V Británii povolili vznik dětí se třemi biologickými rodiči. Zatím jen ve výjimečných případech

Britský úřad pro lidskou fertilizaci a embryologii (HFEA) vydal lékařům z nemocnice v severoanglickém Newcastlu povolení, aby počali děti s genetickou informací tří dárců. Spojené království předloni jako první země na světě schválilo zákon, který legalizuje proceduru, na jejímž konci by se mělo narodit dítě se třemi biologickými rodiči.

V Británii se jedná o první povolení této procedury, která má za cíl předejít přenosu některých genetických onemocnění z matky na dítě. V minulých dvou letech se ale už narodily přinejmenším dvě děti se třemi rodiči, a to v Mexiku a na Ukrajině, kde zákony s touto metodou nepočítají, a musí se k ní tak vyslovovat speciální komise.

Jádrem postupu je nahrazení matčiných mitochondrií, které se v buňce podílejí na produkci energie, mitochondriemi dárkyně. Každá mitochondrie přitom nese vlastní DNA, takže narozené dítě má ve výsledku nejen matčinu a otcovu DNA, ale také DNA získanou od dárkyně.

Reprodukční biolog Josef Fulka k principu mitochondriálního dárcovství (zdroj: ČT24)

Lékaři z nemocnice v severní Anglii dostali povolení použít proceduru, aby zabránili přenosu smrtelné genetické nemoci dvou žen na jejich děti. Obě podle listu The Guardian trpí syndromem MERRF, tedy myoklonickou epilepsií s rozeklanými červenými svalovými vlákny.

Licenci k provádění experimentální terapie univerzita v Newcastlu dostala již loni, každé její použití u konkrétní pacientky ale na základě britského zákona vyžaduje speciální povolení úřadu HFEA.

Žádná masová záležitost

Expertní komise ve svém doporučení vyzvala úřady, aby byl zmíněný postup s využitím tří genetických dárců využíván obezřetně a za mimořádných okolností. „Je to rozhodnutí historického významu,“ řekla předsedkyně HFEA Sally Cheshireová. „Jsem si jistá, že pacienti budou mít skutečnou radost z toho, o čem jsme dnes rozhodli,“ dodala.

„Mitochondriální dárcovství nám poskytuje skutečnou možnost napravit řadu potenciálně nebezpečných dědičných podmínek a přináší naději stovkám postižených rodin v Británii,“ poznamenal profesor Oxfordské univerzity Dagan Wells.

Početí z DNA tří lidí
Zdroj: ČT24

HFEA nicméně říká, že metoda není určena pro masové nasazení, ale pro výjimečné případy, kdy hrozí velmi vysoké nebezpečí, že rodiče přivedou na svět potomka s mitochondriální nemocí. Na úpravu embryí navíc kliniky ani rodiče nemají automatický nárok, každý případ musí HFEA posoudit zvlášť. Nemocnice již ale mohou žádat o licence pro takovéto zákroky.

Plození dětí se třemi rodiči však má své odpůrce. Genetické změny, ke kterým při procesu dochází, se v některých případech přenesou na další generace. Kritici lékařům vyčítají, že si „hrají na Boha“ a umožňují cestu k „designování dětí na míru“. „Chránit život je etická věc,“ je však přesvědčen doktor John Zhang, který lékařský tým vedl.