Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Dukla přebudovala tým, chce pokračovat v dobré práci

Příbram či Slovácko v loňské sezoně překonávaly očekávání, jednoznačně největším překvapením ročníku však byly výkony Dukly. Loňský nováček z Julisky si našel cestu k mnoha neutrálním fanouškům i díky atraktivnímu stylu hry, který preferoval kouč Luboš Kozel. Do nové sezony však bude muset bojovat se "syndromem druhé sezony" či značnou obměnou kádru.

Luboš Kalouda v dresu Sparty
zdroj: EPA autor: Srdjan Suki

Tým v loňské sezoně stavěl okolo spolehlivého obránce Švejdíka, diktátora tempa Gedeona, talentovaného mladého ofenzivního záložníka Hanouska a útočníka Lietavy, který se postaral o jedenáct branek. Z kostry týmu však do letošní sezony zůstal jen Gedeon. Švejdík se od nové sezony popere o místo ve Spartě, Hanousek zamířil zpět do Plzně a Lietava do ukrajinské Poltavy.

"Byly to citelné ztráty, ale podařilo se nám dát tým dohromady takovým způsobem, že by měl být znovu konkurenceschopný," věří sportovní ředitel týmu Günter Bittengel. Klub proto pořídil přímé náhrady. Nejzvučnější posilou je Luboš Kalouda, který v Dukle podepsal tříletou smlouvu. Pětadvacetiletý fotbalista tak definitivně ukončil angažmá v CSKA Moskva, kam odešel před čtyřmi lety z Brna, a nyní se pokusí oživit dříve nadějně nastartovanou kariéru.

Názor experta

Chris Boothroyd: "Kozlovi se podařilo naučit Duklu hrát pohledný fotbal, který přináší výsledky, ale s odchodem Hanouska a Lietavy se bude šesté místo opakovat těžko."
Opora týmu: "Luboš Kalouda, až bude zase fit a v případě, že se dostane do formy."
Tip na umístění: 9.

"Jsem rád, že se vše kolem tahanice s CSKA Moskva konečně vyřešilo. Mohl jsem se tak domluvit na rozvázaní kontraktu a podepsat smlouvu na Dukle. Budu se snažit, abych klukům na hřišti pomohl a byl pro mančaft platným hráčem," uvedl Kalouda.

Další velkou letní posilou je příchod Zbyňka Pospěcha, který by měl nahradit autora jedenácti branek z loňského ročníku Ivana Lietavu. Do obrany zamířil ze Španělska José Antonio Romera. "Odešli hotoví hráči, kteří hráli v základní sestavě, doufám, že tomu všichni noví dřív nebo později pomůžou," uvedl trenér Luboš Kozel.

Přestupy

Příchody:
Zbyněk Pospěch (Slavia), Tomáš Borek (Plzeň), Luboš Kalouda (CSKA Moskva), Tomáš Berger (Plzeň, z hostování), José Antonio Romera (Gandía), Lukáš Štetina (Metalist Charkov, na hostování), Vojtěch Přeučil (Táborsko ZH).

Odchody:
Ondřej Švejdík (Sparta, ZH), David Mikula (Karviná), Ondřej Šiml, Michal Šmíd (oba Bohemians 1905 NH), Ivan Lietava (Žilina ZH), Marek Hanousek (Plzeň ZH), Matěj Marič (Kunice NH), Jakub Sklenář (Pardubice NH).

Klub si je vědom toho, že navázat na minulou sezonu bude velmi složité. Proto si nedává žádné konkrétní cíle, co se týče umístění v tabulce. Půjde mu tak mnohem spíše o konsolidaci kádru a zapracovávání velmi dobrého mládežnického systému do A týmu. "Chceme se soustředit na práci s mládeží, pro kterou je klid v tabulce důležitý. Když bude šance na poháry, nikdo v klubu je brzdit nebude a připravili bychom se na ně," řekl generální ředitel klubu Michal Šrámek.

Nové sezony už se nemůže dočkat veterán týmu Patrik Gedeon, který právě dnes slaví 37. narozeniny. "Doufám, že máme pořád takový ten nováčkovský elán," dodal kapitán Dukly.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články