Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češi vypadnou na Euru s Holanďany, předpovídá statistika

Praha - Česká fotbalová reprezentace postoupí spolu s Polskem ze základní skupiny na letošním fotbalovém Euru. Oba dva týmy však následně vyřadí fotbalové velmoci, Čechy porazí Nizozemci, Poláci vypadnou ve čtvrtfinále s Němci. Ty potom v semifinále přehraje výběr Španělska, který bude následně úspěšný i ve finále právě proti Oranjes. Toto je nejpravděpodobnější scénář průběhu fotbalového mistrovství, který předpověděl statistický systém Castrol index.

České šance na mistrovství dle CI
zdroj: castroledge.com autor: Castrol Index

Systém Castrol EDGE UEFA Calculator vypočítává výsledek na základě analýzy obrany a útoku jednotlivých týmů. Systém převede počet vstřelených a obdržených gólů do koeficientu týmu, zároveň však počítá i s rozdílnou hodnotou jednotlivých branek. Koeficient následně porovná se zápasy fotbalových soupeřů, čímž je schopen vyhodnotit pravděpodobnost vstřelených gólů v každém utkání soutěže. Na základě těchto dat už potom jen vyhodnotí pravděpodobnost postupu.

Českému výběru předpovídá statistika vyřazení v čtvrtfinálové části, kam ze skupiny postoupí s domácím Polskem. V čtvrtfinále se týmy utkají s favorizovanými soupeři, přičemž z nabité skupiny B nepostoupí jak Dánsko, tak výběr Portugalska s Cristianem Ronaldem a Luisem Nanim v čele. Až 80% šanci dávají vědci Španělsku na vítězství skupiny C, z které postoupí spolu s Itálií. V čtvrtfinále se potom utkají s Anglií a Ukrajinou, která má dle odborníků větší šanci na postup než Francie.

Semifinále si pohlídá Španělsko spolu s Nizozemím, kterému systém dává v případě postupu do finále 47% šanci na vítězství v celém turnaji. Nejpravděpodobnější je tedy vítězství právě hráčů v žlutočervených dresech, kteří v celém turnaji získali od Castrol Indexu téměř 22% šanci na výhru, v případě postupu do finále potom 53%.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články