Izraelští archeologové našli lidské artefakty staré půl milionu let

Izraelší archeologové nalezli pozůstatky po životě člověka vzpřímeného. Sto získaných vzorků je skvělým nástrojem pro poznání jejich způsobu života.

Archeologové nedaleko izraelského Tel Avivu objevili opracované pazourky a další nářadí, které zřejmě patřilo prehistorickým lidem z rodu Homo erectus (člověka vzpřímeného). Podle archeologů artefakty pochází z doby před 500 000 lety. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Naleziště, které se nachází u města Džaldžúlja, bylo podle odborníků „rájem“ pro naše prehistorické předky. V oblasti byla různorodá vegetace, protékal jí potok a zdržovalo se tam mnoho zvířat.

Archeologové v hloubce asi pěti metrů na místě objevili více než 100 velmi zachovalých opracovaných pazourků a další nářadí našich předků.

„Voda sem přinášela úlomky pazourků, z kterých se na místě vyrábělo nářadí. Naši předci zde také lovili a zpracovávali zvířata, která se tu zdržovala… Prehistoričtí lidé tu měli vše, co potřebovali,“ uvedl vedoucí archeologického institutu v Tel Avivu Ran Barkaj.

„Naleziště je úžasné, zejména kvůli zachovalosti artefaktů a také protože nám pomůže lépe poznat tuto prastarou kulturu,“ řekla Majaan Šemerová z izraelského památkového ústavu. Archeologické práce na místě začaly před rokem poté, co bylo oznámeno, že v oblasti bude postavena budova.

Nejúspěšnější z lidí

Homo erectus obýval naši planetu před 1,89 milionu let až 143 000 lety a zřejmě patřil k prvním lovcům a sběračům. Dokázal systematicky vyrábět kamenné nástroje, například pěstní klíny. Mezi další inovace patřilo také užívání ohně, ale zřejmě ještě ne pro přípravu potravin.

Homo erectus byl nejdéle žijícím hominidem vůbec – z evolučního hlediska tedy byli zřejmě nejúspěšnějším druhem hominida – jeho jednotlivé poddruhy a formy přežívaly více než 1,7 milionu let.