Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Výstava připomíná fotbal v ghettu, svaz ho uznat nechce

Terezín – Umírali hlady, ale fotbal jim přinášel alespoň trochu radosti ze života. Málo známou část ponuré historie Protektorátu Čechy a Morava - terezínskou fotbalovou ligu - mapuje nová výstava. Izraelský historik Oded Breda dokonce navrhl Fotbalové asociaci ČR, aby po 70 letech oficiálně uznala soutěž, kterou v letech 1942 až 1944 hráli v Terezíně vězni tamějšího koncentračního tábora. Pravděpodobně však se svým návrhem neuspěje.

Vernisáže se zúčastnil i bývalý fotbalový reprezentant Tomáš Galásek
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

"Přestože k terezínské lize máme velkou úctu, těžko půjde uznat jako právoplatná liga, jelikož se v té době hrály jiné oficiální soutěže. Navíc se v Terezíně hrálo s menším počtem hráčů," řekl mluvčí FAČR Jaroslav Kolář. "Jsme ale moc rádi, že probíhá výstava, která připomíná tyto události a ukazuje, že fotbal je důležitým prvkem lidského života i za takových podmínek," dodal.

Že se hrával v Terezíně fotbal, se vědělo hlavně díky propagandistickému filmu z roku 1944, který měl západním mocnostem ukázat, jak dobře se Židé v říši mají. "Ten film byl jeden velký propagandistický výmysl, ale fotbalové utkání v něm bylo zobrazené reálně," řekl dvaaosmdesátiletý historik Toman Brod, který se chodil dívat pravidelně na ligové zápasy hrané na dvorech terezínských kasáren. "Ty zápasy, to byl svátek," dodal a vybavil si, že fandil týmu Kleiderkammer, tedy Oděvníkům.

Měli prý podobné dresy jako jeho oblíbená Sparta. Navíc za ně hrál Rakušan Nazi Ignaz Fischer, který Brodovi vizáží i schopnostmi prý připomínal jeho oblíbence ze Sparty, belgického útočníka Raymonda Braineho. V Terezíně hrálo několik ligových fotbalistů i reprezentantů. První ligu hrálo dvanáct týmů, fungovaly i další soutěže, včetně žákovské a dorostenecké divize. Zpravidla se hrálo se šesti hráči v poli, protože k dispozici byly jen malé plácky.

Většina pamětníků zemřela už během války a vzpomínky na židovský fotbal mezi zdmi ghetta upadly v zapomnění. Oživil je až teď Oded Breda, ředitel izraelského památníku Bejt Terezin. Společně s českými Židy dal dohromady zbylé materiály a připravil výstavu, která historii soutěží mapuje. Výstava v Terezíně poběží do konce října.

Breda má k terezínské lize osobní vztah. Jeho otec žil před válkou v Palestině, narukoval do britské armády a v říjnu 1942 bojoval u El Alameinu, zatímco strýc Moritz byl u prvních zápasů v Terezíně.

Většina transportů z Terezína mířila do Polska, kde měli nacisté vyhlazovací tábory. A Polsko bude už za deset dnů hostit fotbalové mistrovství Evropy. Některé týmy už avizovaly, že se jejich hráči půjdou na památníky holocaustu podívat. Českému týmu Breda vzkázal: "Odjíždějte se vzpomínkami na ty, kteří tím směrem jeli před vámi, a myslete na ně."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články