Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Plzeň vydřela remízu 2:2 s AC Milán a poháry si zahraje i na jaře

Praha - Plzeňští fotbalisté se rozloučili s letošním ročníkem Ligy mistrů remízou 2:2 s AC Milán. Viktoria se tak může těšit na účast v jarní části Evropské ligy. Plzeň byla po většinu zápasu lepší, ale dlouho se nemohla prosadit. AC Milán se pak během tří minut na začátku druhého poločasu dostal díky gólům Pata a Robinha do dvougolového vedení. Plzeň se nevzdala, bojovala až do konce a vyplatilo se. Střídající Ďuriš dokázal v prodloužení protlačit míč do sítě a poslal Plzeň do jarních pohárových soubojů.

Plzeň - AC Milán
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Svěřenci kouče Pavla Vrby skončili po základní skupině Ligy mistrů s bilancí jedné výhry, dvou remíz a tří porážek. Plzeň si tak jen na prémiích v Lize mistrů přišla na téměř 280 milionů korun. Viktoria se toužila se slavnou soutěží rozloučit bodovým ziskem se sedminásobným vítězem Ligy mistrů, který by jí bez ohledu na výsledek druhého utkání skupiny zaručil třetí pozici, a tím i další pokračování v pohárech. Západočeši vyrukovali s odvážnou hrou a ležérně hrající hosté, kteří nastoupili bez Zlatana Ibrahimoviče, se dostali pod tlak.

Západočeši se propracovávali do mnoha nadějných příležitostí. V osmé minutě drzým průnikem ve vlastním pokutovém území naznačil možnosti Viktorie Petržela. Pravý záložník Plzně táhl i většinu ofenzivních akcí svého týmu. Jednou mohl jít sám na brankáře, ale zastavil jej chybně signalizovaný ofsajd. Před Kolářem zase na poslední chvíli zasáhl stoper Mexes. Diváci tleskali i akrobatickému pokusu Pilaře, který skončil jen těsně nad břevnem.

Plzeň nevykolejilo ani to, když v 28. minutě musel po drsném zákroku obránce Bonery s vymknutým kotníkem střídat klíčový záložník Jiráček. I bez něj Vrbův tým do přestávky zahrozil po úniku Rajtorala, další akcí Pilaře a hlavičkou Čišovského. Všechny akce ale poznamenalo špatné zakončení.

Kouč Pavel Vrba

"Jsem strašně šťastný, že jsme vydřeli remízu a konečně dali velkoklubu také branku. Pokazili jsme první poločas, do ničeho jsme Milán nepustili, ale měli jsme zachovat větší klid v našich šancích. Druhý poločas nám absolutně nevyšel, dostali jsme laciné góly, ale divákům jsme zase chtěli ukázat náš fotbal. A vyplatilo se nám i riziko, se kterým jsme šli do závěru."

Radost hráčů Plzně z vyrovnávacího gólu
zdroj: ČT24 autor: Kamaryt Michal

Jestliže Plzeňané první poločas končili v euforii a ve velkém očekávání dalších událostí, při nástupu do druhé půle je Milán srazil drtivým nástupem. Zpočátku neškodní hosté si počkali na první slabé chvilky v plzeňských a během dvou minut vývoj zápasu naklonili na svou stranu.

Ve 47. minutě poprvé v utkání zafungovala spolupráce brazilských útočníků Robinha a Pata, který připravil o míč stopera Čišovského a po kličce brankáři Čechovi zajistil Milánu vedení. Minutu poté využil Pato další zaváhání Čišovského a po jeho pasu Robinho přidal druhou trefu. A Pato za chvíli mohl skórovat znovu, kdyby nenastřelil jen tyč.

Plzeňští v těch chvílích vypadali bezradně, vzpružily je zase až střely Koláře, jehož radost z gólu přerušil signalizovaný ofsajd, a další nadějný pokus Rajtorala. Ten zase skvěle vyrazil Amelia.

Plzeň se ale nakonec dočkala v 89. minutě: únik do otevřené obrany zakončil Bakoš nahrávkou na Bystroně, který pro Plzeň zařídil první trefu ve čtvrtém duelu s giganty Barcelonou a Milánem.

Plzeňské tlak ale gradoval. Mohutný nápor českého týmu zakončil v nastavení Ďuriš trefou zblízka a zajistil Západočechům historickou remízu. Milán se nedočkal toho, aby v České republice vyhrál poprvé od roku 1972. 

Viktoria Plzeň - AC Milán 2:2 (0:0) Branky: 89. Bystroň, 90.+3 Ďuriš - 47. Pato, 48. Robinho. Rozhodčí: Vad - Ring, Kispal (všichni Maď.). ŽK: Ďuriš - Ambrosini. Diváci: 19.854.

Příjmy Plzně z Ligy mistrů:  Bonus za postup do 4. předkola LM - 2,1 mil. eur (asi 53 milionů korun)  Bonus za postup do základní skupiny - 3,9 mil. eur (asi 98,7 mil. korun)  Bonus za jedno odehrané utkání - 3,3 mil. eur (asi 83,5 mil. korun)  Bonus za vítězství ve skupině - 800.000 eur (asi 20 milionů korun)  Bonus za 2 remízy ve skupině - 800.000 eur (asi 20 milionů korun)  Bonus za 3. místo ve skupině a postup do EL - 200.000 eur (asi 5 milionů korun)  Celkem - 11,1 milionu eur (asi 280 milionů korun)

 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články