Google založí centrum na výzkum umělé inteligence v Číně, přestože je tam zakázaný

Společnost Google v Číně otevře výzkumné centrum umělé inteligence – vsází na špičkové znalosti čínských vědců, kteří se na tento perspektivní obor specializují. Chce tak využít místních talentů, a to i přesto, že její vyhledávací služby jsou v zemi blokovány.

Ve svém aktuálním sdělení Google uvedl, že půjde o první výzkumné středisko tohoto druhu v Asii a tvořit je bude malý tým, který bude pracovat ve stávajících firemních kancelářích v Pekingu.

Čína a umělé inteligence

Čínští politici výzkum v oblasti umělé inteligence podporují, chtějí se v něm vyrovnat Spojeným státům. Zároveň ale v uplynulém roce podrobovali zahraniční firmy stále tvrdším pravidlům a zpřísňovali cenzuru, uvedla agentura Reuters.

Umělé inteligence v roce 2016 (zdroj: ČT24)

Vyhledávač Googlu je v Číně zakázán spolu s jeho e-mailovými službami a ukládáním dat pomocí cloudu. Úřady zákaz zdůvodňují ochranou politické stability a socialistických myšlenek.

Kdo potřebuje umělou inteligenci?

Umělá inteligence by mohla pomoci vylepšit řadu technologií – od samořízených automobilů, přes automatizaci továren až po překladový software a aplikace na rozpoznávání obličejů. Google na svém webu uvedl, že otevření nového centra je důležitou součástí jeho mise jakožto „firmy číslo jedna v oblasti umělé inteligence“.

Firma provozuje podobná výzkumná centra v Londýně, New Yorku, Torontu a Curychu. V Číně má dvě kanceláře, pracuje v nich zhruba 600 zaměstnanců, řekl agentuře AFP mluvčí firmy.