Můžete se stát závislými na videohrách? Světová zdravotnická organizace si myslí, že ano

Světová zdravotnická organizace WHO chce do svého seznamu nemocí a chorob od roku 2018 zahrnovat i problémy, které souvisí s hraním videoher. Tvrdí to zpráva odborného časopisu New Scientist z konce prosince.

Respektovaný časopis píše, že WHO rozhodla o vzniku nové kategorie nemocí – takzvané herní postižení nebo postižení hrami. Bude součástí seznamu International Classification of Diseases.

Mezi ty, kdo touto poruchou trpí, patří lidé, „kteří nadřazují hraní her nad jejich ostatní životní zájmy“ a způsobuje to u nich negativní dopady. Aby takové chování bylo uznáno jako problematické, musí trvat nejméně jeden rok.

Někteří experti se už vyjádřili, že to není nejlepší nápad. Například slavný americký psychiatr Allen Frances z Duke University uvedl pro New Scientist, že to způsobí jedno: obrovské množství lidí najednou bude mít tuto diagnózu, a to přesto, že se jen vášnivě věnují svému koníčku.

„Možná stovky milionů rekreačních hráčů bez vážné poruchy teď bude…zbytečně moc léčeno,“ popsal jádro problému.

  • Světová zdravotnická organizace je agentura Organizace spojených národů. Je koordinační autoritou v mezinárodním veřejném zdraví. Centrálu má v Ženevě ve Švýcarsku. WHO byla založena Spojenými národy 7. dubna 1948.

New Scientist má většinou dobré informace, i tak je toto rozhodnutí velmi nečekané. WHO se totiž dlouhodobě bránila tomu, aby byly různé technologické závislosti (jako například závislost na internetu nebo závislost na mobilních telefonech) chápány jako nemoci nebo poruchy.

Výše zmíněný seznam byl naposledy aktualizován před 27 lety, WHO je v tom velmi opatrná. Britský deník Independent získal vyjádření jednoho z jejích důležitých členů Vladimira Poznyaka. Ten uvedl, že experti by měli být informováni o tom, jak závažné důsledky mohou mít poruchy spojené s hraním videoher.

„Většina lidí, kteří hrají videohry, nemá poruchy, stejně jako většina lidí, kteří pijí alkohol. Ale při určitých okolnostech může nadměrné hraní přinášet i negativní dopady,“ popsal expert WHO.

S hraním jsou spojené pozitivní i negativní efekty

Přestože jsou videohry novým fenoménem – a díky tomu, jak jsou rozmanité – existuje množství studií, které popisují jak jejich pozitiva, tak i negativa.

Jedním z největších problémů je množství času, které lidé nad hrami tráví. Například studie vědců z Univerzity Palackého vloni popsala, jak závislí jsou čeští hráči na Minecraftu.

Výsledky několikaměsíčního výzkumu prokázaly, že děti tráví u této hry nadmíru volného času. Podle zjištění 23,68 % dětských hráčů tráví v Minecraftu více než 11 hodin týdně, 13,73 % dokonce více než 16 hodin týdně. Více než 44 % hráčů hraje Minecraft každý den – žáci nerozlišují, zda je pracovní den nebo víkend.

Podle dětských odpovědí jim čas hraní omezuje více než polovina rodičů (61,18 %). Výzkum přinesl i zjištění, že více než polovinu hráčů (51,69 %) přivedli ke hraní kamarádi, kteří Minecraft také hrají. Právě s těmi děti hrají nejčastěji. Přibližně každý pátý hráč Minecraftu (23,12 %) si pořizuje záznamy svého hraní, s ostatními hráči je však sdílí pouze 14,03 %.