Roku 2018 výrazně přibude silných zemětřesení. Může za to zpomalování rotace Země, varují vědci

Příští rok by mohlo dojít k většímu množství silných zemětřesení, tvrdí vědci. Varují, že intenzivní seismickou aktivitu by mohly způsobit změny v rychlosti otáčení Země. Nejhorší dopad očekávají v hustě zalidněných tropických oblastech.

Změny v rotaci Země jsou sice velice droboučké, mohou změnit délku dne asi o milisekundu, ale i to může mít zřejmě výrazný vliv na planetu. Stačí to totiž k tomu, aby se uvolnilo obrovské množství energie.

Na souvislost mezi rotací Země a seismickou aktivitou upozornil před měsícem tým geologů z USA. Roger Bilham z University of Colorado v Boulderu a Rebecca Bendicková z University of Montana v Missoule tuto myšlenku představili na pravidelném setkání Americké geologické společnosti. Právě na tomto setkání se snaží geologové přednášet své největší a nejradikálnější objevy, jedná se o tu nejprestižnější americkou akci.

„Korelace mezi rotací Země a aktivitou zemětřesení je velice silná a naznačuje nám, že v dalším roce dojde k většímu množství intenzivních zemětřesení,“ uvedl Bilham v rozhovoru pro týdeník Observer. Oba vědci sledovali jen zemětřesení o magnitudě 7 a více, k nimž došlo od roku 1900 „Tato velká zemětřesení jsou velmi dobřa zmapovaná, což nám dává skvělý materiál, s nímž můžeme pracovat,“ popsal Bilham.

Země nás varuje

Z analýzy těchto materiálů se ukázalo, že existuje pět období, během nichž docházelo k výrazně většímu množství silnějších zemětřesení ve srovnání s jinými obdobími. „Během těchto period docházelo k 25–30 intenzivním zemětřesením ročně,“ uvedl geolog. „V ostatních dobách ale bylo jen kolem 15 velkých zemětřesení ročně.“

Vědci se pokoušeli samozřejmě najít také další souvislosti, aby si byli jistí, že změna v rotaci Země je hlavní či jedinou příčinou této změny. Nenašli však žádnou – pokud tedy ve hře není nějaký zatím zcela neznámý faktor, jsou si takřka jistí tím, co za zesilováním zemětřesení stojí.

„Rotace Země se mírně mění, občas o milisekundu – můžeme to měřit velice přesně pomocí atomových hodin,“ řekl Bilham britskému deníku Guardian. Vědci dospěli k tomu, že poté, co se přibližně během pěti let zpomalila rotace Země, následovala období se silnějšími otřesy půdy. „Je to jasné, Země nám nabízí pětiletou přípravu, než přijdou silná zemětřesení,“ komentoval výsledky studie s mírnou nadsázkou Bilham.

Jak bude vypadat příští rok

Tato čísla jsou důležitá především kvůli tomu, že právě před téměř pěti roky se začala rotace planety zpomalovat – z toho vyplývá, že míříme do období silnější seismické aktivity. „Důsledky jsou jasné: příští rok bychom měli zažít zvýšený počet silných zemětřesení. Letošek byl ještě dobrý: měli jsme jen šest silných zemětřesení, příští rok to může být klidně i dvacet,“ dodal vědec.

Přesnou příčinu vlivu zpomalení rotace na počet zemětřesení vědci neznají, ale předpokládají nějaký vliv drobných změn v zemském jádru. Stejně tak je obtížné předvídat, jaké oblasti tyto otřesy půdy zasáhnou – Bilham předpokládá, že by to mohlo být v oblastech kolem rovníku.