Naděje pro pacientky s rakovinou vaječníků. Česká studie využívá mrtvých nádorových buněk

Pacientkám s rakovinou vaječníků má pomoci nová česká studie (zdroj: ČT24)

V tuzemsku se léčí v rámci klinických testů nových přípravků tisíce lidí. Třeba pacientkám s rakovinou vaječníků má pomoci studie nové, ryze české imunoterapie. Na začátku byl odšťavňovač ovoce a zeleniny, jehož úpravou vznikl stroj, který zabíjí pomocí vysokého tlaku nádorové buňky. Ty pak jako součást léku hledají zhoubné bujení.

„Zabité buňky následně využíváme k tomu, abychom získali informace, které umožní naší vakcíně najít nádorové buňky v organismu pacienta,“ vysvětluje postup specialista buněčných laboratoří Sotio Vít Budinský.

Druhou část léku vytvoří v laboratoři z bílých krvinek konkrétní pacientky. Po prvotním zpracování trvá výroba sedm dní. „Buňky většinu času zrají v inkubátorech. V průběhu zrání k nim přidáváme pouze cytokiny, což jsou růstové faktory,“ uvedl Budinský.

Hotový lék čeká ještě měsíc testování. Mezitím zůstává v tekutém dusíku v minus 195 stupních.

„Byla to vždycky návštěva Prahy s aplikací injekcí, nebylo to nějak zátěžové, neměla jsem teploty, nic,“ popisuje Jana Hrnčířová, které nádor diagnostikovali koncem roku 2014. Krátce nato se přihlásila do studie.

Také lékaři zatím mají s léčbou dobré zkušenosti. „Můžu říct, že se nám zdá, že pacientky z toho skutečně významně profitují,“ říká vedoucí onkogynekologického centra na klinice VFN v Praze David Cibula.

Jako u řady nádorů i u karcinomu vaječníků lékaři kombinují více léčebných možností. Konkrétně Eva Hrnčířová před imunoterapií absolvovala operaci a chemoterapie.