Hasiči testují nový chytrý oblek. Umí věci jako ze superhrdinského filmu

V Regionálním inovačním centru elektrotechniky (RICE) při Fakultě elektrotechnické Západočeské univerzity dokončili projekt vývoje „odlehčeného“ chytrého zásahového oděvu, který dostal jméno smartPRO2. Oblek budou nyní testovat hasiči a v průběhu příštího roku by měl být uveden na trh.

Bezpečnostní systém smartPRO2 je jednodušší verzí komplexního chytrého hasičského obleku smartPRO, který zvítězil v konkurenci 54 účastníků evropského tendru Smart@Fire v prosinci loňského roku. Systém smartPRO2 má pět základních funkcí.

Měří teplotu na povrchu i uvnitř oděvu a při překročení nastavených teplotních limitů upozorní hasiče LED ukazatelem umístěným na levém rukávu a na hrudi. Dále je vybaven aktivním osvětlením, které může hasič sám ovládat i během zásahu prostřednictvím tlačítka přímo na oděvu.

LED světla slouží jak k tomu, aby byl hasič vidět, tak aby si osvětloval své nejbližší okolí. Osvětlení může pracovat v režimu stálého svícení, blikání nebo výstražného stroboskopického blikání.

Zásahový oblek smartPRO2 je opatřen také záchrannou funkcí nazvanou emergency strip, díky níž může hasič vyslat signál, že je v nebezpečí, a jednoduchým způsobem si přivolá pomoc.

„Je to nově navržený systém. Vlastně je to pro hasiče něco jako záchranná brzda. V případě nouze hasič strhne pásek na límci, oblek začne červeně blikat a zároveň se z připojeného mobilního telefonu odešle HELP SMS zpráva a aktuální GPS souřadnice až na tři předvolená telefonní čísla,“ vysvětluje funkci Petr Kašpar z plzeňského výzkumného centra RICE.

Oblek je bezdrátově spojen s chytrým telefonem, kam se prostřednictvím aplikace smartPRO přenáší měřené údaje. Jedním z nich je také záznam trasy hasiče. „Trasování je praktické zejména při venkovních zásazích. Systém zaznamenává dobu trvání zásahu i vzdálenost, kterou hasič urazí. Trasa se i s naměřenými teplotními poměry ukládá a vykresluje do mapy v aplikaci,“ popisuje Jiří Koželuh ze společnosti Vochoc.

Hasič s černou skříňkou

Všechna naměřená data se nejen zobrazují a zpracovávají v aplikaci s přehlednou grafikou, ale ukládají se i do tak zvaného blackBOXu, tedy černé skříňky, která funguje i v případě, kdy dojde k přerušení signálu mezi oblekem a mobilním telefonem. Data se pak dají kdykoliv stáhnout a analyzovat.

Hasičský oděv s bezpečnostním systémem smartPRO2 už byl představený na veletrhu Florian v Drážďanech a v polovině října také na prestižním evropském veletrhu A+A v Düsseldorfu. V následujících měsících projde tento chytrý zásahový oblek ještě komplexním testováním.

Vydáno pod