Hurikány zpomalují. A pro člověka je to špatná zpráva

Horizont ČT24: Hurikány se zpomalují (zdroj: ČT24)

Roku 2017 se hurikán Harvey udržel nad jižní částí amerického státu Texas po dobu čtyř dní. Za tu dobu přinesl na pevninu víc než metr deště a způsobil nevídané škody ve výši přes 125 miliard dolarů.

Vědci se v poslední době přou o tom, zda má na sílu hurikánů nějaký vliv změna klimatu. Zatím o tom neexistuje přesvědčivý a uznávaný důkaz, ale je jasné, že hurikány jsou součástí většího vzorce. A právě extrémní pomalost pohybu hurikánu Harvey je pro experty úžasnou ukázkou toho, jak se „něco“ mění.

Nová studie, která vyšla 6. června v odborném časopise Nature, ukazuje, že tropické cyklóny (včetně hurikánů) za posledních 70 let zpomalily o přibližně 10 procent. Tato práce vychází z údajů amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA): autoři práce prostudovali data o 7585 tropických cyklónách v letech 1949–2016 a spočítali jejich rychlost předtím a poté, co se bouře dostaly na pevninu.

Výsledek: Roku 2016 se tyto bouře, k nimž patří i hurikány, pohybovaly průměrně o dva kilometry za hodinu pomaleji než v roce 1949. Jde tedy o desetiprocentní pokles za období, kdy se Země ohřála o 0,5 procenta. Jde ale o výsledky průměrné, takže v některých oblastech bylo zpomalení ještě mnohem výraznější.

Podle článku v časopisu Nature jsou největší extrémy ve třech oblastech: v Austrálii bouře zpomalily o 19 procent, na východě Severní Ameriky o 20 procent a ve východní Asii dokonce o 30 procent.

  • Jde o stejný meteorologický jev, tedy tropickou cyklonu, jen se v různých oblastech nazývá různě:
  • Severní Amerika – hurikán. Název pochází zřejmě od mayského boha větrů Huracana.
  • Asie – tajfun. Do Asie se toto slovo dostalo z řečtiny, kde označovalo mytologického obra Týfóna.
  • Indický oceán – cyklon. Poprvé toto slovo použil britský obchodník Henry Piddington roku 1848. Vycházel z řeckého slova kykloun, které znamená pohybovat se v kruhu.

Jaké jsou dopady zpomalení tornád?

Toto zpomalení neznamená, že by měly bouře menší sílu nebo že by se rychlost větru v hurikánu zmenšila. Jedná se o to, že se hurikán jen pomaleji přesouvá z místa A na místo B. Dopad na člověka to může mít značně negativní: když se hurikán dostane na nějaké obydlené místo, může tam vydržet delší dobu.

Pokud se to stane, může to mít značně negativní dopad zejména na místa, jako je Houston – tedy regiony, které se ještě nyní vzpamatovávají z hurikánů z minulých let.

Vydáno pod