Loni v Česku žilo 106 zubrů evropských, nejvíce od jejich vyhubení

Zubrů evropských chovaných v Česku loni opět přibylo. Jejich počet se meziročně zvýšil o 13 na 106 a poprvé od doby, kdy byl tento ohrožený druh na území Česka ve středověku vyhuben, tak překročil stovku. Uvedli to ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál a Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd.

„Zatímco v roce 1992 žilo ve všech českých chovech 14 zubrů, v současnosti se jich například jen v rezervaci v bývalém vojenském prostoru Milovice vyskytuje 17,“ uvedl pro srovnání Dostál. Doplnil, že v roce 2014 bylo v českých chovech 58 zubrů evropských a o rok později 78.

Do loňského roku v Česku bylo deset zubřích chovů, z toho pět tvořily zoologické zahrady. Druhou polovinu zastupovaly Zoopark Stěžery, dva soukromé chovy, obora Vojenských lesů a statků Židlov v Ralsku a rezervace v Milovicích. Jeden ze soukromých chovů, v Libni u Nového Strašecí, ale zanikl, takže nyní zůstává v Česku devět chovů.

České stádo zubrů se rozšířilo o pět nových samic (zdroj: ČT24)

Nejmenším chovem je Zoopark Stěžery, který má jednoho zubra. Naopak nejvíce těchto zvířat žije v oboře Židlov, kde by stádo mělo letos na základě doporučení koordinátorů Mezinárodní plemenné knihy přejít do polodivokého režimu, který už nyní funguje v Milovicích.

Čeští zubři jsou vzácní zubři

Podle Dostála většina zubrů v Česku, konkrétně 82 zvířat, patří k vzácnější tzv. nížinné genetické linii. K méně vzácné nížinně-kavkazské linii patří 24 zubrů. „Důležité bude, až stovku přesáhne počet kusů náležejících k nížinné linii. Právě stohlavá populace je totiž považována za geneticky soběstačnou,“ doplnil Jirků.

Z hlediska věku zvířat jsou nejstarší zubři v pražské a plzeňské zoologické zahradě. Jsou jimi dvě samice, kterým letos bude 23 a 22 let. „U samic zubra v přírodě je rekord 24 let, v zajetí 28, u samců v přírodě jen 16, v zajetí pak 23 let,“ uvedl Jirků.

Organizace Česká krajina vede českou pobočku mezinárodní ochranářské organizace European Bison Conservation Center (EBCC). Celosvětové počty zubrů v roce 2016 dosáhly 6573 kusů, údaje za loňský rok nejsou zatím k dispozici.

Vydáno pod