Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Češi si zahrají s Polskem, Ruskem a Řeckem

Kyjev - Čeští fotbalisté se na červnovém mistrovství Evropy utkají ve skupině A s domácím Polskem, Řeckem a Ruskem. První utkání sehrají 8. června s Ruskem, o čtyři dny později se střetnou s Řeckem a skupinu zakončí proti Polsku. Všechny tři zápasy český tým sehraje ve Vratislavi. Velmi silnou skupinu B tvoří Nizozemsko, Dánsko, Německo a Portugalsko, ve skupině C se představí Španělsko, Irsko, Itálie a Chorvatsko a ve skupině D se utkají Ukrajina, Švédsko, Francie a Anglie. Rozhodl o tom dnešní los v Kyjevě.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Složení "české" skupiny udělalo radost reprezentačnímu trenérovi Michalu Bílkovi, který si přál hrát právě s Polskem a Řeckem. Navíc vzdálenost 280 km z Prahy do Vratislavi je velmi příznivá i pro české diváky. Stadion má kapacitu pro 42 700 diváků. Z toho 16 procent, tedy 6 832 vstupenek, půjde z rozhodnutí UEFA do Česka. "Evropská asociace nařídila, že 3 000 vstupenek z této kvóty připadne federaci pro její potřeby, zbytek si rozdělí fanoušci. Je to tak u všech zúčastněných zemí. Vstupenky budou v prodeji na webu UEFA od 12. prosince," uvedl mluvčí reprezentace Jaroslav Kolář.

Duel s Řeckem bude pro české fotbalisty možností pomstít se za porážku v semifinále ME 2004, kde Řecko nakonec senzačně získalo titul. Právě s Řeckem měli Bílkovi svěřenci sehrát v únoru přípravné utkání, které však bylo dnes zrušeno. Češi místo toho budou hrát s Irskem.

Oficiální míč ME Tango 12
zdroj: ČTK/AP

S Polskem hrál český tým naposledy v kvalifikaci o MS 2010, kdy doma vyhrál 2:0, ovšem venku podlehl 1:2. Jediný vzájemný souboj s Ruskem se odehrál na mistrovství Evropy 1996, kde v základní skupině skončil remízou 3:3 zásluhou gólu současného manažera reprezentace Vladimíra Šmicra z poslední minuty. Češi se tímto výsledkem odrazili až ke stříbrným medailím.

Na český fotbal nemá příjemné vzpomínky současný trenér Ruska Nizozemec Dick Advocaat, který vedl "oranjes" na mistrovství Evropy 2004 v památném utkání, v němž Češi vyhráli 3:2, přestože 0:2 prohrávali. Předtím prohráli s Českem i v kvalifikaci.

Čeští soupeři na Euru 2012

Řecko    

Barva dresů: bílá a modrá

Největší úspěchy: mistr Evropy 2004

Účast na ME: 3x (1980, 2004, 2008)

Postavení na žebříčku FIFA: 14. místo

Současné opory: Jorgos Karagunis, Kostas Katsuranis, Dimitris Salpingidis, Jorgos Samaras

Trenér: Fernando Santos (Portugalsko)

Vzájemná bilance s ČR/Československem: devět zápasů, pět výher ČR/Československa, dvě remízy, dvě výhry Řecka

Polsko

Barva dresů: bílá a červená

Největší úspěchy: bronz na MS 1974 a 1982

Účast na ME: 1x (2008)

Postavení na žebříčku FIFA: 66. místo

Současné opory: Dariusz Dudka, Jakub Blaszczykowski, Rafal Murawski, Robert Lewandowski

Trenér: Franciszek Smuda

Vzájemná bilance s ČR/Československem: 24 zápasů, 12 výher ČR/Československa, pět remíz, sedm výher Polska

Rusko

Barva dresů: červená

Největší úspěchy: mistr Evropy 1960, stříbro na ME 1964, 1972 a 1988, bronz na ME 2008  

Účast na ME: 9x (1960, 1964, 1968, 1972, 1988, 1992, 1996, 2004, 2008)

