Svítící rukavice jsou zde. Čeští vědci vyvíjejí látku, která sama dobije elektroniku v oblečení

Odborníci z několika univerzit a firem v Česku pracují na vývoji chytrých oděvů, které budou schopné napájet zabudovanou elektroniku. Vytvořili textilie, jež dokážou fungovat jako akumulátory pro energii získanou ze speciálních fotovoltaických panelů. Pro oděvy navrhli takové látky, které jsou organické a mají ekonomický potenciál. Uvedla to Technologická agentura (TA ČR), jež vývoj chytrých oděvů podpořila 22,6 milionu korun.

Inovátoři už dlouho vytvářejí prototypy chytrých oděvů se zabudovanou elektronikou, které by svým nositelům umožnily mít u sebe neustále různá zařízení, například pro přenos dat. Tato zařízení potřebují pro své fungování energii, a právě s jejím získáním a skladováním po určitou dobu bývá problém.

„Současná řešení spoléhají na dobíjecí akumulátory a využití solárních článků, což je vzhledem k omezené kapacitě nejen poměrně finančně náročné, ale i nepraktické,“ uvedla TA ČR. Akumulátory a zařízení pro rozvod energie se například musí vyjmout před praním.

Vyřešit tento problém by mohla nová chytrá látka, která by systém pro získávání a akumulaci energie nesla přímo ve svých vláknech. „Z technologického hlediska se jedná o tenkovrstvé akumulační systémy, kterou mohou být připravovány tiskovými a nanášecími technologiemi na flexibilní substráty,“ sdělil Tomáš Syrový z Univerzity Pardubice. Takový systém se dá použít pro různé druhy oděvů včetně těch pracovních, u kterých je důležitá bezpečnost.

Svítící rukavice pomohou extrémním montérům

Příkladem chytrého oděvu, který tým zkouší, jsou pracovní rukavice se zabudovaným osvětlením, vhodné pro montování součástek do špatně přístupných míst. „Rukavice je možné využívat v širokém spektru průmyslových výrob, jako je strojírenství, automobilový či chemický průmysl a podobně. O produkt už projevilo zájem několik národních i nadnárodních zákazníků,“ uvedl člen týmu Aleš Hamáček ze Západočeské univerzity v Plzni.

Odborníci doufají, že jejich technologie se uplatní i ve funkčních volnočasových a sportovních oděvech. Částečně se to už podařilo, když spolu s francouzskou návrhářkou Elisabeth de Sennevillovou vytvořili sportovní bundu se solárním dobíjením.

Na projektu se podílí ještě brněnské Vysoké učení technické a firmy Spur, Applycon a COC. Podle předsedy TA ČR Petra Očka je navržené řešení chybějícím článkem v oblasti chytrých látek a je vysoce konkurenceschopné. Odborníci se nyní pokusí svůj vynález dotáhnout do takového stavu, aby ho mohli uvést do výroby.