Elektronické cigarety pod lupou amerických vědců: škodí, nebo prospívají?

Mladí lidé přestávají kouřit klasické cigarety, ale o to raději mají cigarety elektronické. Problém je, že se neví, jaký je jejich dlouhodobý vliv na lidské zdraví.

V úterý byla v USA zveřejněna zpráva, která popsala, jaká jsou rizika elektronických cigaret a takzvaného vapování. Experti se shodli, že tato činnost může být návyková, přestože vznik dlouhodobé závislosti studiemi prokázán zatím nebyl. Dospívající, kteří tyto přístroje používají, stojí podle vědců navíc před větším rizikem, že přejdou ke kouření klasických cigaret.

O možném riziku, které je s elektronickými cigaretami spojené, se mluví už delší dobu, tyto přístroje však zatím existují tak krátkou dobu, že doposud vzniklo jen málo prací, které by se tomuto fenoménu podrobně věnovaly. O to důležitější je nová zpráva, kterou vytvořila National Academies of Sciences, Engineering and Medicine – jde o nejrozsáhlejší analýzu výzkumu, který se vapování týká.

Zpráva uvádí, že tato zařízení jsou bezpečnější než klasické kuřácké produkty a také, že pomáhají s odvykáním kouření. Opírá se přitom o důkazy, že přechod od cigaret k elektronickým cigaretám může snížit vystavení kuřáka rizikovým látkám, jako je třeba dehet a další karcinogeny.

Zatím však vědci neříkají, že jsou elektronické cigarety bezpečné: chybí k tomu zejména výsledky vědeckých studií, které by zkoumaly, zda dlouhodobým používáním nevzniká závislost a také jaký je dlouhodobý dopad na lidské srdce, plíce a reprodukční orgány.

Odvrácená stránka vapování

Vědecký panel současně popsal některá z rizik, která jsou díky řadě studií jistá. Tím největším je, že vapování může mladé lidi přivést ke kouření klasických cigaret, které jsou mnohem nezdravější než e-cigarety. Vědci zatím ale nebyli schopní potvrdit, zda je nějaká souvislost mezi vapováním a vznikem následné závislosti na nikotin v cigaretách  u teenagerů– je tedy možné, že teenageři s klasickými cigaretami jen experimentují. Obecně ale platí, že na samotné vapování lze vybudovat závislost.

Pro dospívající jsou dnes elektronické cigarety nesmírně populární. Sledují na webu spousty videí, kde s nimi youtubeři předvádějí nejrůznější zábavné kousky. Vliv těchto „influencerů“ na mladé je podle řady studií velmi výrazný, dá se srovnat s kouřícími kovboji ve starých reklamách na cigarety.

Elektronické cigarety se navíc prodávají s nejrůznějšími vůněmi a příchutěmi, což je pro mladé kuřáky velmi atraktivní a může je to ke kouření přitáhnout lépe a rychleji než poněkud specifická chuť klasického tabáku.

„Co se týká otázek na dopad e-cigaret na lidské zdraví, je jich stále ještě mnoho nezodpovězených,“ uvedl David Eaton, který výzkum vedl. „Elektronické cigarety se nedají snadno zaškatulkovat jako pozitivní nebo škodlivé.“

Právě proto, že zatím nemáme jistotu, co s lidmi dělá dlouhodobé vapování, doporučila zpráva, aby vědci tomuto tématu věnovali i nadále – důležitý by měl být zejména výzkum důsledků na těhotenství.

Kouření už mladé nebaví

V posledních desetiletích došlo mezi lidmi k výraznému poklesu množství kuřáků. Podle posledního velkého výzkumu kouřilo roku 2015 asi 37 milionů Američanů – což je 15 procent dospělých. Ještě roku 2001 to přitom bylo 21 procent a v šedesátých letech dvacátého století dokonce 42 procent dospělé populace USA. Tento pokles je výrazný také u mladých dospělých: tam se jedná o pokles ze 34 procent na 22 procent.

Elektronické cigarety jsou pro velké firmy jednou z cest, jak se s tímto obrovským úbytkem zákazníků vypořádat.

Vydáno pod