Ibuprofen dělá z mužů „dočasné starce“. Může způsobit neplodnost, varuje studie

Mužům, kteří dlouhodobě užívají vysoké dávky látky ibuprofen, obsažené v mnoha dostupných lécích proti bolesti, hrozí vyšší riziko ztráty plodnosti a také dalších zdravotních problémů – například poruch erekce, únavy nebo úbytku svalové hmoty.

Vědci studovali mladé zdravé muže, kteří užívali tento běžný lék proti bolesti po dobu šesti týdnů. Ukázalo se, že lék narušil produkci mužských pohlavních hormonů a způsobil vznik zdravotního stavu podobnému tomu u starců nebo silných kuřáků.

Jedná se o takzvaný hypogonadismus. Stačilo k tomu, aby po dobu dvou týdnů užívali dvakrát denně 600 miligramů ibuprofenu. Tento stav vzniká, když se organismus snaží zvýšit výrobu testosteronu, protože normální produkce ve varlatech klesá.

Výzkum na jednatřiceti 18–35letých mužích provedli vědci z Kodaně. Popsali, že projevy této poruchy byly u sledované skupiny jen mírné a navíc přechodné, ale obávají se, že při dlouhodobějším užívání léku by se mohly stát permanentními. Důsledkem by mohla být dlouhodobě nízká úroveň testosteronu v mužském těle, které se není schopné přizpůsobit jeho úbytku.

  • Ibuprofen je léčivo ze skupiny nesteroidních antiflogistik, které se používá na tlumení bolestí, zánětů a horeček. Existuje ve formě tablet, sirupů a léků pro lokální podání (krémy, gely). Tablety v síle do 400 mg se dají zakoupit v lékárně i bez lékařského předpisu. Síla 600 mg je vázaná na lékařský předpis. Prodává se pod různými komerčními názvy, např. Apo-Ibuprofen, Brufen, Dolgit, Ibalgin, Ibumax, Nurofen aj.

„Nejvíce se obáváme o plodnost mužů, kteří tento lék užívají dlouhodobě,“ uvedl vedoucí výzkumu David Møbjerg Kristensen. „Tyto přípravky jsou skvělé proti bolesti, ale jisté množství lidí je používá, aniž by je chápalo jako léky.“

Problém se týká i sportovců

Například v březnu letošního roku varoval bývalý lékař fotbalové asociace FIFA Jiří Dvořák, že mezi elitními fotbalisty zaznamenal alarmující trend nadužívání léčiv na potlačování bolesti, jako je právě ibuprofen. Podle něj tento lék nebo podobné přípravky používá asi polovina sportovců, kteří se zúčastnili Světového poháru, každý den.

Podle dalšího autora této studie, francouzského lékaře Bernarda Jégoua, není problém občasné užívání ibuprofenu ke zmírnění bolesti například ze zubů nebo z dalších krátkodobých příčin. Ale užívat takové přípravky měsíce rozhodně nedoporučuje, pokud k tomu není opravdu závažný důvod. „Tuto poruchu normálně známe od starých mužů, takže je to alarmující,“ uvedl Jégou. „Obáváme se především o zdravé lidi, kteří tyto léky brát nemusí. Riziko je pro ně větší než prospěch.“

Další problémy?

Na problémy s ibuprofenem už upozornilo více studií; měl v nich negativní dopad na celou řadu zdravotních stavů.

Už roku 2012 například varovali lékaři před tím, aby ibuprofen užívaly těhotné. Prezident České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák tehdy uvedl, že ibuprofen může poškodit vývoj srdce u plodu a nepříznivě ovlivnit děložní činnost, a tím zkomplikovat průběh porodu.

„Není to lék, který by byl určen těhotným, rozhodně ho nedoporučujeme. Na bolest mohou ženy v těhotenství zkusit třeba paralen,“ řekl. Největší riziko je podle Dvořáka v prvním a třetím trimestru, tedy na počátku a na konci těhotenství. V prvním trimestru by se žena měla vyhnout naprosté většině léků.

Ibuprofen nedoporučují lékaři ani ženám, které se snaží otěhotnět – bylo zjištěno, že může blokovat uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze. Bývá také spojován s vyšším výskytem potratů v časné fázi těhotenství.

Proti užití ibuprofenu u kojících žen nejsou odborné argumenty, měly by se však poradit s lékařem. Do mateřského mléka ibuprofen prostupuje, ale v naprosto minimálním množství. Podle příbalového letáku zvyšuje užívání ibuprofenu riziko srdečních vad z méně než jednoho procenta na zhruba 1,5 procenta, riziko stoupá s dávkou a dobou užívání.