Nejtajemnější typ kosatky vědci poprvé nafilmovali pod vodou. Říkají jí „déčko“

Existuje jen jediný druh kosatky – kosatka dravá. Nové video ale možná povede k tomu, že se začnou přepisovat encyklopedie. Kosatky typu D by se mohly stát zvláštním poddruhem nebo dokonce novým druhem.

Před dvěma měsíci se z Antarktidy do Jižní Ameriky vracela loď National Geographic Explorer se 150 cestujícími. Většinu z nich tvořili vědci, kteří zkoumali nejjižnější kontinent. V šest ráno zazněl poplach – všichni na palubu. Co se stalo tak důležitého?

Kolem lodi plulo hejno kosatek. Na tom by nebylo nic tak výjimečného, kdyby si přírodovědci nevšimli, že jde o kosatky typu D. Za dobu, co věda tyto mořské savce studuje, byly pozorovány jen několikrát – existuje podezření, že by se mohlo jednat o zvláštní poddruh nebo dokonce samostatný druh kosatky.

Čtyřicítka kosatek si kolem lodi bezstarostně plavala a hrála, lidí ani hluku motoru se zvířata nebála. Vědci toho využili a rychle ponořili pod hladinu kameru, pomocí níž zachytili kosatky typu D úplně poprvé pod vodou.

Celé to byla naprostá náhoda a za unikátní záběry vděčí vědci právě jí a současně duchapřítomnosti kameramana. Normálně se totiž tento typ kosatek vyskytuje jen v hlubinách a k hladině zamíří jen nadechnout se – žijí v mrazivých podmínkách.

Kde se vzaly kosatky typu D?

Že existuje typ D, víme teprve od roku 1955, kdy na novozélandské pláži uvízlo několik velmi podivných kosatek, které neodpovídaly ničemu, co by mořští biologové znali. Měly mnohem kulatější hlavy než známé druhy, jejich hřbetní ploutve byly ostřejší a bílé skvrny výrazně menší než u známých druhů.

Od té doby byly tyto kosatky pozorovány jen velmi vzácně. Oceánolog Robert Pitman, kterého oslovil časopis National Geographic, patří mezi vědce, kteří viděli kosatku typu D takhle detailně poprvé – přitom je jedním z nejuznávanějších expertů na mořské savce.

Záběry potvrdily, co o kosatkách víme: jejich hlavy jsou větší a kulatější, ploutve štíhlejší a s ostřejší špičkou. Všechny tyto znaky pozorované doposud jen z palub lodí jsou velmi dobře vidět i pod hladinou. Mnohem lépe se daly pozorovat bílé skvrny kolem očí kosatek, jež jsou u tohoto typu menší.

Podle fotografií, které Robert Pitman shromáždil, je typ D ze všech kosatek vzhledem nejvíce jedinečný. Před pěti lety se mu také povedlo získat DNA z kostry tohoto typu kosatky, kterou mají v novozélandském muzeu.

Ani to ale zatím nestačilo, stále o nich víme jen pramálo. Nové záběry snad prozradí víc. „Pokud je to opravdu nový druh, pak se jedná o největší nepopsané zvíře na naší planetě,“ uvedl Pitman pro National Geographic.