Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Pelta předal důkazy policii. O co by mohlo jít?

Praha - Miroslav Pelta dnes předal řediteli protikorupční policie Tomáši Martincovi materiály, které dostal od majitele Sparty Daniela Křetínského. Učinil tak první krok k vyřešení "skandálu," který by mohl otřást celou Gambrinus ligou. Svaz, vedení Sparty i policie však zatím bezvýhradně tají, o čem celá kauza vlastně je. Spekuluje se o ovlivňování sázek, rozhodčích a zapojení některých šedých eminencí českého fotbalu.

Berbr s Peltou
zdroj: ISIFA

Spekulace č. 1: Ovlivňování rozhodčích

Celá kauza "materiály Křetínský" vznikla v reakci na ligový zápas mezi Plzní a Spartou. Vedení Letenských si po něm stěžovalo na tendenční rozhodování arbitra Radka Matějka, který Spartu údajně ve dvanácti případech poškodil. Česká nejvyšší liga má úplatkářské aféry rozhodčích stále v živé paměti, výživnou půdou pro spekulování je také personální provázání vysokých fotbalových funkcionářů. Určitou úlohu v kauze ovlivňování rozhodčích by mohla hrát šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková, která je dlouhodobou partnerkou šedé eminence českého fotbalu Romana Berbra, předsedy plzeňského krajského fotbalového svazu. Jak Pelta, tak Damková však tyto spekulace popřeli.

Spekulace č. 2: Manipulace se sázkami

Na jaře letošního roku prošetřovala fotbalová asociace údajně zmanipulovaná utkání dorostenecké i nejvyšší fotbalové ligy. Na utkání měly být vsazeny velké částky z asijských sázkových terminálů. Kauza nakonec vyšuměla, nejvyšší fotbalová liga byla očištěna. Ovlivňování ligových zápasů není ničím novým. Sázet se totiž dá nejen na výsledek utkání, ale i na počet rohových kopů, udělených karet nebo odpískaných penalt. Role rozhodčího je proto naprosto zásadní. Pravděpodobnost sázkových machinací je však v této kauze poměrně malá. Miroslav Pelta je totiž na dnešní tiskové konferenci odmítl, když řekl, že "nebudu to vyvracet ani potvrzovat, ale víte dobře, že fenomén sázek je velký problém. Neřekl bych ale, že to má prioritu".

Podle všech dosavadních zlomkovitých informací je pravděpodobné, že materiály obsahují důkazy o korupci. Šéf fotbalového svazu je totiž předal řediteli protikorupčního útvaru policie Tomáši Martincovi, přičemž mluvčí útvaru Miroslav Ibehej ČT potvrdil, že se případem začne zabývat přímo jeho útvar.

Pelta zároveň naznačil, že by se kauza mohla týkat některého ze svazových funkcionářů, když řekl, že před časem by sice mohl dát za funkcionáře ve vyšších profesionálních soutěžích ruku do ohně, momentálně už to ale říct nemůže.

Co nebo koho přesně tím myslel, však neupřesnil a další informace neposkytla policie, tiskový mluvčí svazu Petr Kovář ani ředitel komunikace pražské Sparty Ondřej Kasík. Vzhledem k tomu, že sparťanský šéf Křetínský byl celou věc konzultovat i s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem, nejspíše půjde o závažnou věc. Spekulace o zapojení některých z vysoce postavených úředníků svazu tak dostávají na významu.

Je nám líto, video expirovalo.
Peltovy důkazy
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články