On-line seznamky podle vědců mění svět. Přibývá mezirasových vztahů a manželství jsou pevnější

On-line seznamky mají obrovský dopad na moderní společnost. Podle nové analýzy mění svět mnohem více, než to zatím vypadalo.

Před čtvrtstoletím neexistovalo randění přes internet – už jen proto, že nic jako dnešní internet ještě nebylo k dispozici. Na začátku devadesátých let se však objevily první weby, které nabízely možnost najít si partnera.

  • Tinder je mobilní aplikace, která umožňuje navazování kontaktu mezi lidmi. Využívá přitom geografické polohy a sociální síť Facebook. Aplikace má v současnosti asi 50 milionů uživatelů. Aplikace pro seznamování homosexuálních párů se jmenuje Grindr.

Roku 1995 začal nabízet služby web Match.com, který následovalo mnoho dalších, třeba OKCupid, roku 2012 přišel Tinder – a ten způsobil v podstatě revoluci. V současné době se ve vyspělých zemích třetina manželů seznamuje právě on-line. Tato změna je obrovská, přes její rozsah jí doposud věnuje pozornost jen málo vědců. A pokud ano, nejvíce se zaměřují na seznamovací rituály – jenže nové práce ukazují, že dopad on-line seznamování je mnohem zásadnější, než se kdo domníval.

Sociální sítě kolem nás

Už déle než půl století pracují společenské vědy s termínem „sociální sítě“ – studují jejich povahu, kvantifikují je a analyzují. Velmi zjednodušeně se jedná o mezilidské vazby, které lidi navzájem spojují.

Jednou z typických sociálních sítí jsou sousedské vztahy – fungují tak, že lidé mají nejsilnější vztahy s těmi, kteří žijí v jejich blízkosti. S dalšími, kteří žijí ve větší vzdálenosti, udržují vazby slabší a také je jich méně. Právě tyto volnější vazby jsou ale extrémně důležité: fungují totiž jako mosty mezi jinak izolovanými skupinami přátel z jednoho místa –„právě díky nim se spojujeme s globální komunitou,“ popisují ve své studii autoři nové práce smysl takových sítí.

Statisticky také volné vazby hrály klíčovou roli v partnerských vztazích. Většina lidí si v moderní době jen výjimečně nacházela partnera ze svého úzkého „sousedského okolí“. Mnohem častěji partneři pocházejí právě z okruhu navázaného na některou z volných vazeb – jde často o kamarádku kamaráda, například.

To se odráželo ve způsobu, jak lidé ve dvacátém století nejčastěji potkávali své budoucí protějšky: přes společné známé, v barech, v zaměstnání nebo ve škole. On-line seznamování tohle všechno zcela změnilo. V současné době je druhým nejčastějším způsobem, jak se heterosexuálové seznamují, u homosexuálů jde dokonce o jednoznačně nejvíce preferovaný způsob seznamování.

Dopady jsou zásadní. „Lidé, kteří se setkávají on-line, bývají úplní cizinci,“ uvádí výzkum. „A když spolu zůstanou, zakládá to sociální vazby, které nikdy předtím neexistovaly,“ vysvětlují autoři. Nejvíce se zaměřili na to, jak on-line vztahy mění mezirasové vztahy, které jsou podle nich velmi dobře analyzovatelné téma.

Změny seznamování
Zdroj: technologyreview.com

Mezirasové vztahy a pevnější manželství

Pracovali s počítačovou simulací, v níž testovali, co se stane se skupinami, které se takto propojí. V normálních skupinách, které existovaly během dvacátého století, dochází v tomto modelu jen výjimečně k mezirasovým vztahům. Ale jakmile je tento model obohacen o náhodné další linky (tedy propojení vzniklá díky vztahům přes internet), situace se radikálně mění. „Náš model předpovídá, že díky on-line seznamkám dojde k téměř absolutní rasové integraci, a to i v situaci, kdy se přes ně bude uzavírat jen relativně malé množství vztahů,“ uvádí vědci.

Dospěli ještě k jednomu nečekanému zjištění: manželství vzniklá ve společnosti s on-line seznamkami budou silnější než dříve. Popsali to na základě analýzy síly manželských vztahů v době před vznikem on-line seznamek a po něm.

Může jít pochopitelně pouze o korelaci, ale shoda mezi posílením manželských vztahů a masovým rozšířením webových seznamek je podle autorů studie až příliš nápadná. Nejvíce se totiž zvýšila krátce poté, co trh ovládl Tinder a jeho napodobeniny.