Obezita nepochybně přispívá ke vzniku rakoviny, dokazují vědci

Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny je s nadváhou či obezitou spojeno 13 druhů rakoviny. Možství onkologických diagnóz spojených s obezitou se zvyšuje – tyto typy rakoviny v roce 2014 tvořily plných 40 procent všech onkologických onemocnění v USA.

Výskyt rakoviny spojené s obezitou se ve Spojených státech v letech 2005 až 2014 zvýšil o sedm procent, což ohrožuje příznivý trend snižování počtu nových případů nádorových onemocnění. Oznámilo to americké Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDCP). V roce 2014 bylo v USA evidováno 630 000 nových případů rakoviny spojené s nadváhou nebo obezitou.

Počet nových případů se v USA od 90. let snížil, množství onkologických diagnóz spojených s obezitou se naopak zvyšuje, upozornilo CDCP. Tyto typy rakoviny v roce 2014 tvořily plných 40 procent všech onkologických onemocnění v zemi

Podle statistiky z let 2013 až 2014 mají dva ze tří Američanů nadváhu nebo jsou obézní. Polovina obyvatel USA si souvislost mezi rakovinou a obezitou neuvědomuje. „Pro udržování zdravé váhy je mnoho dobrých důvodů. Teď si k nim můžete přidat i rakovinu,“ vzkázala Američanům Anne Schuchatová z CDCP.

Rakovina, obezita a mládí

K podobnému výsledku nedávno dospěli autoři významné studie zveřejněné v odborném časopise Cancer. Nadváha a obezita dospívající mládeže bývá podle této práce příčinou častějšího onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku v dospělosti. Jak ukázal výzkum uskutečněný u dvou milionů mladistvých ve věku sedmnácti let, pravděpodobnost výskytu těchto chorob v dospělosti se s nadváhou zvyšuje v případě tlustého střeva o 50 procent a v případě konečníku až o 70 procent.

Až dosud měly studie vztahující se k váze v dospívání a riziku onemocnění rakovinou tlustého střeva v dospělosti rozporné výsledky. Vědci z Telavivské univerzity však analyzovali údaje vztahující se k více než milionu mužů a více než 700 000 žen, kteří se podrobili testům zahrnujícím měření indexu tělesné hmotnosti (BMI) v průměrném věku sedmnácti let (od šestnácti do devatenácti let), a to v letech 1967 až 2002. Tyto osoby byly sledovány až do roku 2012, každá v průměru 23 let.

Vědci registrovali téměř 3000 případů onemocnění rakovinou a zjistili, že nadváha a obezita zvyšují o více než 50 procent pravděpodobnost onemocnění rakovinou tlustého střeva a o více než 70 procent rakovinou konečníku.

Smrtící kilogramy

„Jde o dosud nejrozsáhlejší výzkum na toto téma, který ukazuje význam měření indexu tělesné hmotnosti v dospívání jako nástroje k posílení zdravotního stavu těchto osob,“ uvedl hlavní autor studie Zohar Levi. 

Český výzkum rakoviny si přivlastnili Američané (zdroj: ČT24)

Kilogramy navíc jsou spojeny s předčasnou smrtí a dnes jsou světově uznávány jako rizikové faktory kardiovaskulárních chorob, mrtvice, cukrovky a nádorů. K tomu je třeba připočítat, že nadváha je často provázena dalšími zdravotními problémy, jako je například vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, spánková apnoe a dýchací problémy, astma či komplikace v těhotenství.