Legalizace marihuany může omezit případy předávkování opiáty, tvrdí dvě studie

Legalizace marihuany může pomoci řešit problém drogové závislosti a může snížit počet smrtelných případů předávkování. Podle agentury AP to naznačují dva průzkumy publikované na začátku dubna v odborném časopisu JAMA Internal Medicine. Jiní vědci ale varují, že legalizace měkkých drog může drogovou epidemii v USA zhoršit.

Nové studie se přímo nezabývají vlivem legalizace marihuany na zneužívání drog. Dokazují ale údajně, že legalizace může omezit předepisování opiátů, jejichž nadměrné užívání je považováno za klíčový faktor drogové epidemie.

Z jedné studie vyplývá, že v amerických státech, kde bylo povoleno užívání marihuany k léčebným účelům, se množství předpisovaných opiátů tlumících bolest snížilo o šest procent. V těch státech, kde bylo navíc povoleno používat marihuanu k „rekreačním“ účelům, byl zaznamenán pokles počtu předpisů o dalších šest procent.

Zatím víme jen málo

Podle kritiků studie nepotvrzuje, že lidé nežádali o předpis na opiáty skutečně proto, že měli místo nich přístup k marihuaně. Druhá studie navíc zkoumala jen vzorek osob starších 65 let a neprokázala, že se zjištěné poznatky vztahují na celou populaci. Pro zjištění hodnověrných výsledků proto odborníci doporučují další výzkum.

  • Marihuana se získává z konopí. Zejména díky psychoaktivní látce THC (tetrahydrocannabinol) má analgetické účinky, pomáhá například lidem s roztroušenou sklerózou zmírňovat svalové napětí a třes a osobám s Tourettovým syndromem snižuje četnost tiků.
  • Ulevuje i lidem po chemoterapii větší chutí k jídlu a snížením pocitu nevolnosti. Velmi slibné jsou pak nejnovější práce, které prokazují její léčebné účinky při tlumení symptomů Alzheimerovy choroby.

Některé americké státy marihuanu legalizovaly v několika uplynulých letech. Státy, které v USA pěstování marihuany legalizovaly, mají většinou velmi pozitivní odezvu, zejména ekonomickou. Například v Coloradu již státní příjmy z marihuany přesáhly miliardu dolarů ročně, což je suma srovnatelná s příjmy z obilí. Očekává se, že do 2020 zisky ještě výrazně narostou a jen v Coloradu překonají příjmy z celé americké National Football League.

Přitom kriminalita ani další stránky spojené s užíváním rekreačních drog se nijak nezvýšily. První výsledky přišly devět měsíců po legalizaci: například data FBI o kriminalitě vůbec neprokázala jakékoliv její zvýšení. Má to však i stinnou stránku, na niž upozornili ve zprávě vědci v odborném časopise Environmental Science and Technology.

Bez údajů se nic neví

Vyzývají v ní americké federální agentury, aby se pokusily minimalizovat škody, které pěstování marihuany způsobuje a jež budou v dalších letech zřejmě ještě mnohem větší než nyní. Hlavní autor práce William Vizuete varuje, že dopad pěstování marihuany na životní prostředí je enormní. Ve studii zdůrazňuje, že konopí, z něhož se droga získává, je rostlina velmi náročná na podmínky i péči.

Rostlinky potřebují vysokou teplotu (25–30 stupňů, aby mohly být pěstovány pod střechou), silné světlo, vysoce úrodnou půdu a především obrovské množství vody – asi dvojnásobek toho, co spotřebují například hrozny. Podle autorů má marihuana i další environmentální dopady způsobené velkou spotřebou vody a energií i kontaminací okolí hnojivy.