U ISS přistála loď se třemi novými členy posádky vesmírné stanice

Posádka ISS se v pátek rozrostla na šest osob. Celé stanici velí Američan Andrew Feustel.

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) úspěšně přistála ruská loď Sojuz MS-09 se třemi novými členy posádky orbitálního komplexu. Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auňónová Chancellorová a německý astronaut Evropské kosmické agentury (ESA) Alexander Gerst do stanice přejdou za dvě hodiny.

Sojuz MS-09 se připojil k modulu Rassvet ruské sekce ISS po dvoudenním letu, během něhož 34krát obkroužil Zemi. Na oběžnou dráhu loď dopravila ruská nosná raketa Sojuz-FG ve středu odpoledne po startu z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu.

Feustel má velení

Prokopjev, Auňónová Chancellorová a Gerst se připojí ke stávajícím třem obyvatelům stanice, a doplní tak její posádku na obvyklých šest členů. Aktuální velitel ISS Američan Drew Feustel a letoví inženýři Američan Richard Arnold a Rus Oleg Artěmjev jsou na oběžné dráze od 21. března a na Zemi se vrátí v říjnu, zatímco nově příchozí trojice má pobyt naplánovaný do prosince.

Sergej Prokopjev, kterému je 43 let, a o rok mladší Serena Auňónová Chancellorová letí do vesmíru poprvé. Alexander Gerst, který je stejně starý jako jeho americká kolegyně, se na oběžnou dráhu vydává podruhé. Na ISS už šest měsíců pobýval v roce 2014, kdy také absolvoval svou první pracovní směnu vně orbitálního komplexu.

Vydáno pod