Drama angolské družice má šťastný konec: Rusko s ní obnovilo spojení

Ruská raketová korporace RKK Eněrgija v pátek potvrdila, že se podařilo znovu navázat spojení s první angolskou družicí Angosat-1, vynesenou do vesmíru v úterý. S odvoláním na prohlášení korporace o tom informovala agentura TASS. RKK Eněrgija, která je výrobcem satelitu, ztrátu spojení s telekomunikační družicí ohlásila ve středu. Nyní uvedla, že aparát, pojištěný na 100 milionů dolarů (asi 2,1 miliardy Kč), je v pořádku.

Nosná raketa Zenit-2SB se satelitem Angosat-1 vzlétla z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu v úterý ve 20:00 SEČ. Krátce po navedení na plánovanou oběžnou dráhu ve středu v 04:54 SEČ a navázání kontaktu s řídícím střediskem na Zemi se ale spojení přerušilo. Výpadek nastal během roztahování panelů solárních baterií po odeslání prvních telemetrických údajů.

„Specialisté z RKK Eněrgija obdrželi telemetrické informace z kosmického satelitu Angosat, vyneseného (do vesmíru) raketou Zenit-2SB z kosmodromu Bajkonur 26. prosince… Získané údaje ukazují, že veškeré parametry palubních systémů stroje fungují správně,“ citovala agentura z prohlášení korporace.

O opětovném navázání spojení se „ztracenou“ družicí informovaly ruské agentury s odvoláním na anonymní zdroje již ve čtvrtek, oficiální potvrzení následovalo až nyní.

„Podle předběžných dat spadlo spojení s Angosatem kvůli vybití baterií. V tu chvíli ale družice už byla nasměrovaná na Slunce a měla rozevřené panely slunečních baterií. To umožnilo postupně obnovit proud v elektrickém systému aparátu,“ vysvětlil zdroj agentury TASS.

Telemetrie předpokládá automatické odeslání údajů o činnosti palubních systémů družice na Zemi. Komunikační kanál rovněž umožňuje posílat na satelit povely z pozemního řídicího střediska.

Angola družici potřebuje

Družici Angosat o hmotnosti 1647 kilogramů zkonstruovala z ruských součástek korporace Eněrgija na zakázku angolského ministerstva spojů.

Angolský projekt počítá s vypuštěním družice s retranslátorem, s vytvořením pozemní infrastruktury na předměstí Luandy a s televizním vysíláním. Má také zlepšit komunikační služby přes satelit a přístup k internetu. Projekt v hodnotě přibližně 280 milionů dolarů (asi šest miliard Kč) financuje úvěr poskytnutý ruskými státními bankami. V jeho rámci byla v Brazílii, Číně a Japonsku vyškolena padesátka angolských inženýrů. Rusko má dohlížet na fungování družice prostřednictvím kontrolního střediska u Luandy.