Cukrovka se dá vyléčit velmi přísnou dietou, ukazuje studie v prestižním časopise

Radikální nízkokalorická dieta může zvrátit cukrovku typu 2 – a to dokonce i když už nemoc trvá šest let, popsali vědci nečekaný objev v nové studii.

Počet lidí s cukrovkou typu 2 v posledních letech stále roste, stojí za tím přibývání obezity v bohatnoucí populaci. Tuk, který se akumuluje kolem břicha, brání správnému fungování slinivky, což může vést k život ohrožujícím komplikacím – například slepotě, poruchám srdce a ledvin nebo amputaci dolních končetin.

Zatím se cukrovka typu 2 léčila pomocí medikamentů, ale nová studie expertů z univerzit v Newcastlu a Glasgow naznačuje, že je i jiná cesta – přísná dieta.

Je to podle autorů natolik účinné, že pokud pacienti shodí dostatečné množství tuku, nemají již žádné příznaky cukrovky ani se u nich neobjevují rizika spojená s touto chorobou. Ověřili to na zatím malém vzorku pokusných osob: u devadesáti procent osob, které shodily 15 a více kilogramů, se potvrdilo, že se vrátili do stavu před vypuknutím choroby.

Léčba bez léků

Výzkum vedl profesor Roy Taylor z univerzity v Newcastlu. Deníku Guardian popsal, co pro něj výsledky znamenají: „Jde o nesmírně vzrušující objev, který by mohl přinést revoluci v tom, jak léčíme cukrovku typu 2. Vychází totiž přímo ze studia příčin vzniku této nemoci, takže může léčebné úsilí skvěle cílit. Podstatný úbytek váhy vede k redukci tuku v těle, zejména v játrech a slinivce, tyto orgány se pak vrací k původnímu fungování. Vidíme, že úbytek váhy je spojen s lepší kontrolou cukrovky typu 2 – výrazný úbytek váhy vede dokonce k remisi.“

  • Remise je návrat k původnímu fungování pacienta před vypuknutím nemoci. Jedná se vlastně o dosažení bezpříznakového období. Předpokládá se, že nemoc je stále přítomna, ale bez zjevných symptomů. Pokud je remise spontánní, znamená to, že k vymizení příznaků došlo bez specifické léčby (např. bez užití léků).

Po celém světě se počet lidí, kteří trpí cukrovkou druhého typu, za posledních 35 let zvýšil čtyřnásobně, ze 108 milionů v roce 1980 na 422 milionů v roce 2014. Kvalifikované předpovědi uvádějí, že do roku 2040 stoupne počet nemocných dokonce na 642 milionů osob, 92 % nemocných cukrovkou tvoří diabetici 2. typu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Klasickým způsobem léčby této nemoci je medikace, takzvanými antidiabetiky, a také změna životního stylu, efektivním způsobem léčby se ukázaly také operace, které vedou ke snížení hmotnosti.

„Hlavním rozdílem naší práce a ostatních studií je, že my doporučujeme jen období diety, které nemusí být spojené s větší tělesnou aktivitou, v delším časovém horizontu je ovšem aktivita samozřejmě také důležitá,“ uvedli autoři práce, která vyšla v nejprestižnějším lékařském časopise Lancet.

  • Cukrovka 2. typu postihuje častěji starší osoby a osoby s nadváhou či obezitou. Málo pohybu, nepravidelné jídlo, nadměrný stres, ale také genetické dispozice výrazně přispívají ke vzniku tohoto typu cukrovky. Častěji než nedostatek mívají tito pacienti normální množství či dokonce nadbytek inzulínu.

V práci také popsali, že tato dieta nemusí trvat dlouho – účastníkům, kteří dietu drželi, stačil jediný rok k tomu, aby shodili 10 kilogramů, a to u poloviny z nich vedlo k návratu do stavu bez cukrovky. Tento pokus byl proveden na 298 dospělých osobách ve věku 20–65 let, u nichž cukrovka typu 2 propukla v době maximálně před šesti lety. Polovině z nich nasadili nízkokalorickou dietu, druhá polovina dostávala obvyklou péči. Zatímco u první poloviny došlo k remisi u 90 procent osob, u kontrolní skupiny nastala jen u 4 procent osob.

Dieta se skládala ze speciálního receptu, který měl jen 825–853 kalorií denně; dietu nemocní dodržovali po dobu 3–5 měsíců; pak se po dobu dvou až osmi týdnů vraceli k normální stravě. Měli celou dobu plnou podporu lékařů a dostávali i terapii, jež je měla udržet v experimentu.