Plod, transgender nebo rozmanitost. Trumpova vláda prý zakázala vědcům používat sedm slov

Americká federální agentura Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) spadající pod ministerstvo zdravotnictví USA byla informována, že pojmy a fráze jako „plod“, „diverzita“ nebo „založen na vědeckých důkazech“ jsou nevhodné a neměly by se tedy používat ve zprávách o rozpočtu této agentury.

Informoval o tom deník Washington Post, který vychází z údajů od zaměstnanců agentury. Podle nich tuto informaci dostali v CDC na setkání s nadřízenými. Pojmy, které nesmí používat, jsou:

  • Vulnerable – zranitelný
  • Entitlement – oprávnění
  • Diversity – rozmanitost
  • Trangender – transgender
  • Fetus – plod, zárodek
  • Evidence-based – založený na důkazech
  • Science-based – založený na vědeckém poznání

Zaměstnanci dostali také radu, jakými pojmy mají nevhodná slova nahradit. Například místo „science-based“ je nyní vhodnější používat „science in consideration with community standards and wishes“ – tedy „založený na vědě ve shodě se společenskými normami a přáními.“

Nejvíce se tato změna slovníku nelíbí aktivistům za práva žen a sexuálních menšin, podle nichž to odráží, jak malými prioritami jsou otázky genderu, potratů a sexuální orientace pro Trumpa a jeho vládu.

Rychlá a negativní reakce

Hlasitě se ohradila také organizace Planned Parenthood (Plánované rodičovství), která se zabývá reprodukční medicínou. Ta vydala tiskové prohlášení, v němž se píše: „Je nyní jasnější než kdy dříve: 'Tato vláda pohrdla ženským zdravím, sexuálními menšinami i vědou během jediného dne.'“

Omezení výraziva už zaznamenaly i další americké agentury, které dostaly dříve podobná doporučení. Například úřady podléhající ministerstvu zdravotnictví a sociální péče musely z webů odstranit informace o sexuálních menšinách. V říjnu zase deník New York Times psal o tom, že další federální úřad Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) smazala z webu své stránky věnované tématu globálních změn klimatu.

Washington Post také informuje, že písemně tuto změnu CDC svým 12 000 zaměstnancům nerozeslalo, protože by to údajně způsobilo příliš velkou vlnu rozhořčení. Jeden z nejmenovaných analytiků CDC pro výše uvedený deník uvedl, že nic takového za dobu působení v agentuře ještě nezaznamenal. Podobně prý na novinky reagovali i další zaměstnanci agentury, kteří se zúčastnili zasedání, kde jim byly změny představeny.

Ministerstvo zdravotnictví se proti tomu brání: „Tvrzení, že náš úřad zakázal slova, je kompletní zkreslení diskusí týkajících se formulace rozpočtu,“ uvedl mluvčí této organizace Matt Lloyd pro web STAT. „Ministerstvo bude i nadále používat nejlepší dostupné vědecké důkazy, aby zlepšovalo zdraví všech Američanů,“ uzavírá prohlášení.