Do kosmu úspěšně odstartovala evropská družice Sentinel. Bude sledovat změny klimatu

Raketa Rokot z ruského kosmodromu Pleseck vynesla ve středu na oběžnou dráhu kolem Země evropskou družici Sentinel-3B, která je součástí projektu pro sledování životního prostředí s názvem Copernicus.

Evropská kosmická agentura (ESA) považuje program Copernicus, který má pomoci přesněji předpovídat počasí a také globální klimatické změny, za největší současný průzkumný projekt naší planety. Nově vynesený satelit se připojil k družici Sentinel-3A, která je na orbitě od roku 2016.

Podívejte se, jak vypadal start: 

Přístroje na sledování klimatu

Aparáty budou sledovat teplotu oceánů a výšku hladiny. Získaná data pomohou nejen s výzkumem klimatických změn, ale také se sledováním lesních požárů, znečištění vody či ropných skvrn. Poznatky pomohou i rejdařským společnostem v plánování nejvýhodnějších tras.

Pro raketu Rokot, která je civilní verzí sovětské mezikontinentální rakety UR-100N (v kódu NATO SS-19), byl středeční start tím posledním, uvedla DPA. Evropsko-ruský projekt pro civilní využití těchto raket po 18 letech a 27 startech tímto skončil.

Co je Copernicus?

Copernicus je název programu Evropské komise pro pozorování Země, dříve známé jako GMES (Globální monitoring životního prostředí a bezpečnosti). Je pojmenován po zakladateli novodobé astronomie Mikuláši Koperníkovi.

Systém sdružuje pozorovací satelity a pozemní snímače, které monitorují jednotlivé oblasti Země a pomáhají předvídat vznik živelních katastrof a podílejí se také na meteorologických předpovědích.

Monitoring například umožňuje dřívější zásah při přírodních katastrofách, což by mělo snižovat ztráty na životě a škody na majetku. Díky monitoringu i meteorologickým předpovědím by se také měly optimalizovat zemědělská produkce, rybolov, turistický ruch, doprava i urbanistický rozvoj.