Měsíc, pak hned Mars a potom ještě dál, vytyčil americké kosmické cíle viceprezident Pence

Základna na Měsíci je kritickým mezičlánkem k letům dál – ke vzdálenějším místům sluneční soustavy. Může posílit americké zájmy ve vesmíru, uvedl na zasedání americké Národní rady pro vesmír viceprezident Mike Pence.

„Vrátíme astronauty na Měsíc – nejen proto, aby tam zanechali otisky a vlajky, ale aby postavili základnu, kterou potřebujeme k tomu, abychom poslali Američany na Mars a dál,“ uvedl americký viceprezident. Věří, že Spojené státy by měly zastávat ve výzkumu vesmíru vedoucí úlohu.


Pence to prohlásil na zasedání obnovené Národní rady pro vesmír (National Space Council) a jeho projev vyvolal obrovský potlesk. Tento poradní orgán se sešel po téměř čtvrtstoletí – i to naznačuje, že se vesmírná politika může stát jednou z priorit Trumpovy administrativy. Není to poprvé, co se Pence tomuto tématu věnoval, už v květnu při návštěvě Kennedyho vesmírného střediska naznačil stejné cíle, jen byl méně konkrétní.

Lety na Měsíc by měly také sloužit jako jakási obrovská laboratoř, která by měla testovat technologie, jež se později budou využívat při cestě k Marsu, případně k asteroidům nebo měsícům plynných planet.

Jako trampolína

Měsíc by se mohl stát jakousi trampolínou, odkud se budeme odrážet k dalším letům – současná nízká oběžná dráha je k tomu nedostatečná.

Další účastníci tohoto setkání viceprezidentovy vize rozšířili a doplnili o množství podrobností. Na povrch Měsíce a jeho oběžnou dráhu by se mělo vydat pět astronautů. Donese je tam buď raketa SLS s lodí Orion, anebo nějaká od SpaceX. Jen ty jsou dostatečně silné, aby mohly na Měsíc vynést adekvátní množství materiálu potřebného pro stavbu základny. Rakety by měly být znovu použitelné, jinak se náklady výrazně zvýší. 

Američtí činitelé zatím neoznámili, zda hodlají na tomto cíli spolupracovat s dalšími kosmickými agenturami jiných zemí, anebo jestli se rozhodnou tento ambiciózní plán uskutečnit sami.

Setkání se zúčastnili i další významní představitelé amerického kosmického průmyslu – šlo o zástupce soukromého sektoru, který je zodpovědný za vývoj techniky, jež má Američany na Měsíc a pak na Mars dostat. Všichni (za společnost Lockheed Martin, Boeing, ATK i Space X) potvrdili, že je v amerických silách dostat se na Měsíc do pěti let. S jednou zásadní podmínkou – tedy že bude zajištěna dostatečná finanční podpora ze strany státu.

Obama na Měsíc nechtěl

Deklarování tohoto cíle je velkou změnou oproti politice Baracka Obamy. Ten se na Měsíc vracet nechtěl. „Už jsme tam byli,“ řekl před několika lety představitelům NASA. Jeho plán spočíval v přímé cestě na Mars bez jakýchkoliv mezistanic. V jeho představě se měla americká vesmírná agentura dostat na Rudou planetu někdy v průběhu 30. let 21. století.

Odsouhlasil však vznik nové velké rakety Space Launch System (SLS) a také kosmické lodi Orion – oba systémy jsou stále ještě ve vývoji.