Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Nejsme konkurenceschopní, říká o mládežnickém hokeji Přerost

Praha – Český mládežnický hokej se již delší dobu potácí v neutuchající krizi. Ukázkovým příkladem této skutečnosti bylo letošní mistrovství světa hráčů do osmnácti let. Junioři se šampionátem protrápili, nakonec obsadili osmé místo. V pořadu Na slovíčko hledali příčiny současného stavu a možná východiska trenér reprezentace do 20 let Miroslav Přerost a trenér Luděk Bukač. Oba po turnaji neskrývali rozčarování nad stavem mládežnického hokeje.

Luděk Bukač a Miroslav Přerost
zdroj: ČT24

Češi na turnaji sehráli v základní skupině čtyři utkání, uspěli však pouze proti Dánsku. Dojem příliš nezlepšili ani ve skupině o udržení, ve které podlehli Švýcarsku a museli se zachránit v posledním zápase s Lotyšskem. "Spokojenost tam určitě nebyla. Ať už vezmeme přístup hráčů, herní disciplínu, morální vlastnosti, herní projev a individuální výkony, nebyli jsme konkurenceschopní. Což je velmi smutné konstatování. Cesta k nápravě bude velice dlouhá," konstatoval Přerost.

Podle Bukače chybí české mládeži, a to nejen té hokejové, větší tlak a píle. "Do čtrnácti let musíme hokejisty hladit a osvojovat jejich návyky a od patnácti jim musíme dát kouř a musíme jim dát, co se do nich vejde. To bolí, ale musí to být fér. Nesmí v tom být klientelismus. A my to nejsme schopní prosadit. Nemůžeme to hodit na trenéry, je to problém systémový a otázka přístupu ke sportu mládeže obecně."

Oba muži však nepropadli úplné skepsi. Upozorňují, že se musí změnit celkový přístup, budoucnost ale český hokej stále má. "Jsem přesvědčen, že potenciál hráčů a talentů tu stoprocentně je. Stejně tak tu je potenciál mladých trenérů s chutí do práce. My to potřebujeme podchytit, dát tomu systém a vizi, že to má smysl," myslí si Bukač.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články