První digitální pilulka je tady. Ze střev si povídá s mobilním telefonem

Ve Spojených státech amerických schválili první digitální pilulku na světě. Do lidského zdraví tak dravě vstoupil internet věcí.

První digitální lék – pilulku se zabudovaným senzorem – schválil do užívání americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Tím se otevřela nová fronta nejen pro farmaceutický průmysl, ale i takzvaný internet věcí, tedy propojení vestavěných zařízení s webem, napsal list Financial Times.

Tabletka vysílá z pacientova žaludku data o tom, zda a kdy si lék vzal. Údaje pak mohou lékařům i pacientům pomoci lépe zvládat léčbu. Všudypřítomné nedodržování léčebného režimu, které je časté zejména u pacientů s chronickými nemocemi, má negativní dopad jak na pokladny zdravotních pojišťoven, tak na výrobce léčiv.

Jestliže se pacientův stav kvůli chybějící léčbě zhorší, zdravotnickému systému to přináší nové náklady a farmaceutické společnosti zase pociťují pokles spotřeby svých léků.

Lék, který informuje lékaře

Technologie, kterou před deseti lety vyvinula americká firma Proteus Digital Health, bude poprvé zavedena do antipsychotika Abilify japonské farmaceutické společnosti Otsuka Pharmaceutical. V USA tento lék užívá sedm milionů lidí.

„Technologie umožní lidem řídit svou medikaci pomocí mobilního telefonu,“ uvedl generální ředitel společnosti Proteus Andrew Thompson. Jakmile pacient spolkne tabletku, senzor, který je uvnitř, vyšle signál náplasti nalepené na jeho těle a ta předá sdělení o užití léku aplikaci v jeho chytrém telefonu. Současně se odesílá informace příslušnému lékaři, případně příbuzným a jiným osobám.

A co se týče ochrany soukromí, Andrew Thompson tvrdí, že data neopustí pacientovo tělo. Přenesou se jen na náplast a před odesláním na mobilní telefon jsou zakódována. Společnost Otsuka pak zdůraznila, že systém se bude používat jedině se souhlasem pacienta.

Vydáno pod