Postavení na žebříčku FIFA: 12. místo

Současné opory: Vasilij Berezuckij, Konstantin Zyrjanov, Andrej Aršavin, Roman Pavljučenko

Trenér: Dick Advocaat (Nizozemsko)

Vzájemná bilance s ČR/Československem: 13 zápasů, dvě výhry ČR/Československa, pět remíz, šest výher Ruska/SSSR

Zajímavý souboj dvou posledních mistrů světa Španělska a Itálie slibuje skupina C. Italové navíc narazí na Irsko, které vede trenér Giovanni Trapattoni, jenž trénoval italskou reprezentaci v letech 2000 až 2004.

Šampionát začne příští rok 8. června, finále se odehraje 1. července v Kyjevě. Ze skupin postoupí první dva celky. Hrát se bude s míčem Tango 12 od firmy Adidas, který byl dnes oficiálně představen.

Složení skupin fotbalového mistrovství Evropy 2012

Skupina A (Varšava, Vratislav): Polsko, Řecko, Rusko, ČR.

Skupina B (Lvov, Charkov): Nizozemsko, Dánsko, Německo, Portugalsko.

Skupina C (Poznaň, Gdaňsk): Španělsko, Itálie, Irsko, Chorvatsko.

Skupina D (Kyjev, Doněck): Ukrajina, Švédsko, Francie, Anglie.

Strastiplná cesta k šampionátu

Do úvodního výkopu šampionátu zbývá jen 190 dnů. Už nyní je jasné, že Poláci a Ukrajinci své původní velkolepé plány nesplní. Oba pořadatelské státy chtěly postavit tři tisíce kilometrů dálnic a rychlostních komunikací, modernizovat železniční tratě, letiště, nádraží a přístavy, vybudovat druhou trasu varšavského metra. Celkově se mělo investovat v přepočtu pět set miliard korun. Polsko se o sto kilometrů nové dálnice přiblížilo k Německu, ale Varšava stále zůstává bez dálničního spojení se zbytkem Evropy. Podle expertů bude dokončena jen třetina plánovaných silnic, druhá trasa varšavského metra vůbec nebude.

Samostatnou kapitolou jsou polští fanoušci. "Nestavěli jsme moderní stadiony, aby na nich panovaly středověké zvyklosti," vyhlásil před časem polský premiér Donald Tusk. Úpravy zákonů však stále nikam nevedou, fotbaloví výtržníci jsou postrachem Evropy. Dvě tisícovky mají zákaz vstupu na stadion, ale problém vyřešen nebyl.

Ještě horší situace je na Ukrajině, teprve až hrozby o možném přenesení turnaje do jiné země urychlily práce. "Podle mě bylo poměrně jednoduché uspořádat mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku, ve vyspělých zemích. Náš úkol byl dvojnásobný, nebo dokonce trojnásobný," připustil ředitel turnaje Markian Lubkivskij.

Stadion ve Vratislavi
zdroj: ČT24

Stadion ve Vratislavi je pro české fanoušky nejlepší volbou

Městský stadion

Kapacita: 42 771 diváků

Uvedení do provozu: 10. září 2011

Vzdálenost od Prahy: 323 kilometrů (automobilem přes čtyři hodiny; pro české fanoušky se jedná o nejlepší volbu, co se týče vzdálenosti)

Vratislav, ležící v jihozápadním Polsku, je historické hlavní město Slezska a bývalého Vratislavského knížectví, v současnosti je hlavním městem Dolnoslezského vojvodství v Polsku. V roce 1327 uznal vratislavský kníže svrchovanost českého krále Jana Lucemburského, připojení celého Slezska k českému státu bylo následně stvrzeno v Trenčínské smlouvě (1335). Dodnes je ve vratislavském erbu zachován český lev. Během 16. století byla Vratislav jedním z nejdůležitějších obchodních měst zemí Koruny české. Vratislav je v současnosti čtvrté největší město Polska, žije v něm 633 000 obyvatel.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články