Žáby žily před 100 miliony lety stejně jako dnes. Místo aut je ohrožovaly nohy dinosaurů

Žáby, které žily před 99 miliony let, se příliš nelišily od těch dnešních, jen byly podstatně menší. Měřily pouze asi dva a půl centimetru. Vyplývá to ze studie vědců z floridského přírodovědeckého muzea, která vyšla minulý týden v časopisu Scientific Reports. Vědci zkoumali nejstarší dosud nalezené žabí předky v jantaru.

„Ty žáby jsou tak zachovalé, jako by uhynuly teprve před měsícem,“ popsal tři roky starý nález ze severní Barmy spoluautor studie David Blackburn. Jde přitom o nejstarší žáby v jantaru, které byly zatím na světě nalezeny. Dosud nejstarší podobné nálezy žab v jantaru byly jen 40 milionů let staré a pocházely z Dominikánské republiky.

Neměnné žáby

Nález žabího předka, jehož vědci pojmenovali Electrorana limoae, pomůže objasnit evoluční vývoj žab. Navíc se jím dokázalo, že žáby žily v tropických deštných pralesech už před 99 miliony let. „Jejich ekosystém se příliš nelišil od dnešních tropických deštných pralesů, jen s tím rozdílem, že s nimi tam žili dinosauři,“ uvedl Blackburn.

„Je velmi neobvyklé najít tak zachovalou žábu z této doby, která je tak malá, má vidět i lebku a kosti. Je to opravdu velmi zvláštní,“ dodal Blackburn, kterého citoval například španělský deník ABC.

Žáby žily podle přírodovědců už asi před 200 miliony let. Jelikož byly ale tehdy velmi malinké, nezachovaly se ostatky, které by šly tak dobře zkoumat jako ty v jantaru. Těch bylo ale zatím nalezeno jen velmi málo.

Vydáno pod