bude hrát v Evropě, tak jedině tady," prozradil Sailer.

Příprava Budějovic na sezonu výsledkově příliš úspěšná nebyla. Klub se zúčastnil i European Trophy, kde narazil na několik silných soupeřů, a z celkového počtu jedenácti zápasů vyhrál jen 4. Jihočeši prohráli i v generálce před sezonou, kdy v Plzni podlehli domácímu celku 5:3.

První mistrovské utkání čeká na Budějovice v pátek 14. 9., kdy doma přivítají Vítkovice 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články