Olomoucko by mohl vést jako hejtman Oto Košta. Podpoří ho ČSSD

V Olomouci odpoledne naplno začalo další kolo vyjednávání o podobě budoucí krajské koalice. Podle lídra vítězného hnutí ANO Oty Košty, který by se měl podle dosavadních dohod s ČSSD stát hejtmanem, by mělo být jasněji o stanoviscích potencionálních koaličních partnerů v pondělí vpodvečer. Odpoledne o nabídkách jednají krajská vedení jednotlivých stran.

Z dřívějších jednání ANO s ČSSD vyplynulo také, že pozici prvního náměstka by měl zastávat krajský předseda a lídr ČSSD Jiří Zemánek. Třetí partner, který by tyto návrhy stvrdil, však stále není zřejmý. Oslovena byla Koalice pro Olomoucký kraj, kterou tvoří KDU-ČSL a Strana zelených, ANO jednalo také s ODS.

Podle redaktora České televize Martina Laštůvky se zástupci hnutí ANO a Koalice pro Olomoucký kraj shodli na základních prioritách. Měli by spolu s ČSSD 32 z 55 zastupitelů. Pokud by se spojili namísto toho s ODS, drželi by v zastupitelstvu 30 míst. „S hejtmanem lékařem Otou Koštou by hnutí ANO mělo mít na Olomoucku na starost resort dopravy,“ zjistil Martin Laštůvka, podle něhož by školství, regionální rozvoj a finance měly připadnout ČSSD.

V pondělí také od 14:00 o podmínkách možné povolební spolupráce jedná krajské vedení občanských demokratů. Případným koaličním partnerům může ODS poskytnout pět mandátů, které v krajských volbách získala. V neděli se totiž na vnitrostranickém jednání o postupu zástupci strany nedohodli, pokračují proto nyní. „Podle mých informací od 14:00 zasedá krajské předsednictvo ČSSD. Až poté, co budeme mít stanoviska potenciálních koaličních partnerů, mohli bychom se vyjádřit. Odhaduji to na 17:00 až 18:00,“ řekl Košta.

Povolební vyjednávání na Olomoucku

Ve vyčkávací pozici jsou zatím také zástupci Koalice pro Olomoucký kraj. „Čekáme, že nás vyzve k dalšímu jednání vítězné ANO,“ sdělil jejich lídr Ivo Slavotínek.

Krajská vedení stranických organizací by se měla dohodnout na tom, které stanovisko je pro ně ve vztahu ke koaličnímu partnerovi zásadní.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu Olomouckého kraje vítězné ANO získalo 16 křesel, druhá ČSSD bude mít devět křesel a třetí KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj bude mít v olomouckém zastupitelstvu sedm mandátů. Šesti zastupiteli bude disponovat hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. Ke krajským volbám v Olomouckém kraji přišlo 33,2 procenta voličů, zatímco před čtyřmi lety byla volební účast 35,67 procenta.