Záněty dásní mohou zhoršovat cukrovku i onemocnění cév

Lidé, kteří se lépe starají o své zuby, mohou žít déle – zdravé zuby prodlouží délku života o víc než dva roky. Naopak časté záněty způsobují nadměrnou reakci imunitního systému, která vyčerpává organismus. Upozorňují na to stomatologové v rámci Světového dne ústního zdraví, který připadá na úterý.

Chronické záněty dásní mohou podle stomatologů zhoršovat cukrovku a onemocnění cév. 

„Neléčený chronický zánět ovlivňuje i vzdálené orgány. Bakterie prostupují do krevního řečiště a dostávají se i do cév,“ popsala Štěpánka Bálková z předsednictva Čestké stomatologické komory. Zánět dásní tak podle ní znamená až dvojnásobné riziko nemocí srdce a cév. „Je dokonce vyšší než u pacientů s vyšším cholesterolem,“ dodala.

Souvislost s cukrovkou je prokázána

Zdraví zubů a dásní se vzájemně ovlivňuje i s cukrovkou, kterou v Česku trpí asi osm procent lidí a čtvrt milionu o ní ještě neví. Zánětlivá onemocnění v dutině ústní podle Bálkové zvyšuje hladinu krevního cukru a zároveň jsou sliny diabetiků sladké, takže poškozují zuby.

Chronický zánět dásní mají podle prezidenta stomatologické komory Romana Šmuclera pacienti v ústech ne měsíce, ale někdy i roky nebo desetiletí. „Kromě ztráty chrupu to znamená obrovskou reakci imunitního systému,“ dodal. Prokázaný je podle něj i vliv na vznik demence.

Kromě správného čištění, zubní pasty s fluorem a preventivních návštěv u zubaře a zubního hygienika je podle Bálkové čtvrtým pilířem péče o zuby také zdravé stravování. Světový den ústního zdraví, který byl stanoven na 20. března, se připomíná ve 160 zemích světa. Akce s ním spojené jsou po celý měsíc na mnoha místech v Česku.