Falcon vzlétl. Start obří rakety Elona Muska dopadl na dvojku. Přesto je to přelom

Zatímco oba pomocné vzletové stupně, které se po úterním startu oddělily od rakety Falcon Heavy soukromé americké společnosti SpaceX, bezpečně přistály v areálu kosmického střediska Mys Canaveral, první stupeň centrální části nosiče se neplánovaně zřítil do Atlantského oceánu.

Na tiskové konferenci to uvedl zakladatel SpaceX Elon Musk, který i tak premiérový let nejsilnější rakety současnosti označil za mimořádný úspěch.

Podle plánu se nejdříve od nosiče oddělily pomocné vzletové stupně, takzvané boostery, které takřka současně dosedly na přistávací plochu ve vesmírném středisku na Floridě. O něco později se odpojil i první stupeň centrální části, který měl přistát na plošině v Atlantiku. Podle Muska ale při návratu tohoto stupně došlo palivo (respektiva zážehová látka pro spuštění dvou ze tří motorů), které bylo nezbytné pro zpomalení a řízené dosednutí. Dodal, že stupeň narazil na hladinu oceánu zhruba sto metrů od plošiny rychlostí asi 500 kilometrů v hodině.

Podívejte se let Starmana:

Přistávací loď má od trosek rakety poškozené dva motory. „Vypadá to, že to bude pozoruhodná nahrávka, pokud tedy kamery rovněž nevybuchly,“ dodal Musk k neúspěšnému přistání.

Stav obou boosterů je naopak podle Muska v pořádku, takže by mohly být znovu použity. To se ale pravděpodobně nestane, neboť jde o starší verze, které již společnost SpaceX nahradila novými, a navíc je již jednou v roce 2016 použila. Sledovat simultánní přistávání stupňů v areálu Mysu Canaveral bylo podle Muska asi nejvíce vzrušující věcí, jakou kdy viděl.

Musk před startem opakovaně varoval, že testovací let se nemusí podařit. Také tehdy řekl, že úspěchem by bylo i to, kdyby Falcon Heavy vybuchl dostatečně vysoko, aby nezničil startovací plochu.

„Měl jsem před očima obrázek gigantické exploze na startovací ploše,“ popsal Musk své pocity před nakonec úspěšným startem rakety. „Naštěstí se to ale nestalo,“ řekl. „Bláznivé věci se stávají skutečností,“ dodal vizionář.

V nákladovém prostoru nosiče byl umístěn Muskův osobní elektromobil Tesla Roadster s postavou hvězdného muže Starmana. Automobil bude nyní po eliptické heliocentrické dráze kroužit kolem Slunce podobně jako planety. „Vedle dalších zajímavostí z nákladového prostoru nelze nepřipomenout, že na šedé desce pod automobilem s graficky pohledným písmenem X, typickým pro Muskovu raketo-kosmickou společnost, jsou vyryta jména pracovníků SpaceX.

Elon Musk totiž umí poděkovat svým spolupracovníkům, ostatně jako neváhá věnovat značný čas dotazům veřejnosti z celého světa na Twitteru. Když se ho jeden z účastníků diskuse zeptal, zda si může červený sporťák ponechat, když si pro něj doletí, bez okolků přitakal, že samozřejmě, že s tím nemá žádný problém,“ uvedl publicista Pavel Toufar pro web Technet. 

Raketa Falcon Heavy otevírá cestu k letům na Měsíc a k dalším expedicím v hlubokém vesmíru. SpaceX ale tento nosič k takovýmto pilotovaným misím využívat zřejmě nebude, Musk totiž na tiskové konferenci prohlásil, že společnost chce nyní vynaložit všechno úsilí k dokončení vývoje zcela nové opětovně využitelné rakety BFR, která má být schopná vynést na nízkou oběžnou dráhu kolem Země až 150 tun nákladu. Pro srovnání, Falcon Heavy na stejnou orbitu může vynést zhruba 64 tun a legendární americký Saturn V, který stále drží prvenství nejsilnější rakety historie, až 140 tun.