IKEM začal používat nový lék pro pacienty na umělé výživě

Pacienti, kteří musí užívat umělou výživu, dostali novou naději – lék, který je účinnější a současně lacinější.

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) začal používat nový lék, který má některým pacientům na umělé výživě umožnit přibližně do roka návrat k běžné stravě.

Lék s účinnou látkou teduglutidem ukazuje ve studii zlepšení hlavně u pacientů, u kterých je zachovaná určitá délka střeva a infuze s výživou nemusí mít každý den, uvedla mluvčí IKEM Šárka Nevoralová. Medikament by mohl ušetřit náklady na léčbu těchto pacientů, dosud se používal k léčbě nemocných se syndromem krátkého střeva.

Lék byl použit u prvního Čecha a po měsíci se podle IKEM dostavily pozitivní výsledky. Pacient je bez umělé výživy a přibírá na váze. Od dětství trpěl neprůchodností střev, podstoupil několik operací včetně zkrácení tenkého i tlustého střeva a srůstů v břiše.

„V České republice je přibližně 300 pacientů, kteří nemají dostatečně dlouhé nebo funkční střevo a jsou závislí na každodenním podávání umělé výživy,“ uvedl zástupce přednosty Kliniky diabetologie Centra diabetologie IKEM Peter Girman.

Výživové infuzní vaky obsahují všechny podstatné živiny, včetně cukrů, tuků, bílkovin a vitaminů. Pacienti s nimi nemusí být v nemocnici, napojeni na hadičky mohou být i doma.

Praktický dopad na pacienty

Pacienti díky novému léku nemusí dospět do stádia výrazných komplikací, které by mohly skončit transplantací střeva a jater. „Finanční náklady na domácí výživu jsou poměrně vysoké a pro pacienta je tento typ léčby s domácí výživou také náročný, a to nejen po fyzické, ale také po psychické stránce,“ dodala přednostka Centra diabetologie IKEM Terezie Pelikánová.

V současné době je lék s teduglutidem u pacienta nasazený experimentálně, zahraniční studie ukazují velmi dobré výsledky. Pelikánová doufá, že by do budoucna mohl tento medikament, který byl v IKEM nasazený poprvé v Česku, být běžnou léčbou.

Podle vyjádření Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) jde o již registrovaný lék Revestive, v celé EU se smí používat od roku 2012. Používal se především pro léčbu pacientů se syndromem krátkého střeva.

„Pokud se léčivý přípravek používá při hospitalizaci pacienta, je hrazen na základě smlouvy uzavřené mezi konkrétním zdravotnickým zařízením a pojišťovnou,“ vysvětlila mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová.