V Egyptě našli hlavu 4000 let staré dřevěné sochy starověké vládkyně

Archeologové v Egyptě našli hlavu dřevěné sochy, která zřejmě zpodobňovala vládkyni z třetího tisíciletí před Kristem. Oznámilo to egyptské ministerstvo pro historické památky. V oblasti u města Sakkára předpokládají vědci další objevy.

Nález odkryl francouzsko-švýcarský archeologický tým v čele s profesorem Philippem Collombertem z Ženevské univerzity. Hlava v životní velikosti ozdobená dřevěnými náušnicemi je ve špatném stavu a vyžaduje restaurační práce, napsal server Ahram Online.

Podle všeho socha patřila správkyni Anchesenmerire II., která kolem roku 2250 před naším letopočtem vládla za svého dospívajícího syna, pozdějšího krále Pepiho II. ze šesté dynastie.

Ve stejné oblasti nedaleko Gízy byla v uplynulých týdnech nalezena také část obelisku a pyramidion (pyramidovité zakončení obelisku), které mohou být součástí dosud neobjevených staveb zasvěcených královně Anchesenmerire II. Jsou z růžového mramoru. „Je to slibná oblast, která by brzy mohla ukázat další tajemství,“ uvedl Mustafa Wazírí z památkového ministerstva.